Testlab specifiek voor plaatmateriaal
Met de toenemende kwaliteitseisen in de industrie wordt het steeds belangrijker de exacte eigenschappen van staal te kennen. Daarom heeft Laura Metaal zelf een testlab ingericht; allereerst voor het staal dat in de eigen fabriek wordt verwerkt. Maar ook derden kunnen hun staal in het lab laten testen.
Het state-of-the-art laboratorium van Steel Test Lab is ingericht voor het uitvoeren van diverse staalproeven.
Voorheen lieten Laura Metaal en haar klanten hun staal testen bij externe labs. Dat kostte tijd en leverde niet altijd helemaal precies op wat men wilde. Daarom is er een state-of-the-art laboratorium ingericht voor het uitvoeren van diverse staalproeven. Dit is ondergebracht in het nieuwe en aparte bedrijf Steel Test Lab, om te garanderen dat de tests onpartijdig worden gedaan. Steel Test Lab houdt zich vooralsnog puur bezig met het testen van plaatmateriaal.
Verschillende testen
Het lab beschikt over een waterstraalsnijmachine voor het nauwkeurig snijden van testmonsters. Het voordeel van watersnijden is dat het een koud proces is, waardoor het materiaal niet thermisch wordt beïnvloed. Vervolgens kunnen verschillende testen op deze monsters worden losgelaten. Met de trekproef worden de mechanische eigenschappen bepaald zoals de elasticiteitsmodulus, de vloeigrens, de treksterkte en breekrek. Met optische emissie spectrometrie (OES) wordt gemeten welke elementen in het metaal aanwezig zijn.
De chemische samenstelling is een fundamentele factor die de mechanische eigenschappen en dus ook de toepassing van het staal bepaalt. Met deze methode kan bijvoorbeeld de koolstofequivalent berekend worden, die een indicatie geeft over de lasbaarheid.
Dan is er de 3 punts buigtest, waarmee de mechanische eigenschappen, de vervormbaarheid en scheurvorming van het metaal worden bepaald. Bij de kerfslagtest wordt de taaiheid/brosheid van het metaal bij een bepaalde temperatuur bepaald. Deze test kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd bij -40, -20, 0 of 20 graden Celsius. Tot slot kan het lab met de hardheidsmeting de hardheid Brinell (HBW) meten.
ISO 17025 accreditering
Steel Test Lab is reeds in het bezit van het ISO 9001:2015 certificaat. Naast deze overkoepelende ISO-certificering worden voor het uitvoeren van de tests ook specifieke normen aangehouden: trektest – ISO 6892, kerfslagtest – ISO 148, hardheidsmeting – ISO 6506, buigtest – ISO 7438. Bij de spectrometing worden interne richtlijnen aangehouden op basis van de praktijkrichtlijnen. Daarnaast is de procedure in gang gezet voor de ISO 17025 accreditering. De eerste audit hiervoor is al geweest. Deze lab-accreditatie staat voor het organiseren en functioneren volgens de hoogste kwaliteitsstandaard. Steel Test Lab verwacht deze accreditatie begin volgend jaar rond te hebben.