Tips voor veilig werken op hoogte
Bij het uitvoeren van werkzaamheden op een werk- of bouwlocatie, spelen veiligheid en efficiƫntie een belangrijke rol. Zo kan een verkeerde opstelling van de ladder, het uit balans raken van het lichaam of veel verplaatsingen leiden tot een onveilige werksituatie en verminderde productiviteit.
Je bent als werkgever verplicht om maatregelen te treffen bij een hoogteverschil van 2,5 meter of meer. Echter kan het ook al goed misgaan bij een val van minder hoog. Welke maatregelen moet je treffen voor een ergonomische en veilige werkomgeving?
Economische gevolgen
Naast de fysieke gevolgen van een val van hoogte, heeft het ook vaak economische gevolgen voor zowel de werknemer als werkgever. Denk daarbij aan oplopende ziektekosten, tijdelijke of permanente arbeidsongeschiktheid maar ook uitloop van projecten of forse boetes van de arbeidsinspectie. Veiligheidswaarborging voor werken op hoogte is dus ontzettend belangrijk. Je bent volgens de wet ook verplicht om voldoende maatregelen te treffen bij een hoogteverschil van 2,5 meter of meer.
Valbeveiliging
De valbeveiliging moet minstens Ć©Ć©n keer per jaar worden gecontroleerd. Voor je een veiligheidsharnas gaat gebruiken, moet je een instructie hebben gehad hoe je het moet gebruiken. Als je een harnas verkeerd gebruikt, kan dat bij een val tot ernstig letsel leiden. Maak de lijn vast aan een stevig en goedgekeurd ankerpunt.
Je zou misschien denken dat de grootste gevaren op het dak op de loer liggen, maar je moet ook het beklimmen van het dak niet vergeten. Als je een ladder gebruikt om op het dak te komen, moet de ladder minstens Ć©Ć©n meter boven het dakvlak uitsteken. Voorkom dat de ladder kan wegglijden door de ladder met een touw vast te binden.
Meestal gebruik je een steiger bij werken op hoogte, maar hoe controleer je de steiger? Pas een steiger nooit zelf aan, maar laat dit doen door een gecertificeerde steigerbouwer of neem contact op met Eyecatchersafety specialist in dakveiligheid. Controleer ook of alle staanders zijn ondersteund, er overal dubbele leuningen met kantplanken zijn aangebracht en beoordeel of de steiger niet overbelast wordt. Bekijk tot slot ook of het verankeringspatroon regelmatig is.
Let op de details
Natuurlijk gelden op het dak ook veiligheidsmaatregelen die niks te maken hebben met werken op hoogte. Denk aan bescherming tegen kou, brand of het struikelen over gereedschap. Vergeet ook niet PBMās, zoals gehoorbescherming, hoofdbescherming, handbescherming en voetbescherming. Op deze manier blijft werken op hoogte een hoogtepunt.