Trumpf legt puzzel van autonome fabriek

Trumpf keek op de Blechexpo in de glazen bol. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van 5G, kunstmatige intelligentie, ultra-breedband en de universele werktuigmachinetaal umati en wat gaat dit de plaatwerkindustrie allemaal brengen? Het doel van Trumpf is en blijft de autonome fabriek en het bedrijf verwacht daar zeker nog wel 20 jaar druk mee zijn. “Maar over 10 jaar zal er al zoveel zijn veranderd, dat je de productie niet meer terug kent.”

Wie meer productiviteit uit zijn fabriek wil halen, moet volgens Trumpf vooral naast de machines kijken: naar de processen voor en na het snijden, ponsen, buigen en lassen. Het is niet eenvoudig om daar grip op te krijgen want in tegenstelling tot de machines is met het blote oog nauwelijks te herkennen waar de verbeterpunten in die processen liggen. Met digitalisering kan dat wel. Digitalisering biedt volgens Trumpf tal van mogelijkheden om tot wel 50 procent meer rendement uit de productiecapaciteit van een plaatwerkbedrijf te halen.

Puzzelstukjes
Waar staat Trumpf met dat digitaliseren? Heinz-Jürgen Prokop, CEO werktuigmachines bij het concern: “Het ongeduld is groot. Dat komt doordat het maken van oplossingen en samenvoegen daarvan tijd kost. Ons doel, de autonome fabriek, bestaat uit heel veel puzzelstukjes, waar klanten niet onmiddellijk de voordelen van zien. Maar voeg je ze allemaal samen, dan krijg je wel een beeld. We hebben heel veel software-oplossingen die de productiviteit verbeteren. Ze zijn al zover uitgerijpt dat ze functioneren en het profijt ervan bij de eerste klanten al duidelijk wordt.”

Hapklare brokken
Meegaan in de digitalisering is volgens Prokop voor iedere onderneming noodzakelijk, ook al lijken met name voor het MKB de te nemen hordes hoog. “Maar men moet beginnen met dit thema; wie zich niet digitaliseert gaat het zwaar krijgen. Het beste is om dat te doen in hapklare brokken. Wij hebben onze adviseurs, die een dag bij een klant langskomen en kijken waar het eerste potentieel ligt. Ze kunnen de ondernemer heel snel voorspiegelen wat men kan bereiken. Eerst zal men de processen goed op orde moeten hebben. Want als je slechte processen digitaliseert, krijg je gedigitaliseerde slechte processen.”

Ultra-breedbandtechniek
Voor het op orde krijgen van de processen heeft Trumpf zo’n puzzelstukje: het op ultra-breedband techniek gebaseerde lokalisatiesysteem Track & Trace. Trumpf houdt zich hiermee bezig omdat met het kleiner worden van de series en de kortere levertijden de complexiteit van de productie toeneemt. Veel orders bestaan tegenwoordig slechts uit een paar delen. Om toch op elk moment overzicht te hebben op alle orders in de productie, is (wordt) dit lokalisatiesysteem ontwikkeld. Markers op/bij materialen en producten sturen signalen naar satellieten en die verzenden ze naar een pc of ander apparaat waarop medewerkers kunnen zien waar elk product zich bevindt. Bovendien worden met deze track & trace oplossing bottlenecks in de productie zichtbaar; men ziet onmiddellijk waar delen zich voor een machine ophopen. Daar kunnen dan gericht maatregelen op worden genomen.

Heinz-Jürgen Prokop, CEO werktuigmachines bij Trumpf: “Wie zich niet digitaliseert gaat het zwaar krijgen.”

5G mobiele netwerk
Ultra-breedband is een aanvulling op 5G, de nieuwe standaard voor mobiele communicatie en een belangrijke bouwsteen voor de ‘slimme fabriek’. Met 5G is realtime overdracht van data mogelijk. Dit mobiele netwerk kan veel meer aan dan 3G of 4G en lijkt daarmee bij uitstek geschikt voor industriële toepassingen. Want 5G kan zeer grote hoeveelheden data transporteren, kent korte wachttijden en maakt het mogelijk veel eindapparaten in één cel aan te spreken. De Duitse overheid heeft inmiddels dan ook al een frequentie gereserveerd voor industriële toepassing. Elke industriële ondernemer kan een zogeheten ‘Campus licentie’ aanvragen voor zijn bedrijfsterrein. Zo kan elk bedrijf zijn eigen net individueel inrichten met bijvoorbeeld sub-netten voor speciale toepassingen. Met sub-netten kunnen ondernemingen naar behoefte focussen op een 5G-voordeel, bijvoorbeeld een korte responstijd. Trumpf doet mee aan de ontwikkeling van deze technologie omdat het ervan overtuigd is dat het Industrial Internet of Things hierdoor een grote sprong gaat maken, al moeten er nog wel de nodige hobbels worden genomen. Christian Bauer, die zich bij Trumpf met dit thema bezighoudt: “Onze machines zijn nu al in staat om data van sensoren te versturen naar de cloud. Met hulp van 5G gaat deze data-overdracht nog sneller. Bovendien zouden de nieuwe 5G mobiele netwerken dé centrale transmissietechniek in productielocaties, tussen bedrijfsterreinen en verschillende vestigingen kunnen worden. Dat is natuurlijk ook voor Trumpf zelf een thema. Bovendien biedt 5G kansen om de complexiteit te reduceren van bestaande toepassingen, die zijn aangewezen op data-overdracht.”

Kunstmatige intelligentie
Een volgend puzzelstukje is kunstmatige intelligentie. KI herkent patronen in data of processen die men anders niet of slechts met een enorme inspanning zou kunnen ontdekken. Deze technologie is nodig om de enorme hoeveelheden data analyseren en conclusies te trekken voor verbeteringen. KI biedt nieuwe mogelijkheden om complexe technische systemen door te ontwikkelen en daarmee tot oplossingen te komen die concurrentievoordeel opleveren. Trumpf houdt zich al 3 à 4 jaar intensief bezig met KI, bijvoorbeeld om data te verzamelen die nodig zijn om algoritmen te ontwikkelen voor kwaliteitscontrole. Er wordt ook gewerkt aan een KI-oplossing, die het uitnemen van plaatdelen bij het volautomatische lasersnijsysteem TruLaser Center 7030 analyseert en de machine helpt plaatuitslagen met heel verschillende geometrieën sneller en proceszeker uit te sorteren. Prokop is niet bang dat de inspanningen die Trumpf op dit terrein pleegt overvleugeld gaan worden door ontwikkelingen in landen als de Verenigde Staten en China, waar miljarden-investeringen in KI worden gedaan. “Die inspanningen zijn vooral gericht op de consumentensector, wij maken daar ook deels gebruik van. Wij kunnen bijvoorbeeld voortborduren op de miljarden die worden geïnvesteerd in autonoom rijden. Maar in de plaatwerksector heb je domeinkennis nodig. Ik heb wel honderd van onze klanten bezocht en allemaal zijn ze anders, hoewel ze allemaal plaatdelen produceren. Ze hebben hun eigen processen en hun eigen focus en zolang dat zo blijft, hebben grote spelers als Google of Alibaba er geen interesse voor.”

Gemeenschappelijke machinetaal
Trumpf is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van umati, een interface waardoor werktuigmachines van verschillende producenten eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. Zo’n gemeenschappelijke taal is noodzakelijk om machines en IT-systemen naadloos met elkaar te kunnen verbinden. Al deze initiatieven zullen er volgens Prokop toe leiden dat we over 10 jaar een productiewereld zullen hebben die we ons nu nog niet voor kunnen stellen. Met een ongekend niveau van procesbeheersing. “We worden zelf nog verrast door welke informatie we allemaal uit data kunnen halen en wat voor verbeteringen we daarmee kunnen bereiken. Het gaat nu misschien allemaal nog niet zo snel, maar er komt een kritisch punt waarop alles samenkomt. Vanaf dat moment gaan we heel snel grote stappen vooruit zetten.”

Workmate ondersteunt ook bij handmatige werkzaamheden zoals lassen of monteren. Hier levert de software-oplossing tevens gedetailleerde werk- en veiligheidsinstructies.

Digitale assistent Workmate
Op de Blechexpo stelde Trumpf de nieuwe software-oplossing Workmate voor. Op de tablet biedt deze oplossing machine-operators of medewerkers in de montage informatie aan, die hun werk in de productie kan verlichten; van hulpmiddelen voor het instellen van een machine tot adviezen voor het verpakken van delen. Door de permanente toegang te bieden tot informatie die belangrijk is, elimineert de software-oplossing zoektijden en dwingt zowel ervaren als ongeschoolde medewerkers tot zelf verantwoordelijkheid nemen en efficiënt werken. Workmate is vanaf het voorjaar 2020 beschikbaar. Om de dag zo goed mogelijk in te delen kan bijvoorbeeld een werklijst met alle komende orders worden opgeroepen. Een volgend bedieningsveld ondersteunt de voorbereiding van orders. Het duidt de operator onder andere aan waar de delen voor de order zijn opgeslagen. Komen ze uit een magazijn, dan kan de bediener ze met de Workmate direct uitboeken en zo het bestand actualiseren. Bij het instellen van lasers, ponsmachines, ponslasers of buigmachines ondersteunt Workmate ook. De operator ervaart aan de hand van de software met welke gereedschappen hij de machine voor de volgende order moet uitrusten. Daarbij informeert Workmate hem tevens over de procesparameters, aan de hand waarvan hij de machine kan instellen. Terwijl de machine de order bewerkt kan op de Workmate de voortgang daarvan in de gaten worden gehouden. Is de bewerking eenmaal klaar dan helpt Workmate de delen juist uit te nemen, af te leggen en te markeren. Workmate ondersteunt ook bij handmatige werkzaamheden zoals lassen of monteren. Hier levert de software-oplossing tevens gedetailleerde werk- en veiligheidsinstructies.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen productiever met twee 700-W lasers

11-11 In de TruPrint 3000 bewaakt een systeem het procesgebied en handhaaft een constante temperatuur.…

Automatisering

Trumpf presenteert automatisch sorteren zonder programmeren

30-10 De Duitse fabrikant spreekt zelf van een doorbraak in het sorteren van snijdelen, een…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige lasersnijmachine

21-10 Deze nieuwe TruLaser Serie 1000 Lean Edition heeft dezelfde kwaliteitsstandaard als de high-end modellen…

Plaatbewerking

Jonge Trumpf machines uit voormalige Duitse staalhandel op de markt

14-10 Peter Drösser is een klinkende naam in de Duitse maakindustrie. Het familiebedrijf dat in…

MetavakNieuws

Werk slimmer en maak meer winst

02-09 Een van de hoogtepunten van dit programma is de kennissessie ‘Werk slimmer en maak…

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs