Trumpf industrialiseert 3D-printen in tandtechniek
Trumpf toont deze maand op een internationale vakbeurs voor tandtechniek in Keulen de productiefste 3D-metaalprinter voor tandprotheses. De TruPrint 1000 werkt met het multilaser principe, waarbij twee laserstralen tegelijk de tandproducten realiseren. Ten opzichte van de gebruikelijke methode van frezen is de installatie volgens Trumpf tien keer zo snel.
Een tweede nieuwtje: de kleinformaat 3D-printer kan digitaal met een freesmachine worden verbonden. Zo is het mogelijk met de TruPrint 1000 tanden te printen die op implantaten kunnen worden aangebracht. Zo’n kunsttand op een implantaat vervangt niet alleen de tand maar ook de wortel. Zo draagt Trumpf bij aan industrialiseren van het 3D-printen in tandtechniek.
80 tanden in 3 uur
Het op conventionele wijze produceren van tandvervangingen als bruggen, kronen of protheses is inspannend en duurt lang. Bij de handmatige variant giet de tandtechnicus de delen. Past hij de digitale methode toe, dan construeert hij een 3D-model op de computer en produceert dit aansluitend op de freesmachine. Ten opzichte van beide methoden is de 3D-printer duidelijk sneller, aldus Trumpf. Nadat het 3D-model is gemaakt, produceert de installatie de delen op een platform. Deze worden aansluitend fijngeslepen op een freesmachine. Het multilaser principe van de TruPrint 1000 zorgt ervoor dat de installatie minstens 80 tanden in minder dan 3 uur op een platform opbouwt. Per stuk is dat ongeveer 3 minuten, dat is tien keer zo snel als met de conventionele methode.
Automatische serieproductie
Trumpf heeft voorts de IT-interface van de installatie uitgebreid, waardoor de 3D-printer digitaal aan een freesmachine kan worden geknoopt. Kunsttanden worden steeds meer in massa geproduceerd, vooral in Azië. Daarom is het belangrijk de digitale workflow te ondersteunen. De verbinding met een freesmachine is volgens Trumpf een belangrijke stap richting automatische serieproductie. De vernieuwing maakt het bovendien mogelijk om met de installatie tanden op implantaten te printen. Zo’n oplossing is nodig als een patiënt geen resttand meer in zijn mond heeft. Opdat het implantaat en de kunsttand zeker worden vastgeschroefd, moet de 3D-printer zeer nauwkeurig werken. Want al bij de kleinste afwijkingen bestaat het gevaar dat de tand niet houdt. Dankzij de uitbreiding van de interface kan de printer dit aan. De freesmachine herkent het platform met de geprinte tanden en richt zijn nulpunt daarnaar uit.