Tegemoetkoming in energiekosten voor meer metaalbedrijven
Meer energie-intensieve MKB-bedrijven, waaronder veel metaalbedrijven, kunnen rekenen op een tegemoetkoming in de energiekosten, doordat het kabinet de TEK-regeling aanpast. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Dat was aanvankelijk 12,5%.
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft dit meegedeeld aan de Tweede Kamer, vlak voordat die vandaag (donderdag) dit onderwerp behandelt. Eerst is er een hoorzitting van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Daarna spreekt de Kamer over het prijsplafond energie en de energiekosten van het MKB met de ministers Jetten en Adriaansens.
Voorstellen voor aanpassingen
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben, na overleg met ondernemersorganisaties waaronder Koninklijke Metaalunie, een position paper opgesteld, met voorstellen voor aanpassingen van het concept ‘TEK-regeling’ (Tegemoetkoming Energie Kosten). Dit omdat volgens hen meer MKB-bedrijven in aanmerking moeten komen voor een tegemoetkoming in de energiekosten. Door de voorwaarden van de TEK wordt de doelgroep niet bereikt. Gerard Wyfker, beleidssecretaris Koninklijke Metaalunie: “Uit een eigen analyse blijkt dat slechts een fractie van de leden van Metaalunie, werkgever aan 180.000 medewerkers en hun gezinnen, scoren onder de regeling.”
Hoger maximum
Door de 12,5%-eis te verlagen naar 7% komt het kabinet voor een deel reeds aan de wensen van de ondernemersorganisaties tegemoet. Die hopen dat het kabinet ook nog wat wil sleutelen aan het maximum (plafond) van 160.000 euro. Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, ligt een plafond van 500.000 euro meer voor de hand. Dat zou ook nog passen binnen de EU-regels.
Meer tijd nodig
Het kabinet heeft eerder aangegeven nog tijd nodig te hebben om een uitvoerbare regeling te kunnen maken. Daarom, en vanwege EU-staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, kan de openstelling van de TEK duren tot het 2e kwartaal van 2023. De TEK gaat vervolgens met terugwerkende kracht gelden voor ondernemers voor de periode november 2022 tot en met december 2023.
Een deel van de energie-intensieve MKB’ers zit nu al in acute problemen en heeft nog de winter van 2022/2023 te gaan. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit zoals voorschotten. Het kabinet heeft bovendien voor het MKB 500 miljoen euro extra aan verduurzamingsfinanciering beschikbaar en de BMKB Groen-regeling geopend.
De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 7% van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.
RVO gaat de TEK-regeling uitvoeren. Op rvo.nl/tek is daarom voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte-pagina’ opengesteld, waarbij MKB’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK.
Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht bij het Energieloket van de Kamer van Koophandel.