Trumpf betrekt vol zelfvertrouwen nieuwe thuisbasis
Trumpf Nederland heeft donderdag haar nieuwe bedrijfspand in Hengelo officieel in gebruik genomen. Nicola Leibinger-Kamüller, directievoorzitter van het Duitse moederconcern, maakte bij die gelegenheid bekend dat Trumpf in het gebroken boekjaar 2013-2014 een recordomzet van 58,4 miljoen euro in Nederland heeft geboekt. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.
De Nederlandse dochter van Trumpf (voorheen Möller) heeft jarenlang geopereerd vanuit een vestiging in het havengebied in Hengelo. De grote wens was echter dat de klanten Trumpf beter konden bereiken. Dat kan nu. Het nieuwe pand ligt aan de A1 tussen Hengelo en Oldenzaal en herbergt optimale faciliteiten voor de klanten. De eerste etage is ingericht als klantenetage met grote ruimten voor opleidingen, seminars et cetera. Er zijn prima werkplekken voor alle medewerkers en er is een logistiek centrum en een basis voor de levering van spareparts.
Investering van 6 miljoen
Trumpf heeft bij de nieuwbouw niet op een paar centen gekeken. In het pand zelf is maar liefst 4,7 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast is nog eens 1,2 miljoen voor de grond betaald. Al met al dus een investering van zo’n 6 miljoen euro. “Niet alleen omdat we ecologisch en mooi willen bouwen, maar ook omdat we geloven in de sterkte van ons merk in Nederland”, aldus Leibinger-Kamüller, die benadrukt dat de Nederlandse markt belangrijk is voor Trumpf. “Omdat we hier voor al onze producten veeleisende klanten hebben. Zij dagen ons uit en we leren van hen. Ze maken ons beter.”
Ook uit de fraaie jaarcijfers blijkt natuurlijk het belang van de Nederlandse markt. Trumpf heeft 70 procent meer omzet geboekt dan in het jaar 2008/2009, dat tot dusverre met 33,6 miljoen euro als het beste jaar ooit gold. Bij de mooie cijfers moet wel aangetekend worden dat deze voor een belangrijk deel te danken zijn aan de samenwerking met ASML. Trumpf levert de lasers voor de nieuwe generatie chipmachines en werkt samen met ASML aan de ontwikkeling daarvan. Dat houdt volgens Ger van der Endt, directeur van Trumpf Nederland, onder meer in dat maar liefst 15 monteurs dagelijks bij ASML aan het werk zijn.
Doorgroeien
Inmiddels doet ASML rechtstreeks zaken met Trumpf in Duitsland en zal de levering van componenten niet meer terug te vinden zijn in de omzetcijfers van de Nederlandse dochter. Van der Endt voorziet echter dat de corebusiness, de levering van machinesystemen voor plaatbewerking en lasersystemen verder zal groeien. “Daarin kunnen we komend jaar nog wel 10 procent groeien”, aldus de directeur van Trumpf Nederland. Dat optimisme wordt onder meer ingegeven door de verkopen in de eerste twee maanden van het nieuwe boekjaar. Trumpf Nederland heeft al voor 8 miljoen euro aan machines verkocht, waaronder twee Trumatic 7000 met complete installaties aan de VDL Groep. VDL-topman Wim van der Leegte was bij de opening van het nieuwe bedrijfspand aanwezig om zijn handtekening te zetten onder het koopcontract voor beide machines.
High-end machines met volle uitrusting
De order van VDL is illustratief voor wat Trumpf momenteel veel verkoopt: heel veel machines met alles er op en er aan. “De aanschaf van high-end machines met volle uitrusting is een duidelijke trend”, aldus Leibinger-Kamüller. “Het is kenmerkend voor klanten die helemaal voor efficiency gaan.”
Van der Endt baseert zijn optimisme verder op ‘de geweldige aanvragen die momenteel lopen’. “Maar ook op de verbreding van ons spectrum, onder meer met de zwenkbuigmachines van Codatto. En er komen weer veel nieuwe producten aan. Op de Euroblech (in oktober in Hannover) komt Trumpf met een bombardement aan nieuwe producten. Ook dat geeft ons een goed gevoel.”
Leibinger-Kamüller is echt optimistisch over de marktontwikkeling in West-Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder. “Italië is niet slecht, Frankrijk blijft goed gaan en Spanje herstelt zich. In Nederland is de conjunctuur momenteel robuust en sterk. Kleine en grote klanten investeren. Deels is dat een inhaalslag, maar deels komt dat ook door hun volle orderboeken, waardoor ze hun productiecapaciteit moeten uitbreiden.”
Nederlands-Duitse samenwerking
De opening van de nieuwbouw in Hengelo werd bijgewoond door zo’n 350 gasten. Onder de aanwezigen de top van de Nederlandse maakindustrie en een groot aantal plaatbewerkende toeleveranciers. Ze luisterden naar diverse toespraken van onder meer Peter Wennink, CEO van ASML, en kregen een forum voorgeschoteld waaraan werd deelgenomen door FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming, de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer, VDL-CEO Wim van der Leegte, Lucas Wintjes, vice-president Sales van Bosch Rexroth, Marc Hendrikse, CEO NTS Group, en Ger van der Endt. Zij gaven allen hun visie op de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, de uitdagingen en de bedreigingen daarvoor. Alle sprekers waren het er over eens dat daar volop kansen liggen. Nederlandse bedrijven kunnen hun omzet in Duitsland sterk vergroten en ook op de wereldmarkt liggen volop kansen als Nederlandse en Duitse bedrijven de handen in elkaar slaan. “Als we samen projecten aanpakken zoals de zelfrijdende auto of de veiligheid in steden, dan verslaan we de hele wereld”, aldus Hans de Boer.