TNO-boek met praktijkvoorbeelden innoveren productieproces
In het boek ‘Snel en wendbaar in de Maakindustrie’ laat TNO in meer dan twintig cases zien hoe bedrijven kunnen innoveren, hun productiviteit verhogen, hun flexibiliteit vergroten en voldoende gekwalificeerd personeel aan zich kunnen binden.
De cases in dit boek hebben als eerste doel de verbetering van de prestatie van bedrijven zodat ze beter zijn toegerust voor de toekomst. Maar er is meer: de aantrekkelijkheid van het werk voor zittende en nieuwe werknemers. Innoveren en continu verbeteren samen met het personeel maakt het werk uitdagender, aantrekkelijker en geeft betrokkenheid, die vervolgens weer leidt tot verhoging van productiviteit en bedrijfsprestaties.
Ontwikkelingen
In de maakindustrie verandert de productie van karakter. De marktvraag is minder voorspelbaar. De ‘time-to-market’ wordt korter, producten hebben een steeds kortere levenscyclus. Productinnovaties volgen elkaar sneller op en moeten in één keer goed worden geproduceerd, met zo min mogelijk faalkosten, in eigen bedrijf en in de toeleverketen. Het gevolg is dat de productieketen zich steeds meer moet instellen op wisselende productievolumes, kortere levertijden, kleinere series en het produceren van klant specifieke varianten. Tegelijkertijd neemt het aandeel ‘oudere werknemers’ toe door ontgroening, vergrijzing en de trend naar langer doorwerken. En is bovendien de verwachting dat de omvang van de beroepsbevolking afneemt.
Bedrijven kunnen op deze ontwikkelingen inspelen door snel en wendbaar te zijn, de productiviteit te verhogen en continu te innoveren. Maar ook door een betere afstemming in de keten en – last but not least – het benutten en ontwikkelen van de competenties van medewerkers. De mogelijkheden zijn er. Zo’n twintig bedrijven uit de maakindustrie laten dit zien in het TNO-boek ‘Snel en wendbaar in de Maakindustrie’ (auteurs: Bert Tuinzaad, Gu van Rhijn, Tim Bosch en Francel Vos).
Eerste exemplaar voor Biddle
Bert Tuinzaad bood het eerste exemplaar van het boek aan aan Sjouke Land, manager production bij Biddle Klimaatwerk. Biddle is al vanaf 2009 samen met TNO aan de slag om het productieproces in al zijn facetten te verbeteren. En met goed resultaat. Sjouke Land: “We zijn enorm enthousiast. We produceren 40% meer, zonder extra mensen of extra ruimte erbij. Bovendien wordt er in drukke tijden ook niet meer overgewerkt. Het project Demand flow heeft de organisatie van onze productie behoorlijk veranderd. Van een traditioneel productiebedrijf naar een vraaggestuurde productieomgeving. Dit heeft de betrokkenheid van de productiemedewerkers enorm verhoogd.”
Het boek is hier te bestellen.