Trumpf start samenwerking om KI industrierijp te maken
Trumpf is een nieuwe samenwerking aangegaan met het Fraunhofer instituut voor productietechniek en automatisering in Stuttgart op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI). Het doel is oplossingen voor digitale productie met KI industrierijp te maken.
Het project loopt tot 2025 en kost 2 miljoen euro. In totaal worden hiervoor tien medewerkers van Trumpf en Fraunhofer IPA ingezet. “We willen onze leidende positie op het gebied van kunstmatige intelligentie in de plaatbewerking uitbouwen”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling bij Trumpf Werkzeugmaschinen. “Daarom investeren we nu al in toekomsttechnieken, die bedrijven grote efficiencywinst brengen en hun concurrentievermogen versterken.”
Betere datakwaliteit
In de komende 5 jaar willen de twee partners onder andere oplossingen voor een betere datakwaliteit in de productie ontwikkelen. Want hoogwaardige data zijn een voorwaarde om met KI een efficiencyverbetering te realiseren. In deze samenhang gaan Trumpf en Fraunhofer versterkt onderzoek doen naar het thema ‘Verklaarbaarheid van KI’ (Explainable Artificial Intelligence, XAI). Doel is de werkwijze van neurale netten traceerbaar te maken. Voor de plaatbewerking zijn zulke resultaten van grote betekenis. De resultaten van de data-analyse kunnen de kwaliteit van de productie verhogen en kosten en tijd besparen.
Sorting Guide
De samenwerking tussen Trumpf en Fraunhofer IPA voor digitale productie is al in 2015 gestart. De eerste resultaten zijn zo goed als marktrijp. Hiertoe behoort het ondersteuningssysteem Sorting Guide, dat medewerkers helpt bij het uitsorteren van lasergesneden plaatdelen. De KI-oplossing herkent de voortgang van het uitsorteerproces en geeft de medewerker automatisch alle nodige informatie voor de interne logistiek. Zo laat het de bij elkaar horende plaatdelen in verschillende kleuren overzichtelijk zien, bijvoorbeeld aan de hand van de order, de klant of de navolgende bewerking. Op deze manier vervangt deze oplossing begeleidende formulieren, spaart tijd en helpt fouten te vermijden.
“De komende jaren zijn spannend omdat ze allesbepalend zijn”, zegt Thomas Bauernhansl, directeur van Fraunhofer IPA. “We verwachten dat de coronapandemie hier als een katalysator gaat werken: degenen die voorbereid zijn zullen de voordelen daarvan massief kunnen benutten. Nu zal dus zichtbaar worden of we ons met het werk aan onze gezamenlijke projecten goed op de toekomst hebben voorbereid.”
Trumpf noteert omzetdaling van 8 procent
Trumpf heeft het boekjaar 2019/20 afgesloten met een omzetdaling van ongeveer 8 procent. De orderintake ging door de zwakke conjunctuur en de coronacrisis zelfs met 11 procent omlaag.
De omzet bedroeg volgens voorlopige berekeningen (Trumpf presenteert de definitieve cijfers altijd pas in het najaar) 3,5 miljard euro (vorig jaar 3,8 miljard). De orderintake daalde naar 3,3 miljard euro (vorig jaar 3,7 miljard).
‘Crisis in de crisis’
Bestuursvoorzitter Nicola Leibinger-Kammüller: “We zagen al in de herfst van 2018 een afzwakking van de conjunctuur en terughoudendheid bij veel klanten om te investeren, vooral in Duitsland. We wijten dit onder andere aan de onzekerheid die samenhangt met de structuurverandering in de automobielindustrie. Corona heeft deze tendens extra versterkt en als een katalysator gewerkt, zeg maar als ‘een crisis in de crisis’. Het centrale thema hierbij is de onzekerheid ten aanzien van de duur van de pandemie en de maatregelen van de politiek.”
Groei dankzij ASML
Omzetgroei ziet Trumpf op dit moment alleen op de terreinen EUV en Elektronica. Juist vanwege EUV is Nederland na Duitsland en de Verenigde Staten de grootste individuele markt voor Trumpf. Het Duitse technologieconcern haalde vooral door de levering van speciale lasers aan ASML een omzet van 480 miljoen euro in ons land.
Trumpf heeft eind 2018 al gereageerd op de zwakkere marktomstandigheden met een programma om de resultaten te verbeteren en kosten te besparen.