Trumpf investeert 30 miljoen in uitbreiding laserfabriek
Trumpf investeert 30 miljoen euro in nieuwe ontwikkelings- en productiegebouwen voor vaste stof laserbronnen. De trend van de inzet van vaste stof laserbronnen in de industriële productie zet volgens het concern onverminderd door. In het lopende boekjaar 2015/16 heeft Trumpf tot dusverre circa 60 procent van al zijn lasersnijmachines uitgerust met vaste stof lasers. Komend jaar gaat de trend al richting 70 procent.
In het Duitse Schramberg wordt een nieuwbouw van 12.000 vierkante meter gerealiseerd, waarmee de beschikbare ruimte bijna verdubbelt. Zo ontstaat voldoende ruimte om alle productie-afdelingen, zoals cleanrooms, montage- en kantoorruimten gemeenschappelijk onder te brengen, wat een positieve invloed heeft op de materiaalstroom en de doorlooptijden. Vanaf eind 2017 zal er in de nieuwbouw worden geproduceerd.
Bovendien vergroot Trumpf het in 2013 in gebruik genomen ontwikkelingscentrum in Schramberg met een derde etage met een oppervlak van ongeveer 1800 vierkante meter.
“De trend van de inzet van vaste stof laserbronnen in de industriële productie zet onverminderd door”, verklaart Peter Leibinger, plaatsvervangend voorzitter van Trumpf en voorzitter van het bedrijfsonderdeel Lasertechniek. “Schramberg is de wieg van de laserindustrie in Duitsland en een voorloper voor vaste stof lasers wereldwijd. Met onze investeringen scheppen we de voorwaarden voor een succesvolle doorontwikkeling van de laser”, onderstreept Leibinger de strategie van het concern en de betekenis van de locatie Schramberg. “Afhankelijk van de conjuncturele ontwikkeling van de lasermarkt zijn wij optimistisch over het creëren van extra arbeidsplaatsen hier.”
Steeds meer vaste stof lasers
In het lopende boekjaar 2015/16 heeft Trumpf tot dusverre circa 60 procent van al zijn lasersnijmachines uitgerust met vaste stof lasers. Voor het komende jaar gaat de trend al richting 70 procent. Ook buiten het lasersnijden om groeit de vraag naar vaste stof lasers voor materiaalbewerking. “Dit type laser maakt veel industriële toepassingen überhaupt pas mogelijk”, verklaart Leibinger. “Vooral in de microbewerking opent de laser nieuwe, fascinerende mogelijkheden. Maar ook op het gebied van hoogvermogen toepassingen in bijvoorbeeld de automobiel- of scheepsbouw hebben de vaste stof lasers zich bewezen als een betrouwbare laserbron.”
Anders dan bij de CO2-lasers kan het door vaste stof lasers opgewekte licht dankzij de kleinere golflengte van 1 micrometer in flexibele glasvezels inkoppelen, zogeheten laserlichtkabels. Het voordeel hierbij: het laserlicht komt eenvoudig en zonder omwegen bij het werkstuk, waardoor de vaste stof laser duidelijk eenvoudiger in productielijnen is te integreren. De CO2-lasers daarentegen zijn bij de straalvoering op grond van de grotere golflengte van 10 micrometer op gevoelige spiegeloptieken aangewezen. Ook is de vaste stof laser economischer en efficiënter in het gebruik.