Trumpf presenteert eerste 3D-printmachines
Trumpf stelt op de vakbeurs Formnext (17-20 november in Frankfurt) haar eerste machines voor het 3D-printen van metalen onderdelen voor. Het betreft zowel Laser Metal Fusion (LMF) als ook Laser Metal Deposition (LMD) machines; beide additive manufacturing technieken zijn relevant in het metaalbereik en behoren tot het nieuwe productportfolio van Trumpf.
Dat Trumpf, producent van lasers en machines voor plaatbewerking, met machines voor 3D-printen op markt zou komen, was al enige tijd bekend. Hiervoor heeft het Duitse technologieconcern vorig jaar jaar een joint venture opgericht met Sisma, de grootste bouwer van lasersystemen in Italië. De afgelopen maanden heeft Trumpf op de thuisbasis in Ditzingen hard gewerkt aan het opzetten van het nieuwe bedrijfsonderdeel en nieuwe machines voor 3D-printen. De resultaten en ontwikkelingen uit de joint venture met Sisma ondersteunen deze activiteiten.
Met additive manufacturing technieken kunnen willekeurige onderdelen laag voor laag met metallische poeders direct uit een 3D-constructieprogramma worden opgebouwd. “De presentatie van deze nieuwe 3D-printers is voor ons een belangrijke eerste stap, want Additive Manufacturing zal de productietechniek in de toekomst niet alleen aanvullen maar ook doorslaggevend verbeteren”, verklaart Peter Leibinger, bestuursvoorzitter van Trumpf Laser- und Systemtechnik. “We zullen robuuste en productieve productiemachines aanbieden, waarmee kleine en middelgrote onderdelen met complexe structuren kunnen worden gemaakt.”
De vraag naar industrierijpe 3D-printers voor metalen delen in de markt groeit. Trumpf is de enige producent wereldwijd die met LMF en LMD de beide daarvoor relevante technieken in het portfolio heeft. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van de toepassing. LMF- systemen genereren onderdelen laagsgewijs in een poederbed en zijn vooral interessant bij de productie van geometrisch complexe en zeer filigrane onderdelen. Bij LMD-installaties realiseert de laser een smeltbad op de oppervlakte van een onderdeel en smelt het tegelijkertijd toegevoerde poeder volgens de gewenste vorm op. LMD-installaties kunnen met een hoge processnelheid structuren aanbrengen aan bestaande basislichamen. “LMF en LMD zijn de twee leidende technieken voor de additive manufacturing van metalen delen en wij hebben ze onder één dak”, zegt Leibinger: “Onze klanten krijgen bij ons niet alleen de machine en de laser uit één hand, maar naast de service ook intensieve technologie- en applicatie adviezen. Of het nu inspuitnozzles, turbineschoepen, gereedschappen of medische implantaten zijn, met ons brede technologie-portfolio zullen we voor vrijwel iedere toepassing een passende oplossing kunnen bieden.”