TIPS beheerst gereedschapspositie en –ID continu

Het TIPS systeem van Wila ondersteunt zowel de identificatie als het continu uitlezen van de positie van de gereedschappen in de klemming van de kantbank. Het is enkele jaren geleden exclusief ontwikkeld voor de volautomatische buigcellen van Trumpf, maar nu ook beschikbaar voor kantbanken van andere producenten. Volgens Wila kan TIPS ook productiviteitswinst opleveren als het wordt toegepast bij handmatig en semi-automatisch kanten.

TIPS (Tooling Identification and Positioning System) bestaat allereerst uit een ID-tag die in het gereedschap wordt aangebracht. Deze ID-tag, die informatie bevat over het gereedschap zelf, communiceert met elektronica in de klemming. De TIPS DIN Controller (het hart van het systeem) staat in verbinding met de IPC kantbankbesturing en het klemsysteem. De TIPS DIN Controller ontvangt en verzendt informatie van en naar de IPC kantbankbesturing en ziet toe op een juiste ID- en positiecommunicatie in het klemsysteem, welke door een complex algoritme wordt berekend.  

Snelle gereedschapshandling
Het systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor toepassing in geautomatiseerde buigcellen. Want een robot heeft al deze informatie nodig om te kunnen werken. Door de informatie die TIPS verschaft kan hij het juiste gereedschap oppakken en op de juiste plek positioneren.
Maar TIPS is ook bruikbaar voor handmatig en semi-automatisch kanten. Want de gedetailleerde informatie die het systeem oplevert, voorkomt fouten en versnelt de gereedschapshandling. Zo worden proefbuigingen voorkomen en neemt de productiviteit toe, vooral bij kleine series met veel variatie. “Juist dan moet de gereedschapshandling zo kort mogelijk duren”, zegt Peter Timmerije, productspecialist bij Wila.
Hij wijst op de mogelijkheid om TIPS te gebruiken in combinatie met  STL (Smart Tool Locator), waarmee ook al winst kan worden geboekt qua snelheid, nauwkeurigheid en gemak. STL is een slimme liniaal met ingebouwde LED-verlichting die het mogelijk maakt in één oogopslag te zien waar het gereedschap in de klemming moet worden geplaatst. STL geeft vervolgens exact de volgende buiging aan, zodat de operator eenvoudig de verschillende buigingen efficiënt kan uitvoeren. Timmerije: ”STL is iets groffer dan TIPS. Als je de combinatie maakt met TIPS kun je fijn afstellen in korte tijd. En doordat TIPS continu metingen uitvoert, voeg je weer een stukje controle toe, waardoor je altijd het juiste gereedschap op de juiste plek voor het juiste product hebt staan. De wandel van gereedschappen kun je hiermee ook detecteren.”

Onderdeel van de besturing
TIPS moet worden geïntegreerd in de besturing van de kantbank en dat gebeurt in samenwerking met de machinebouwer. Iedere machinebouwer doet dat op zijn eigen manier. Om deze integratie zo goed mogelijk te faciliteren is onder andere gebruik gemaakt van standaard hardware en software communicatieprotocollen. Wij verwachten dat het een onderdeel van de besturing gaat worden.”  
Sinds de introductie van TIPS als ICT-noviteit op de Euroblech is het principe hetzelfde gebleven, maar is het systeem nog nauwkeuriger en sneller geworden. De toepassing ervan vereist wel een bepaalde manier van werken. “Het is een meetsysteem dat afhankelijk is van de informatie die het krijgt”, legt Timmerije uit. “Daarom kun je niet werken met oude versleten, gebutste gereedschappen. Ook bramen zijn uit den boze. Want die maken die informatie minder betrouwbaar. Maar we zijn we daar niet zo bang voor. Klanten die voor zo’n systeem in de markt zijn, gaan doorgaans zorgvuldig om met de vier elementen die samen het resultaat van het kantproces bepalen: de machine, de gereedschappen, de materialen en de vakman.”
Wila verwacht dat TIPS vooral zal worden toegepast in het dunne plaat bereik, vanwege de hoge nauwkeurigheden en de toenemende complexiteit. “Dat maakt een meetsysteem onmisbaar.”

Pneumatisch klemmen
Wila introduceert met haar nieuwe pneumatische klemming SL een volwaardig alternatief naast de mechanische en hydraulische klemmingen. Door de opkomst van servo-elektrische kantpersen  kreeg Wila jaren geleden al de vraag of het ook pneumatische klemmingen zou kunnen leveren. Want een servo-elektrische kantpers gebruikt in principe geen olie, maar heeft voor een hydraulische klemming toch olie nodig.
In het verleden ontwikkelde de kantgereedschappenproducent uit Lochem al eens een pneumatische klemming, echter bleek deze uitvoering niet aan te slaan in de markt  Productspecialist Peter Timmerije: “Deze klemming was te robuust en we hadden erg veel druk nodig om de gereedschappen goed vast te zetten in de klemming. Het gereedschap bleef wel goed op z’n plek staan, maar voor het gevoel van de klant te slap in vergelijking met traditioneel klemmen.”
Wila heeft dit nu in de constructie opgelost. Bij de pneumatische SL klemmingen wordt de klemnok mechanisch opgesloten. Dat is de truc om de gereedschappen onwrikbaar te klemmen. “Met een druk van 7 Bar klemmen we pneumatisch even goed als hydraulisch. Dat is interessant voor toepassing op servo-elektrische kantbanken  die geen olie gebruiken. Het kostenplaatje wordt aantrekkelijker omdat je dan geen aparte hydraulische unit meer nodig hebt voor het klemmen; systeemlucht is in bijna elke plaatverwerkende fabriek aanwezig.”
Wila heeft al drie jaar veldervaring opgedaan met pneumatisch klemmen. Het komt nu op de markt. “Daarmee hebben we er een klemtechniek bij”, zegt Timmerije. “De toekomst zal uitwijzen hoe de markt dit oppikt. In ieder geval zorgt pneumatisch klemmen voor weer een stukje extra wisselsnelheid.”

Wila China opgericht
Wila zal TIPS en de pneumatisch klemmingen SL in november presenteren op de internationale vakbeurzen Blechexpo (Stuttgart), MWCS (Shanghai) en Fabtech (Chicago). Op de beurs in Shanghai staat Wila voor de eerst met een eigen stand. Want onlangs is Wila China opgericht. Het Lochemse bedrijf is hiertoe overgegaan omdat men zelf kansen ziet op de Chinese markt, maar ook omdat grote klanten eisen dat Wila hen overal ter wereld kan ondersteunen. Wila China is gevestigd in de regio Shanghai en bescheiden gestart met twee Chinese medewerkers.

Naar de Fabtech in Chicago heeft Wila vanuit Nederland nauwelijks omkijken. Deze wordt helemaal voor rekening genomen door de Amerikaanse dochteronderneming, die al zo’n twintig jaar opereert vanuit Baltimore. Hier werken inmiddels zo’n 15 mensen.De deelname aan de Blechexpo in Stuttgart wordt wel helemaal vanuit Nederland georganiseerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Oppervlaktetechniek

Wisseling van de wacht bij Timesavers International

23-10 Timesavers International is fabrikant van industriële breedband schuurmachines en heeft klanten over de hele…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Automatisering

Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

16-10 Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Blechexpo/Schweisstec 2023

09-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs