TMS Industrial Services biedt 10 zij-instromers werk én opleiding
Bij TMS Industrial Services in Moerdijk zijn deze maand tien jongeren gestart met de driejarige opleiding Servicemonteur WTB niveau 3. Met een betaalde baan, een betaalde opleiding en een uitstekend loopbaanperspectief, doet TMS hen, in samenwerking met Werk en Vakmanschap, een uniek aanbod.
Carel Jan Reuver, CEO bij TMS Industrial Services, liep al langer met de gedachte dat met de teruglopende instroom van jongeren in de techniek, het mogelijk zou moeten zijn een nieuw instroomkanaal aan te boren. Tijdens gesprekken met het Markiezaat College in Bergen op Zoom en Werk en Vakmanschap, kreeg dit idee vorm in een uniek opleidingstraject. Hierin draagt TMS Industrial Services zorg voor de baan en het praktische onderwijs en verzorgt de school de theoretische leerstof. Werk en Vakmanschap neemt naast de werving en selectie tevens het werkgeverschap en de intensieve coaching en begeleiding van de kandidaten voor haar rekening.
Kansen grijpen
De uiteindelijk werving en selectie van de kandidaten verliep ronduit soepel. Reuver hierover: “We zochten mensen die toe waren aan een switch in hun carrière, eenvoudigweg omdat ze hun werk of opleiding niet leuk vonden of juist omdat er geen werk was. De eerste vereiste was natuurlijk wel dat ze enig technisch inzicht hadden. We steken immers onze nek uit met een opleiding op niveau 3. Daarnaast is het belangrijk dat onze bedrijfscultuur bij hen past. Voor een monteur bij een mechanisch onderhoudsbedrijf is flexibiliteit een vereiste; de ene dag werk je hier, de ander daar. Dat moet je echt leuk vinden, anders red je het niet. De tien kandidaten die nu starten, hebben totaal verschillende achtergronden maar hebben één ding gemeen: ze pakken deze kans met beide handen aan en zijn enorm gemotiveerd.”
Bedrijfsbreed gedragen
De opleiding bij TMS Industrial Services is zo georganiseerd dat de kandidaten iedere twee maanden kennismaken met een andere afdeling. Zo leren de kandidaten het bedrijf kennen maar kan het bedrijf ook rekenen op bedrijfsbreed commitment van de eigen werknemers. De reacties zijn tot op heden heel positief. “Dit komt naar mijn idee omdat deze jongens zich ervan bewust zijn dat zij een tweede kans krijgen. Ze kiezen hier heel bewust voor. Dat is een heel andere motivatie dan die van een 16-jarige VMBO-scholier die voor een opleidingskeuze staat”, aldus Reuver. Reuver zelf is zeer tevreden met het traject tot nu toe. “De samenwerking met het Markiezaat College en Werk en Vakmanschap is ronduit goed. Werk en Vakmanschap neemt de volledige organisatie op zich en is de vraagbaak voor de kandidaten. Dat werkt uitstekend. Een eerste belangrijk ijkpunt is volgend jaar zomer. Als dan iedereen nog ‘binnen boord’ is, dan doen we het misschien volgend jaar nog een keer. Ik ben wel benieuwd hoeveel van deze kansrijke mensen er nog op de arbeidsmarkt rond lopen.”