Top tooling op nieuwe Victor 5-asser van HMD
“Alles wat ik wilde hebben, zit er op”, zegt Herre Hollema, directeur/eigenaar van Hollema Machinefabriek Dronten (HMD) over zijn nieuwste aanwinst: een 5-assige freesbank Victor AX-800, de eerste van dit type in Nederland. Dat geldt ook voor de tooling, die met zorg is uitgezocht. Zo is de 5-asser uitgerust met gereedschapshouders van de Duitse topfabrikant Albrecht, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door PB Tools.
Herre Hollema is 30 jaar geleden begonnen als gereedschap- en stempelmaker. In 1992 is hij met zijn huidige bedrijf gestart en nu is het gegroeid tot een bedrijf met tien medewerkers. HMD is toeleverancier voor alle industrieën, onder andere voor de tabaksindustrie, de automobielindustrie en ook de landbouwmechanisatie. HMD ontwikkelt en bouwt ook eigen machines, zoals automatische zaagmachines voor het zagen van ligbaden. Tevens is HMD de uitvinder en producent van de HIT elektrotrekker. De diverse modellen van deze HIT trekken tot 10.000 kg. De hoofdactiviteit is verspanen. In de goed uitgeruste machinefabriek in Dronten worden vooral 0-series, prototypes en enkelstuks en kleinere series bewerkt.
Hoger niveau
De relatief jonge medewerkers van Hollema worden graag uitgedaagd en dat is één van de redenen waarom hij zijn bedrijf steeds op een hoger niveau wil brengen. “Want ik wil ze graag voor het bedrijf behouden. Dan moet je verder met je machinepark, 5-assig simultaan bewerken was daarom een logische volgende stap. Je ziet je klanten groeien en daarin wil je mee. We hadden al verschillende 3- en 4-assige machines, maar daarmee misten we toch nog wat”, aldus Hollema. “Delen worden steeds complexer en je wilt die beter, sneller en efficiënter kunnen bewerken. Met deze machine kunnen we onder andere heel economisch en nauwkeurig blaasmatrijzen maken.”
Opbouwhoogte
Hij heeft gekozen voor een 5-assige Victor AX-800 – dat is de grotere broer van de AX-350 – van leverancier Gibas in Nijkerk. Vooral de maten stonden Hollema aan: “Bij een 5-asser met geïntegreerde draaitafel zit je met de opbouwhoogte. Bij deze machine kan de kop echter naast de tafel en zelfs een stukje eronder. Zo kun je ook vanaf de onderzijde bewerken. Dat is een groot pluspunt voor ons, evenals de grote slag. Er zit een Fanuc besturing op en dat past ons want dat zijn we gewend.” Verder is Hollema gecharmeerd van de 60-voudige gereedschapswisselaar, het zware gewicht (18 ton) en de hoge versnellingen, die zorgen voor een enorm dynamische machine. Daarvoor heeft hij wel een 30 cm dikke betonnen vloer moeten laten storten, met daaronder heipalen die ruim 4 meter diep de poldergrond in gaan.
Spanhouder
Voor de tooling klopte Hollema aan bij huisleverancier PB Tools. Peter de Bruin adviseerde voor de nieuwe 5-asser spanhouders van Albrecht. Hij is met PB Tools sinds eind 2014 exclusief dealer van Albrecht, oorspronkelijk fabrikant van precisie boorkoppen en ontwikkelaar (al in 1932!) van de zelfspannende boorkop. Met de APC precisie spantanghouders heeft Albrecht de productieprocessen op CNC machines opnieuw verbeterd. Deze houders kenmerken zich door ongekende spankracht, sterk dempende werking, stijfheid en een zeer nauwkeurige rondloop. De producten van Albrecht worden onder meer gebruikt in veeleisende sectoren als de automotive en de vliegtuigindustrie. Rolls Royce en Volkswagen schrijven ze standaard voor in hun fabrieken overal ter wereld. “Deze houders hebben de hoogste dempende werking die er bestaat en daarmee vliegt de standtijd van de gereedschappen omhoog”, zegt De Bruin. “We halen standtijdverbeteringen met een factor 3, 4 of 5. Hoe moeilijker het materiaal dat je bewerkt, hoe meer verschil je gaat maken. Het werk gaat ook sneller en levert een gladder resultaat op. Door de perfecte demping is bijvoorbeeld het oppervlak van titanium gladder. Dat betekent in de matrijzenwereld dus minder poetsen. Hoe minder nabewerking, hoe beter. Als een product is gefreesd moet het eigenlijk klaar zijn.” Daarbij levert PB Tools ook boren en frezen van Maykestag. “Deze combinatie kan de hele wereld aan”, aldus De Bruin.
Herre Hollema is heel tevreden met zijn nieuwe machine. “Delen die we voorheen wel zes keer op moesten spannen, hoeven we nu maar een keer te frezen, een keer te draaien en ze zijn klaar. Dat betekent veel tijdwinst. Hoogwaardig werk in series van bijvoorbeeld 100 stuks in plaats van 10, kunnen we nu makkelijk aan.”