Tekort aan grondstoffen zorgt voor schaarste grootkeukenapparatuur
Nu professionele keukens in restaurants en hotels eindelijk weer mogen draaien, dringt het volgende probleem zich aan: schaarste aan grootkeuken en horeca apparatuur. Ondernemers die grootkeukenapparatuur willen bestellen, krijgen te maken met langere levertijden en prijsstijgingen.
Tekorten aan apparatuur
De horeca mag weer en dat is te merken. Diverse horeca leveranciers kunnen de enorme vraag naar professionele keukenapparatuur niet meer bijbenen. Door schaarste van grondstoffen staat de toelevering onder druk. De onderdelen, materialen en grondstoffen die nodig zijn voor de fabricatie van grootkeukenapparatuur zijn moeilijker leverbaar en fors duurder geworden. Tegelijkertijd nemen de voorraden bij horeca apparatuur leveranciers af en blijft de vraag hoog. Prijsstijgingen en langere levertijden zijn onontkoombaar. Leveranciers willen wel leveren, maar kunnen dat niet op tijd. De NVLG verwacht dat er tekorten gaan ontstaan aan bepaalde apparatuur. Zoals glasdeurvrieskasten: nu als schaars, in heel Europa niet of nauwelijks te krijgen.
Prijsstijgingen
Het schaarser worden van grondstoffen wordt veroorzaakt door de enorme vraag vanuit de twee belangrijkste wereldeconomieën, de VS en China. Staal, ijzer, rvs, koper, hout en computerchips zijn hierdoor fors duurder geworden. Diverse branches hebben al alarm geslagen en nu trekt ook de grootkeukenbranche aan de bel. Door het tekort aan grondstoffen, dreigt er schaarste te ontstaan aan grootkeukenapparatuur. Bovendien zorgt de hoge vraag voor een tekort aan containers en hogere transportkosten. De transporten zijn in sommige gevallen zelfs ver zesvoudig.
De problemen rondom het wereldwijde containervervoer zijn een gevolg van de grote vraag en een verstoring van de voorraadketen. Corona speelt ook mee. Pas als de pandemie en de daarmee gepaarde maatregelen ten einde zijn, kan het containervervoer worden genormaliseerd is de verwachting.
Tijdig bestellen
Grootkeukenapparatuur wordt de komende tijd moeilijker verkrijgbaar en mogelijk ook duurder vanwege de prijsstijgingen van grondstoffen. Tijdig bestellen is daarom nu meer dan ooit aan te raden. De voorraden bij horeca leveranciers nemen in een rap tempo af dankzij de hoge vraag. Tegelijkertijd laat de toelevering van nieuwe apparatuur langer op zich wachten. Er zijn zelfs fabrikanten die voorlopig geen orders meer aannemen vanwege de onzekerheid van de grillige markt. Ondertussen zijn de eerste prijsstijgingen al merkbaar. Sommige apparaten, zoals combisteamers, zijn rond de vijf procent duurder geworden. Koelapparatuur zelfs rond de 20%. Deze apparatuur bevat veel materialen die flink duurder zijn geworden.