Trumpf helpt plaatbewerker stap voor stap verbeteren

Hoe verbeter je in het huidige tijdperk van digitalisering stap voor stap je productieproces om uiteindelijk het maximale rendement uit je productiesystemen te halen? Op die vraag geeft Trumpf op TechniShow antwoorden. En meer dan dat: de marktleider in de sector biedt plaatbewerkers partnerschappen aan om samen een roadmap op te stellen en daarmee de komende jaren slagen te maken.

Iedereen in de industrie heeft de mond vol van digitalisering. Webportals waar klanten razendsnel offertes kunnen ontvangen en orders kunnen ingeven zijn hot. Maar tegelijkertijd ziet Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland ook angst bij het MKB-metaal. Hoe moet ik beginnen, wat moet ik precies doen? We investeren elk jaar al zo veel in software, is dat niet genoeg dan? Eisma hoort en ziet deze vragen dagelijks voorbij komen. Een kleine groep plaatbewerkers – hij schat zo’n 20 procent – is er al een eind mee op streek, maar een veel grotere groep hikt er tegen aan. Juist die groep wil Trumpf de helpende hand bieden om te verbeteren; heel geleidelijk aan. “Neem niet te veel hooi op de vork en begin eenvoudig”, adviseert Eisma. “Zorg dat je eerst je processen op orde hebt en begin dan pas aan die portal. Dat hoeft echt niet nu, dat kan ook over anderhalf jaar.”

Permanente controle op proces
Dat klinkt nog wat theoretisch, maar Trumpf gaat TechniShow gebruiken om het allemaal tastbaar te maken. Het bedrijf laat op de stand het proces zien dat bij veel klanten functioneert: met een ponslaser, een kantbank en een stukje montage. Hier zal een product worden gemaakt met permanente controle op het proces. Alle bewerkingsstappen worden voortdurend gemonitord en op beeldschermen getoond. Exact is te zien wat de wachttijden en de steltijden zijn, wat er per machine mis gaat en wat er nu werkelijk wordt geproduceerd. Dat geeft inzicht en wie dat heeft kan gericht de tekortkomingen aanpakken om het productieproces te verbeteren.

Menselijke factor
Het maximale resultaat uit productiesystemen halen zit ‘m niet alleen in software en hardware. “Software was er altijd op gericht om de machine meer laten produceren”, zegt Eisma. “Maar als je een klant gaat helpen om te verbeteren, kom je ook bij zijn medewerkers terecht. Die menselijke factor nemen we dan ook heel nadrukkelijk mee.”
Want de medewerkers zijn essentieel voor een succesvol verbetertraject. Zij moeten immers de gesignaleerde tekortkomingen en de aanwijzingen om de productiviteit te verhogen opvolgen en toepassen. “Door te meten kunnen we met feiten laten zien hoe je je steltijden verkort als je bepaalde dingen doet”, zegt Eisma, die de vergelijking maakt met een navigatiesysteem in de auto: “Als de navigatie de snelste route aangeeft, vind je dat niet vervelend en volg je dat advies. Zo kan dat ook in de industriële productie. Het gaat er om op een positieve manier veranderingen te creëren.”

Stap voor stap verbeteren
Geen grote veranderingen ineens, maar klein beginnen en stap voor stap verbeteren. De Trumpf-directeur geeft als voorbeeld een lasersnijmachine. “We analyseren hoeveel uren die maakt. Stel dat hij 40 procent van de beschikbare tijd snijdt. Je wilt misschien wel naar 70 procent, maar dat lukt echt niet in een jaar. Wat wel kan: samen met de operator onderzoeken hoe je in een aantal maanden van 40 naar 50 procent kunt gaan. Dat kan bijvoorbeeld via een cursus, betere afspraken met de leverancier van de platen of de gassen of door investeren in de werkvoorbereiding. Zo begin je klein en voorkom je onrust op de werkvloer. Op die manier is de kans het grootst dat iedereen er in mee gaat, wat ook nodig is.” Volgens Eisma kan Trumpf veel betekenen in dit verbetertraject. “We leveren niet alleen de machine maar bieden een partnerschap aan om samen de toekomst in te gaan. We gaan de verplichting aan zijn output te volgen en deze samen te verbeteren. Trumpf Nederland heeft hiervoor een speciale medewerker in dienst genomen die kennis heeft van processen. Deze manier van werken is uniek. We doen hiermee een pilot in Europa voor ons Duitse moederbedrijf.”

Nederlandse plaatbewerker loopt mee voorop
Dankzij de innige contacten met het Duitse moederbedrijf heeft Menko Eisma goed zicht op de plaatbewerkingssector in Duitsland en kan hij goed beoordelen hoe de Nederlandse plaatbewerkers daarbij afsteken. “We kunnen trots zijn op de Nederlandse plaatwerksector. Zeker in het toeleveren zijn we innovatief bezig en lopen we mee voorop. Wel vind ik dat we voorzichtig moeten zijn met het zeggen dat we koploper zijn. We moeten ons niet alleen focussen op onze eigen innovaties. In andere landen, vooral daar waar de grote machinebouwers en de belangrijke afnemerindustrieën zitten, gebeurt ook veel. Die innovaties moeten we ook integreren. Ons eigen initiatief Smart Industry is prima, maar we zullen buitenlandse partijen daarin moeten meenemen, gezien onze kleine afzetmarkt. Dus meer samenwerken, zorgen dat we pilots in Nederland krijgen. De kansen daarop zijn groot. Want onze plaatwerksector is gezond, onze mentaliteit is prettig, we staan open voor innovaties, hebben een hoog opleidingsniveau en spreken veel talen. Ook het feit dat we geen complexe wetgeving hebben spreekt in ons voordeel.”

Machine die meegroeit
Stap voor stap verbeteren is een belangrijk kenmerk in de aanpak van Trumpf. Op TechniShow laat het bedrijf ook een machine zien die uitstekend bij deze filosofie past: de compacte pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber, die (laser)snijdt, gaten ponst, omvormt en schroefdraden maakt. Deze machine is direct beschikbaar als totaaloplossing, maar kan ook stap voor stap worden uitgebreid van het instapmodel TruPunch 1000 tot de volwaardige pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber, zoals die op TechniShow wordt getoond. Hiermee kan de klant snel reageren op de veranderende opdrachtsituaties. Met het economische modulaire systeem kan hij ieder moment van de ponsmachine een automatische pons- of zelfs pons-/lasermachine maken. Zo groeit de machine mee met de groei van zijn bedrijf.

Trumpf pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber.

De compacte pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber is direct beschikbaar als totaaloplossing, maar kan ook stap voor stap worden uitgebreid van het instapmodel TruPunch 1000 tot de volwaardige pons-/lasermachine TruMatic 1000 fiber.

Laserafdeling
Naast de plaatwerkafdeling kent de Trumpf-stand ook een laserafdeling. Hier wordt onder meer het snelle, productieve 3D-metaalprintsysteem TruPrint 1000 met Multilaser getoond. Het systeem is gebaseerd op de poederbed productietechnologie Laser Metal Fusion (LMF). Hiermee worden laag voor laag complexe, metalen componenten geproduceerd met hoge precisie. Omdat de TruPrint gebruik maakt van het multi-laserprincipe bestaande uit drie gekoppelde laserbronnen en innovatieve scanners ontwikkeld kan het printproces met hoge productiviteit worden uitgevoerd. Ook demonstreert Trumpf een 3D lasersysteem dat zowel last als snijdt. De kwaliteiten van dit systeem worden getoond aan de hand van een stoere fiets van een nieuw Nederlands fabricaat. Deze fiets wordt geproduceerd uit plaatwerkdelen. De schaaldelen worden geproduceerd via rubberpersen. 3D Tec in Bergeijk snijdt deze met een TruLaser Cell7040 op eindmaat. Vervolgens worden de delen in de zelfde cel 3D lasergelast.
Eisma begint met een positief gevoel aan de vier dagen TechniShow. “Niet alleen is de markt uitstekend, maar ook laten we echt zien wat de markt vraagt. Niet alleen machines, maar echt iets interessants.”

Trumpf Nederland, hal 7, stand C048

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen productiever met twee 700-W lasers

11-11 In de TruPrint 3000 bewaakt een systeem het procesgebied en handhaaft een constante temperatuur.…

Automatisering

Trumpf presenteert automatisch sorteren zonder programmeren

30-10 De Duitse fabrikant spreekt zelf van een doorbraak in het sorteren van snijdelen, een…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs

28-10 LaserTWO levert betrouwbare snijprestaties in een flexibele uitvoering tegen lage kosten per stuk. De…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige lasersnijmachine

21-10 Deze nieuwe TruLaser Serie 1000 Lean Edition heeft dezelfde kwaliteitsstandaard als de high-end modellen…

Plaatbewerking

Jonge Trumpf machines uit voormalige Duitse staalhandel op de markt

14-10 Peter Drösser is een klinkende naam in de Duitse maakindustrie. Het familiebedrijf dat in…

Plaatbewerking

Laser biedt Deforma zicht op nieuwe markten

17-09 Somerwil is ruim 3 jaar geleden gestart met Deforma. Daarvoor was hij vele jaren…

MetavakNieuws

Werk slimmer en maak meer winst

02-09 Een van de hoogtepunten van dit programma is de kennissessie ‘Werk slimmer en maak…

Automatisering

Snelle jongens van AESC lossen elke automatiseringsuitdaging op

17-06 “Dat is precies waarmee we ons onderscheiden van onze collega’s”, zegt Devy van Dinteren,…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs