Tien energie-efficiënte acties voor de industrie
Het recent gepubliceerde ‘Industrial energy efficiency playbook’ van de Energy Efficiency Movement bevat tien acties die een bedrijf nu al kan ondernemen om zijn energie-efficiëntie te verbeteren, de energiekosten te verlagen en de uitstoot te verlagen.
Energy Efficiency Movement heeft het ‘Industrial energy efficiency playbook’ uitgebracht met toen acties die de industrie kan toepassen om de energie-efficiëntie te verbeteren.
Het richt zich op volwassen, algemeen beschikbare technologische oplossingen die snel resultaat en ROI opleveren – en op grote schaal kunnen worden toegepast.
Nu bedrijven over de hele wereld onder ongekende druk staan door de kosten van energie en de urgentie van klimaatverandering, blijkt uit een nieuw rapport van de Energy Efficiency Movement dat verbetering van de industriële energie-efficiëntie de snelste en meest effectieve manier is voor een bedrijf om de energiekosten en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De Energy Efficiency Movement is een wereldwijd forum van ongeveer 200 organisaties die ideeën en ‘best practices’ delen om een energie-efficiëntere wereld te creëren.
“Energie-efficiëntie is een win-win voor bedrijven en het klimaat”, aldus Kevin Lane, senior program manager energie-efficiëntie bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA). “Hoewel de industrie de klimaatverandering op alle fronten moet aanpakken – zoals een groter gebruik van hernieuwbare energie, investeringen in koolstofarme processen en de ontwikkeling van circulaire bedrijfsmodellen – springt energie-efficiëntie eruit als de bedrijfsgerichte mogelijkheid met de beste vooruitzichten op korte termijn voor emissiereducties. De 10 acties in het playbook zijn bekende, kosteneffectieve middelen en kunnen snel op schaal worden toegepast om bedrijven te helpen hun klimaatambities om te zetten in actie.”
Maatregelen zijn snel te implementeren
Tot de organisaties die voor het rapport zijn geïnterviewd behoren ABB, Alfa Laval, DHL Group, het IEA, Microsoft en ETH Zürich, het Zwitserse federale instituut voor technologie. De aanbevelingen van de respondenten variëren van energieaudits tot het aanpassen van industriële machines die vaak te groot zijn voor hun taak, waardoor energie wordt verspild. Het verplaatsen van gegevens van servers op locatie naar de cloud kan helpen om ongeveer 90 procent van het energieverbruik van IT-systemen te besparen. Het versnellen van de overgang van fossiele brandstoffen, door het elektrificeren van industriële wagenparken, het overschakelen van gasketels op warmtepompen of het gebruik van goed onderhouden warmtewisselaars zal ook efficiëntie opleveren.
Verdere maatregelen omvatten de installatie van sensoren en real-time digitale energiemonitoring om de aanwezigheid van zogenaamde ‘spookactiva’ aan het licht te brengen die stroom gebruiken wanneer ze stand-by staan. Een Digital Twin kan daarnaast efficiëntieacties simuleren zonder de productie te onderbreken. Het gebruik van slimme oplossingen voor gebouwen om energiesystemen, verlichting, zonwering en verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) te regelen zal ook energie besparen in industriële faciliteiten.
Andere aanbevelingen zijn het installeren van variabele aandrijvingen die de energie-efficiëntie van een door een motor aangedreven systeem tot 30% kunnen verbeteren, wat onmiddellijke kosten- en emissievoordelen oplevert. Als de meer dan 300 miljoen industriële door elektrische motoren aangedreven systemen die momenteel in bedrijf zijn, zouden worden vervangen door geoptimaliseerde, zeer efficiënte motoren, zou het wereldwijde elektriciteitsverbruik met maximaal 10% kunnen worden verminderd.
Verbeteringspotentieel is direct beschikbaar
Volgens het IEA is de industrie ’s werelds grootste verbruiker van elektriciteit, aardgas en steenkool, goed voor 42 procent van de totale vraag naar elektriciteit. De ijzer-, staal-, chemische en petrochemische industrie zijn de grootste energieverbruikers binnen de vijf grootste energieverbruikende landen ter wereld: China, de Verenigde Staten, India, Rusland en Japan. Dit energieverbruik brengt hoge kosten met zich mee. Het was daarnaast ook verantwoordelijk voor negen gigaton CO2, gelijk aan 45 procent van de totale directe emissies van eindgebruikerssectoren in 2021, volgens het IEA.
“Er zijn energie-efficiënte oplossingen beschikbaar die de industrie kunnen helpen de klimaatverandering te beperken en de energiekosten te verlagen, zonder de prestaties en productiviteit in gevaar te brengen”, aldus Tarak Mehta, president, Motion business area bij ABB. “Met de recente technologische vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie is het verbeteringspotentieel in de industrie aanzienlijk en direct beschikbaar. Dus in plaats van het licht uit te doen en de productie stop te zetten om geld te besparen, worden in dit belangrijke nieuwe rapport praktische stappen uitgelegd die leidinggevenden kunnen nemen om het energieverbruik en hun rekeningen te verlagen terwijl de huidige activiteiten gehandhaafd blijven.”
Panelevenement
Bedrijfsleiders en deskundigen die meer willen weten over het verminderen van hun energiekosten en koolstofuitstoot worden uitgenodigd om deel te nemen aan een speciaal panelevenement dat diep ingaat op de mogelijkheden die in het rapport worden gepresenteerd en hoe deze te benutten. Het evenement vindt plaats op dinsdag 13 december, en zal daarna beschikbaar zijn als video-on-demand.