TIG Academy kweekt enthousiasme voor TIG-lassen
Zo veel mogelijk mensen wereldwijd enthousiasmeren voor het TIG lassen, waaronder óók de vrouwen in de techniek. Dat is het doel van TIG Academy, die onlangs is opgericht door Kim Arts. Zij heeft grote ambities: TIG Academy wil internationaal hét online TIG-lasplatform worden, voor werknemers in de metaalsector, leerling-lassers en hobbylassers. Een belangrijk onderdeel worden professionele video’s – deels opgenomen in tv studio’s in Aalsmeer – om kennis over te dragen. Maar TIG Academy is (wordt) veel meer dan dat.
Kim Arts heeft zich enkele jaren geleden omgeschoold tot TIG-lasser. Nu heeft ze TIG Academy opgericht, een online TIG-lasplatform voor werknemers in de metaalsector, leerling-lassers en hobbylassers. (Foto: Nathalie Odette)
Kim Arts heeft zich enkele jaren geleden omgeschoold tot TIG-lasser. Ze had de behoefte haar creatieve kant verder te ontwikkelen en het leek haar mooi om van alles te kunnen maken van metaal. In de klas viel het haar op dat veel leerlingen moeite hadden de studiestof tot zich te nemen en dat over het algemeen het lassen beter ging dan het leren. “Met heldere illustratieve video’s zijn ze vast meer te enthousiasmeren dacht ik. Zo ontstond het idee om TIG Academy op te richten.”
Video’s bevorderen leerproces
Dat de behoefte niet alleen bij scholieren bestond, bleek toen Kim in gesprek ging met een docent Nederlands die lesgaf in de metaalsector. “Zij vertelde me dat arbeidsmigranten lang niet altijd de Nederlandse of Engelse taal volledig beheersen, wat het overdragen van kennis lastig kan maken. Maar als je de benodigde kennis overbrengt met video’s, ondertiteld in hun moedertaal, zal dat het leerproces gegarandeerd bevorderen. Neem bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een toorts. Als je een overzichtelijke video hebt waarin je ziet hoe dit proces in zijn werk gaat, waarom iets op een bepaalde manier gebeurt, met aandacht voor de meest gemaakte fouten, dan hoeft de instructeur niet keer op keer hetzelfde te vertellen.”
Kennis delen
Met TIG Academy wil Kim allereerst een grote online community creëren: een kennisplatform waar TIG-lassers en metaalbewerkers van over de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten, kennis kunnen delen en ervaringen kunnen uitwisselen. Met vacatureplaatsing, een ‘Marktplaats’, naslagwerken, evenementenkalender et cetera. “En vanuit onze expertise delen wij zelf op een heldere, leuke en toegankelijke wijze onze kennis over TIG-lassen: met uniek beeldmateriaal dat beschikbaar is op YouTube.”
In deze video’s wordt kennis onder andere overgedragen middels 3D realistic graphics. De presentatie doet Kim zelf. Het zullen heel professionele video’s worden: “Door gebruik van tv studio’s in Aalsmeer kunnen we bijvoorbeeld unieke close ups maken, waardoor de omgeving van het lasproces uitgebreider in beeld kan worden gebracht en je meer ziet dan door je eigen lashelm.”
Het lesmateriaal is uit officiële lesboeken verkregen, gecombineerd met jarenlange ervaring door professionals uit de praktijk. De inhoud is dus niet anders: de methode is dat wel. Kim Arts is ervan overtuigd dat deze methode van professioneel en toegankelijk lesmateriaal in de vorm van beeld het leerproces van lassers vergemakkelijkt en versterkt. “Dat bespaart tijd en geld, omdat je het leerproces verkort. Het verkleint bovendien de kans dat een bepaalde methode verkeerd wordt aangeleerd en toegepast, waardoor je kosten bespaart op apparatuur en onderdelen die kapot kunnen gaan door verkeerd gebruik. En ten slotte verminder je het risico op een arbeidsongevallen wanneer de video’s gaan over veiligheid op de werkvloer.”
Webshop
Het eerste jaar zal TIG Academy zich met name focussen op het verwerven van internationale bekendheid. Later dit jaar zal ook een webshop online komen, waarin onder andere starters kits, handige resources en de bouwpakketten te koop zijn van de producten die gefabriceerd worden in de YouTube video’s. Tot de handige resources behoort onder meer een TIG Welding Calculator om eenvoudig advies te krijgen over de juiste instellingen voor je lasapparaat.
Op termijn wil TIG Academy ook online cursussen aanbieden en een membership-site, waar scholen en bedrijven zich kunnen aanmelden. Hier zal iedere maand een nieuwe informatieve video te zien zijn die zal bijdragen aan de kennis en/of veiligheid van de school of het bedrijf. En ten slotte zal TIG Academy lassers en alle andere geïnteresseerden op een inspirerende manier op de hoogte houden van alle laatste ontwikkelingen. Kim: “Onze ambitie is om nog veel meer mensen (nog) enthousiaster te maken voor het (leren) TIG-lassen.”
Om op de hoogte gehouden te worden van alle ontwikkelingen kunnen mensen zich abonneren op het YouTube kanaal van TIG Academy, het platform volgen op Instagram en/of zich inschrijven voor de nieuwsbrief onderaan de website. Zij ontvangen dan regelmatig e-mails met het laatste nieuws, kortingsbonnen en nieuwe video’s. “Met bedrijven die zelf een leuke suggestie of een idee hebben dat ze graag willen delen, komen we graag in contact”, zegt Kim Arts.