Themabijeenkomst over perfect verspanen
Bij Teclab in Eindhoven worden op donderdag 20 oktober de uitkomsten gepresenteerd van testen met vloeibaar gereedschap. Deze tonen aan dat koelvloeistoffen van invloed zijn op onder meer verspanende eigenschappen, gereedschapstandtijd en oppervlaktekwaliteit bij moeilijk verspaanbare materialen. Belangstellenden kunnen deze themabijeenkomst gratis bijwonen.
Kwalitatief goed en storingsvrij verspanen is afhankelijk van diverse criteria, zoals het materiaal, de machine(-instellingen), het gereedschap én de koel- en smeermiddelen. Vaak bekijkt de verspanende industrie deze elementen los van elkaar, maar op deze themamiddag ‘Verspanen: criteria voor een perfect product’ zal worden gedemonstreerd dat een geïntegreerde benadering een beter resultaat geeft. De middag is een initiatief van leden van het Mikrocentrum High Tech Platform. Samen met leden van dit platform zoals Seco Tools, Mitutoyo en Innovar presenteren 2-S en haar partner Petrofer de invloed van koelvloeistoffen bij moeilijk verspaanbare materialen, welke onder andere gebruikt worden in de halfgeleider- en vliegtuigindustrie.
Verbluffende resultaten
Aan de machines bij Teclab hebben zij uit vijf materialen (koper, AL5083, AL7075, Inconel 718 en Ti.Gr.5) onder exact dezelfde omstandigheden steeds precies hetzelfde werkstuk gefreesd. Enige variabele was het koelmiddel (verschillende types emulsie). In totaal zijn vijf soorten getest. De resultaten zijn volgens de betrokken partijen verbluffend en laten zien dat de keuze voor het juiste koelmiddel een beter resultaat kan opleveren. Eerst zijn de materialen bij Innovar volgens de GSA van ASML uitgestookt en heeft er een RGA meting plaatsgevonden. Mitutoyo heeft de oppervlakte ruwheid gemeten. “Dit project heeft mij nu al veel nieuwe inzichten gegeven”, aldus Mark Manders, verspaner bij Teclab.
Aanmelden
De themabijeenkomst op donderdag 20 oktober duurt van 13.00 tot 17.00 uur, vindt plaats bij Teclab in Eindhoven en is gratis toegankelijk. Tijdens de bijeenkomst wordt een demonstratie gegeven op een machine bij Teclab. Op deze machine zijn alle testen uitgevoerd. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en discussie over de resultaten tijdens het interactieve gedeelte.
Aanmelden!