Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

Door een toenemend tekort aan vaklassers neemt de behoefte aan lasautomatisering ook bij kleinere MKB-bedrijven steeds verder toe. Met een ruim aanbod standaard lasrobotsystemen en lascobotcellen maken leveranciers ook voor deze doelgroep de stap naar lasautomatisering steeds kleiner. Lasrobotspecialist Valk Welding is zowel met Panasonic lasrobots als met de TM-cobots van TechMan die door dochter VWCO worden verkocht, op beide markten actief en zet een aantal keuzefactoren op een rijtje.

De Frame-IT compacte lascel is uitgerust met een Panasonic lasrobot, heeft twee werkstations en bevat dezelfde CE gecertificeerde veiligheidscomponenten als een high-end lasrobotoplossing.

Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was een vraag waar de lasrobotintegrator uit Alblasserdam zich mee bezig hield. CCO Peter Pittomvils: “Lassen met een cobot wordt als supereenvoudig en goedkoop voorgesteld, omdat vaak alleen naar de aanschafprijs van een cobot wordt gekeken. Wil je gaan lassen met een cobot dan komen daar een lastoorts, stroombron, interface en software bij. De prijs komt dan dicht in de buurt van een echte lasrobot.

Wij zien dat afnemers dan toch voor een lasrobot kiezen aangezien deze meer mogelijkheden biedt op het vlak van lastechniek, output, uitbreiding naar de toekomst en levensduur. Daarnaast hoeft programmeren van een lasrobot niet moeilijker te zijn omdat dat steeds eenvoudiger en sneller gaat. Er zijn zelfs mogelijkheden om de programmering van lasrobots te automatiseren.”

Voordelige oplossing

Van een cobot een lasrobot maken is volgens de lasrobotintegrator dan ook niet de juiste oplossing om de instap naar lasautomatisering te verlagen. “Het ontwikkeltraject van 30 jaar lasrobots overdoen voor cobots is achteruit gaan. Wij zien de inzet van de cobot in het lasproces eerder als een vervanger van de handlasser voor zeer eenvoudig werk. Ook VWCO, dat de TM-cobots verkoopt, heeft samen met Valk Welding een oplossing ontwikkeld waarmee bedrijven die al een lasapparaat hebben, dit aan een cobot kunnen hangen. Voor bedrijven die al lasapparaten hebben en tegen een lage investering willen automatiseren, is dat voordeligste en eenvoudigste oplossing”, legt Pittonvils uit.

Of toch een echte lasrobot?

Robots die zijn ingericht op het lasproces bestaan al bijna veertig jaar. In die tijd zijn dankzij vergaande digitalisering al veel innovaties ontwikkeld waarmee ook de vraag naar niet standaard lasprocessen kon worden ingevuld. “Panasonic is daarbij de enige fabrikant die robots specifiek voor het lasproces heeft ontwikkeld. Draadmotor, stroombron en besturing zijn hierin volledig geïntegreerd, zodat voorheen onmogelijke processen en features toch mogelijk worden en grenzen verlegd worden”, vertelt Pitomvils. “Daarmee lag in de afgelopen decennia de weg open om verschillende oplossingen te ontwikkelen voor specifieke lasprocessen, voor onder meer het lassen van dunne en dikwandige materialen, aluminium, RVS, enz. Dit kun je allemaal niet van een oplossing met een cobot verwachten.”

VWCO, dat de TM-cobots verkoopt, heeft samen met Valk Welding een oplossing ontwikkeld waarmee bedrijven die al een lasapparaat hebben, dit aan een cobot kunnen hangen.

VWCO, dat de TM-cobots verkoopt, heeft samen met Valk Welding een oplossing ontwikkeld waarmee bedrijven die al een lasapparaat hebben, dit aan een cobot kunnen hangen.

Compacte robotlascel

Om over alle voordelen van een lasrobot te kunnen beschikken tegen een lage investering heeft Valk Welding een compacte lascel ontwikkeld, die als instapmodel voor veel bedrijven een interessante oplossing zou kunnen zijn. Deze zogeheten Frame-IT compacte lascel is uitgerust met een Panasonic lasrobot, heeft twee werkstations en bevat dezelfde CE gecertificeerde veiligheidscomponenten als een high-end lasrobotoplossing. Met een werkbereik van 1437 mm, een maximale belading van 125 kg per station, een nauwkeurigheid van ±0,08 mm en een totale afmeting van 3270 x 2300 mm is dit met recht een compacte oplossing te noemen.

Korte terugverdientijd

“Zo’n compacte lascel met een high-end lasrobot kun je vaak al in één jaar terugverdienen”, zegt Peter Haspels, sales manager bij Valk Welding. “Dan beschik je ook over de mogelijkheden die wij als lasrobotspecialisten op het gebied van automatisering van het programmeertraject en monitoring van de lasproductie ontwikkelen. Technologie die zich op een hoger niveau afspeelt dan het cobotlassen. Onze boodschap is dan ook goed te overwegen welke technologie je voor de komende jaren kiest wanneer je je laswerk wilt automatiseren. Ben je zeker dat het heel eenvoudig blijft dan is een lascobot zeker interessant, wil je net als je bedrijf ook je lasautomatisering laten groeien in de komende jaren dan is een lasrobot de juiste keuze.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Valk Welding introduceert Welding Wire Service Centre

15-01 Met deze naamswijziging benadrukt de lasrobotspecialist haar toewijding aan het leveren van hoogwaardige lasdraadservices…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

Verbinden

Valk Welding biedt lasrobotsystemen aan als service

13-11 Met RWAAS beschikken maakbedrijven voor een vast maandelijks bedrag over een lasrobotsysteem inclusief benodigde…

Verbinden

Valk Welding neemt toekomst Europa in eigen hand

23-10 De afgelopen jaren heeft Valk Welding zich geconcentreerd op automatisch programmeren van lasrobots, wat…

Verbinden

Lasrobot voor wisselende productie MKB-bedrijven

25-09 Juffermans stuitte op het probleem dat er geen geschikte modulaire robot bestond voor las-…

Automatisering

Valk Welding maakt lasautomatisering toegankelijk met Table Cell

19-08 In een tijd waarin automatisering steeds meer de norm wordt, overwegen steeds meer bedrijven…

Automatisering

Laswerkzaamheden uitbreiden met robot lascel

16-07 “Ontwerp, prototypebouw, productie en automatiseren van de productie, doen we allemaal zelf. Lasersnijden en…

Verbinden

Valk Welding wil dat elke lasser een robot kan programmeren

24-06 ARP combineert het programmeergemak van een cobot met de duurzaamheid, snelheid en nauwkeurigheid van…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs