Technology for Health bundelt alle technologische ontwikkelingen in zorg
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden ongekende mogelijkheden voor betere én betaalbare zorg. Technology for Health, de voortzetting van het Health & Technology event, maakt deze ontwikkelingen inzichtelijk met de combinatie van een congres en een vakbeurs. Op 9 en 10 september vindt Technology for Health 2014 plaats in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.
Organisator Mikrocentrum rekent op 75 exposanten uit de gehele keten voor medische en zorgtechnologie. De naar verwachting circa 1.000 deelnemers vertegenwoordigen industrie, (gezondheids)zorg, patiënten- en consumentenorganisaties, wetenschap, incubators, handels- en distributiekanalen, investeerders/financiers, zorgverzekeraars en overheden.
In het grote maatschappelijke debat over de gezondheidszorg, met als centrale thema’s kwaliteit en betaalbaarheid, is de perceptie van technologie vaak ‘dubbel’: heel knap wat er nu nog meer mogelijk is, maar het maakt de zorg wel weer duurder. Technologie voor gezondheid is echter veel meer dan alleen een dure scanner die nog weer meer kan opsporen. In brede zin kan technologie fungeren als aanjager van veilige, efficiënte, patiëntgerichte én betaalbare zorg. Dat stelt Herman van Wierst, beursmanager bij Mikrocentrum. Hij was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het event Health & Technology. Dat gaat nu verder onder de naam Technology for Health, om nog meer die cruciale rol van technologie in onze huidige en toekomstige gezondheidszorg te benadrukken. “Technologie, van mechatronica en nanotechnologie tot (bio)materialen en ICT, kan over de volle breedte impact hebben op de gezondheidszorg. Op het nieuwe event geven we veel aandacht aan nieuwe ontwikkelingen, zoals rond 3D-technologieën, robotica, microfluïdica, ICT, domotica en e-health.”
Volwaardige vakbeurs
Lag voorheen de nadruk op het congresprogramma, nu is een volwaardige vakbeurs het primaire onderdeel van het event. Het congres zal gaan over technologische ontwikkelingen, samenwerkingsverbanden, businesscases en klinische validatie, en is gericht op de veranderende zorgmarkten in cure, care en selfcare. Op de beursvloer in Den Bosch zal de hele keten vertegenwoordigd zijn. Er staan specialistische bedrijven zoals designbureaus, productontwikkelaars, ingenieursbureaus, contract manufacturers, OEM’ers, gereedschapmakers, softwarespecialisten, systeemintegratoren, rapid-prototypers, adviesorganisaties, opleidingscentra, netwerkorganisaties, research- & kenniscentra en overheden.
Technologieroadmap
Onder de exposanten die al hebben bevestigd voor Technology for Health 2014, bevindt zich Tegema. Eén van de werkgebieden van het ingenieursbureau uit Son is de health-sector. Dankzij applicatiekennis bij dochterbedrijven als MA3 Solutions kunnen uiteenlopende vraagstukken multidisciplinair worden aangepakt, vertelt directeur Martin van Acht. “Wij kunnen bijvoorbeeld biochemische reacties vertalen in een machine. Daarvoor hebben wij naast ingenieurs ook fysici, chemisch technologen en mensen met kennis van de medische sector aan boord.” Omdat de technologische ontwikkelingen zo razendsnel gaan, heeft Tegema een technologieroadmap gedefinieerd op basis van (toekomstige) maatschappelijke behoeftes. “Daarmee willen wij verzekeren dat we over drie jaar nog bestaan. Verder vooruitkijken lukt niet; zo hard gaat het.” De roadmap omvat vijf programma’s: microdosering en -positionering (trend van miniaturisatie); fotonica/fiberoptica (exponentieel groeiend dataverkeer); systeemarchitectuur, modelleren en simuleren (vanwege almaar toenemende complexiteit en kortere time-to-market); green mobility (duurzaamheid); en zero-defect manufacturing (kwaliteit, geen verspilling).
Deze programma’s passen perfect bij de health-sector – maar ook bij de automotive en hightech systems, tekent Van Acht aan. Microdosering ligt voor de hand, voor allerlei medische analysetaken, fiberoptica is nodig in magnetische omgevingen (zoals een MRI-scanner), zero-defect moet medische devices 100% betrouwbaar maken, en simuleren is heel belangrijk voor bijvoorbeeld het testen van de complexe medische software. Kortom, medische technologieontwikkeling is Tegema op het lijf geschreven en op Technology for Health voelt het bedrijf zich als een vis in het water. “Wij willen daar uitdragen wat wij kunnen en willen betekenen in de medische wereld. Onze medewerkers vinden het fantastisch om in projecten met maatschappelijke relevantie te werken. Aan een net iets betere wereld…”
Productie
Naast technologieontwikkeling blijft productie een kritische factor. Medische producten moeten kwalitatief hoogwaardig, betrouwbaar, veilig en tegenwoordig ook traceable zijn. Alligator Plastics uit Son investeert daarom volop in automatisering van de productie en de informatiestroom eromheen. Het spuitgietbedrijf maakt kunststofcomponenten en -behuizingen en levert onder meer pincetten voor oogchirurgie, onderdelen voor beademingsapparatuur en behuizingsdelen voor bloedverwarmingsapparatuur. “Om een constante hoge kwaliteit te kunnen leveren en tegen verantwoorde kosten te kunnen produceren, automatiseren wij zoveel mogelijk. Naast de reguliere productie wordt er ook geproduceerd en geassembleerd in een schone omgeving, we zijn ISO 9001 gecertificeerd en we volgen ISO 22000 en de GMP-normering die onder meer door Philips wordt gehanteerd”, vertelt salesmanager Peter Tilleman. “Onze ontwikkelingsafdeling kan voor klanten engineering verzorgen voor hun producten en meedenken over vormgeving, functionaliteit, materiaalkeuze, bouw van matrijzen, et cetera.” Met de oplevering van een nieuw magazijn hoort hier ook logistieke dienstverlening bij. Nieuwe ontwikkelingen liggen onder meer op het gebied van 2K-spuitgieten en het nauwgezet produceren, assembleren en testen van kleine componenten (zoals minuscule delen voor gehoorbescherming). Technology for Health biedt Alligator Plastics een mooi podium om te tonen wat kunststoftechnologie te bieden heeft voor health-toepassingen.
Embedded
Omgekeerd is het event voor exposanten de ideale gelegenheid om niet alleen bestaande relaties maar ook nieuwe partijen te ontmoeten. Start-ups bijvoorbeeld, met een idee voor een nieuw medisch product. “Daar komen leuke contacten en projecten uit voort”, weet Frank de Roo, businessmanager bij Topic Embedded Systems, uit eigen ervaring. Zijn werkgever, gevestigd in Best en sinds kort ook Delft, staat al jaren op Health & Technology en zal ook in september weer aanwezig zijn. Om de nieuwe focus van Technology for Health te onderstrepen, zal Topic – een systeemhuis dat inmiddels steeds meer interne projecten uitvoert, maar ook nog detacheert – met dochteronderneming Topic Embedded Products enkele eigen producten presenteren. Dat betreft zowel software (embedded operating system) als hardware (processorborden); gecombineerd faciliteren deze producten een flexibele en snelle ontwikkeling van een (medisch) systeem. Het biedt bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor zelfzorg, de trend dat de patiënt met hulp van moderne technologie steeds meer een actieve rol in diagnostiek en therapie gaat spelen. De producten van Topic zijn met name geschikt voor het snel en flexibel verwerken van veel gegevens en daarmee speelt Topic in op de trends van connectiviteit en flexibiliteit in sectoren als medische technologie maar ook ruimtevaart en defensie.
Business
Bij alle aanbod van technologie blijft het de uitdaging om een innovatie ook daadwerkelijk naar de markt te brengen. Pontes Medical doet dat namens de drie universitaire medische centra van Amsterdam en Utrecht. In vijf jaar zijn inmiddels zeven producten in de markt gezet en er zitten nog vijftig ideeën in de pijplijn, vertelt business developer Rutger van Merkerk. Pontes Medical organiseert in samenwerking met Mikrocentrum onder meer expertisemeetings. Drie thema’s staan daarbij centraal: betrouwbaarheid, patiëntveiligheid en versterking van de eerste lijn. “Je moet niet alle zorg in het ziekenhuis willen doen, de huisarts kan ook veel doen in z’n praktijk of bij de patiënt thuis. Onze producten lopen uiteen van diagnostiek voor de huisartsenpraktijk tot een systeem om veiliger te opereren. De meest recente innovatie is SensiStep, een product om revalidatie efficiënter te maken door middel van feedback naar de patiënt.”
Acceptatie door de markt begint met een goede stakeholder-analyse, aldus Van Merkerk: welke partijen gaan het product gebruiken, wie hebben er wel of niet baat bij, en wie moet het uiteindelijk aanschaffen? “Van daaruit ontwikkelen we altijd een businesscase en we stoppen niet op het moment dat het product klaar is. Voor het MKB is het belangrijk dat we ook een rol spelen bij de eerste marktontwikkeling, als eerste klanten het product kopen en in gebruik nemen. Vaak heeft de betreffende MKB’er dat traject nog nooit eerder doorlopen. Wij kunnen bijvoorbeeld ook helpen door de eerste 25 klanten uit ons netwerk te halen.”
Kennisuitwisseling
Op de beursvloer van Technology for Health domineert technologie, maar het is geen ‘technology push’ event. Een exposant als Cordian, een activiteit afkomstig van Philips, steekt veel energie in marktverkenning en -ontwikkeling. De Zorg Monitor die Cordian heeft ontwikkeld wordt gebruikt in bijvoorbeeld bejaardenhuizen, verpleeghuizen, de geestelijke gezondheidszorg en alarmcentrales voor de thuiszorg. De monitor hangt naast het bed van een cliënt of patiënt en verwerkt procesgegevens uit diens bed en kamer, met onder meer een zendertje onder de matras. Er zijn al modules voor het buitengewoon betrouwbaar detecteren van het verlaten van het bed en het gaan dwalen, voor doorligwondpreventie en voor conditieanalyse en slaapgedrag. “Dat levert waardevolle gegevens op voor de zorgverleners en helpt incidenten te vermijden”, stelt technisch directeur Jan Nesvadba. “We brengen een derde van ons leven door in bed. Die tijd kun je benutten voor allerlei metingen; de informatie die dat oplevert is goud waard.”
Vanwege z’n product is Cordian geïnteresseerd in de (politieke) ontwikkelingen rond de intra- en extramurale zorg. Reden om met de doelgroep in gesprek te gaan, trendanalyses te verrichten en zelf symposia te organiseren, onder meer in samenwerking met Technology for Health-organisator Mikrocentrum. Zo vult Nesvadba tijdens het event een lezingentrack in over technologieontwikkeling en procesverandering in de zorg. “De bezuinigingen op de zorg, denk aan de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten (onder de nieuwe WMO), geven veel pijn, maar zijn ook een prikkel om te innoveren en bieden kansen. Via deze symposia kunnen wij een brug slaan tussen medische devices, zorginnovatie en zorgbehoeftes, en brengen wij bijvoorbeeld wethouders en bestuurders van zorginstellingen in aanraking met oplossingen. Wij kijken daarbij breder dan onze eigen business.” Als nieuwe technologie wordt aangeboden, zo concludeert Nesvadba, loopt het vaak mis omdat het een zware procesverandering voor een zorginstelling betekent. “Dat vergt verandermanagement. Wij kunnen daarover meedenken met de zorgketen; via onze symposia zijn we een katalysator voor kennisuitwisseling.” Dit is precies de kennisuitwisseling die ook Technology for Health nastreeft.
Algemene beursgegevens Technology for Health
Datum: Dinsdag 9 en woensdag 10 september van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: Congrescentrum 1931, Brabanthallen, Den Bosch.
Toegang: Gratis voor bezoekers van zowel de vakbeurs als het congres.
Voor wie? Professionals die zich bezighouden met technologische ontwikkelingen voor de health-sector vanuit omgevingen als gezondheidszorg, patiënten- / consumentenbelangen, wetenschap, incubators, handels- en distributiekanalen, industrie, opleidingen, investeerders/financiers, zorgverzekeraars en overheden.
Programma: Het doorlopende lezingenprogramma telt meer dan veertig bijdragen van onafhankelijke experts en exposanten.
Profiel exposanten:
• fabrikanten & leveranciers van (bio) materialen, componenten en modules, instrumenten, apparaten, 3D-technologie, robotica, (embedded) software, zorgdomotica, e-health;
• ontwerpbureaus;
• systeemintegratoren;
• cluster- en brancheorganisaties;
• medische research- en kenniscentra;
• zakelijke dienstverlening rond kwaliteit & validatie, wet- & regelgeving, octrooien & patenten, subsidie- & stimuleringsregelingen en financiering;
• opleidingscentra;
• overheden.
Exposeren? Neem contact op met Herman van Wierst, Mikrocentrum: tel. 040 – 296 9922 herman.van.wierst@mikrocentrum.nl.