Tuwi showt geautomatiseerde oplossingen voor boren en kanten
Tuwi presenteerde tijdens haar themadagen in de showroom in Winterswijk de nieuwe generatie CNC boorcentra van de Italiaanse fabrikant CMA. Op de nieuwe CMA 3RD zijn veel verschillende bewerkingen mogelijk en de cyclustijden zijn fors verlaagd.
“Dat is precies wat de markt momenteel wil”, zegt Tuwi-directeur Marco Mans. “We hebben het eerste CNC-boorcentrum van CMA in 2006 op de TechniShow geïntroduceerd. Als je ziet wat deze derde generatie nu allemaal kan, dat is gigantisch.”
De machine kan met Drillwin/DrillCam software eenvoudig worden aangestuurd vanuit de werkvoorbereiding. De automatische gereedschapswissel gaat nu in 10 seconden in plaats van in 30 seconden. Waar voorheen de spanen zich op de machine ophoopten, daar is de machine nu voorzien van een standaard spanenafvoer door middel van een vijzel. De machine, uitgerust met hoogtetaster en automatisch tastsysteem, kan worden beladen terwijl hij aan het bewerken is. Daarbij is de machinebouw compacter, waardoor minder ruimte in de werkplaats nodig is.
Tevens is een groot assortiment gereedschappen inzetbaar, zoals VHM wisselplaten, VHM boren, vloeiboren en roltrappen. “De klanten vragen van ons steeds vaker een compleet, efficiënt systeem”, vertelt Marco Mans. “Dat betekent niet alleen een machine, maar ook hoogwaardige klemmen en gereedschappen. Wij werken daarom samen met partners die daarvoor kunnen zorgen.” Mans noemt de CMA 3RD een ideale machine voor bedrijven die nu nog met twee à drie machines conventioneel boren. “Ze kunnen deze relatief eenvoudige bewerking automatiseren en daarmee hun productietijd reduceren.”
Euromac buigcel
Een tweede hoogtepunt van Tuwi op de themadagen was de introductie van de Euromac FX Buigcel. Net als het boren wordt het kanten steeds vaker geautomatiseerd. “We zien een verschuiving dat kleinere bedrijven steeds meer automatiseren”, aldus Mans. “Dat moet bij het kanten ook, want de moderne fiberlasers produceren zo snel, dat de kantbanken de bottleneck worden in het productieproces. Maar het offline programmeren van kantbanken is complex en we hebben lang gezocht naar een goede partner met een pakket voor offline programmeren op de werkvoorbereiding. Die hebben we gevonden in Widenhorn met Autopol. Dat werkt goed. Onze fabrikant Durma heeft hiervoor overigens nu ook een eigen pakket.”
De Euromac buigcel was een aantal jaren geleden al te zien op de Euroblech, maar hij is volgens Tuwi nu helemaal 100 procent klaar voor de Nederlandse markt. Er staat nu een zwaardere robot bij en deze kan op een rail worden geplaatst voor meerdere palletposities. Hij is verkrijgbaar in verschillende werkbreedtes en tonnages en de robotisering is aan te passen aan de wensen van de klant. De buigcel kan 24/7 volautomatisch produceren maar is ook manueel te gebruiken voor kleine series. De kantbank en robot staan met elkaar in verbinding op een vast frame, hierdoor ontstaat een Plug en Buig unit van 15 vierkante meter. Tuwi toonde tijdens de themadagen de buigcel voorzien van een elektrisch aangedreven kantbank, de Euromac FX Bend 850 voorzien van Kuka robot met een werkbereik van 1100 mm.
Mans: “We gaan deze cel nu echt promoten. Het is echt een mooi systeem voor plaatbewerkers met kleine en middelgrote series dun plaatwerk, dat uitblinkt door de flexibiliteit van programmeren. Het loont al om series van 10 tot 15 stuks met de robot te buigen, de return on investment op deze cel is heel goed.”