Twentse Vakkanjers gehuldigd
In Twente barst het van het technisch talent. Nog nooit werden er zoveel ereplaatsen behaald in de landelijke VakkanjerWedstrijden en leverde de regio zoveel kampioenen. Reden voor de Twentse opleidingscentra, samenwerkend in TechWise Twente, om half april bij STODT Toekomsttechniek in Hengelo een huldiging te organiseren voor de prijswinnaars en hun werkgevers.
Met de VakkanjerWedstrijden wil TechniekTalent.nu de vaktrots, het vakmanschap en de instroom van jonge technici een boost geven. TechniekTalent.nu is een landelijk samenwerkingsverband van acht technische sectoren, in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties, en heeft als doel instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek te bevorderen. Want nog altijd dreigt er in de Nederlandse industrie een tekort aan technische vakmensen. De finales van de VakkanjerWedstrijden voor de verschillende beroepen werden de afgelopen maanden gehouden en op 21 maart was de prijsuitreiking in Den Haag. Nog nooit stonden er zoveel Twentse aanstormende vakmensen op het podium. Dat was reden voor de opleidingscentra STODT, SMEOT, REMO West-Twente en ROC van Twente, verenigd in TechWise Twente, om het ‘Twentse feestje’ nog eens dunnetjes over te doen.
De prijswinnaars
Op woensdag 16 april was er bij STODT Toekomsttechniek in Hengelo een huldiging van de prijswinnaars.
CNC-frezen
1e Niek Post uit Almelo (tweedejaars Werkvoorbereider fabricage bij STODT) werkzaam bij PM Aerotec
2e Maurice Nijkamp uit Lettele (eerstejaars Werkvoorbereider fabricage bij STODT) werkzaam bij HAWO | Haarhuis | Twenteq
3e Carmen Nales uit Rietmolen (ex-student Allround verspaner bij STODT) werkzaam bij Norma
CNC-draaien
1e Jeroen Stoeten uit Borne (ex-student Werkvoorbereider fabricage bij STODT) werkzaam bij Norma
3e Jan Willem Nijland uit Zuna (ex-student Allround verspaner REMO) HAWO | Haarhuis | Twenteq
Plaatconstructie
1e Dik Vaanhold uit Haaksbergen (tweedejaars Allround constructiewerker bij SMEOT) werkzaam bij Mosman
Machinaal Verspanen
2e Jeffrey Wiecherink uit Haaksbergen (tweedejaars Verspaner niveau 2 bij SMEOT) werkzaam bij Menzing
3e Richard Nales uit Rietmolen (tweedejaars Verspaner niveau 2 bij SMEOT) werkzaam bij Norma
Lassen TIG
2e Richard Roolvink uit Hengelo (tweedejaars Constructiewerker niveau 2 bij SMEOT) werkzaam bij Eaton
Gouden talenten
“Er waren nu Twentse winnaars op verschillende vakgebieden en bij het CNC-frezen was er zelfs een volledig Twents podium”, zegt Jeroen Rouwhof, commercieel directeur van STODT Toekomsttechniek. “Wij wilden die prijswinnaars in het zonnetje zetten, maar ook de bedrijven waar ze nu werken. Die werkgevers hebben veel energie gestoken in de begeleiding van de Vakkanjers en hun de ruimte geboden om veel te oefenen. Die gouden talenten helpen om de Twentse industrie op de kaart te zetten. De aandacht voor die gouden talenten zorgt voor een positieve uitstraling van de industrie bij jongeren. Dat helpt om goede vakmensen binnen te halen.”
Nieuwe opleidingen
Bij de huldiging van de Vakkanjers sprak directeur Bert Wessels van TechWise Twente over het belang van een leven lang leren. Als voorbeeld noemde hij een Vakkanjer die, afkomstig van het VMBO, tien jaar geleden bij zijn bedrijf Bouman Machinefabriek (nu onderdeel van Bouman Industrial Supplier Group) als lasser begon en die nu is uitgegroeid tot lastechnicus op MBO-niveau. Wessels wees ook op technische domeinen die in opkomst zijn, zoals mechatronica, nanotechnologie, neurotechnologie en drones. “Willen we met Twente als innovatieve regio succesvol blijven, dan moeten we daarin meegaan. We zien door de vergrijzing echter een gat ontstaan, vakkennis loopt weg. Gelukkig is de afgelopen jaren de instroom in het technisch onderwijs weer aan het groeien. Daarnaast moeten we om op die nieuwe ontwikkelingen in te spelen vraaggestuurd nieuwe opleidingen creëren. Zo organiseren we samen met het ROC van Twente op 18 juni een infodag over mechatronica. We willen bij bedrijven de behoefte aan een mechatronica-opleiding inventariseren.”
TechWise Twente
CIV TechWise Twente (Centrum voor Innovatief Vakmanschap) is vorig najaar van start gegaan met als doel techniek, innovatie, onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen. In een Centrum voor Innovatief Vakmanschap werken ondernemers, wetenschappers, docenten en studenten samen aan het bevorderen van de kwaliteit van het technisch onderwijs. Dit publiek-private samenwerkingsverband richt zich op de topsector High Tech Systems en Materials, die in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Tot (part-time) directeur werd benoemd Bert Wessels, die zijn jarenlange werkervaring in het bedrijfsleven gaat inzetten om samen met de partners het technisch MBO+-onderwijs te verbeteren. De beschikbaarheid van voldoende goedopgeleide vakmensen is essentieel voor de internationale concurrentiepositie van de industriële bedrijven in de regio.
Twentse techniekopleiders
STODT Toekomsttechniek helpt klanten in de industrie met het verbeteren van productie- en engineering-processen, om te komen tot een blijvend hoger rendement. STODT Toekomsttechniek verzorgt daartoe meer dan 250 verschillende opleidingen op MBO- en HBO-niveau, zowel via open inschrijvingen als maatwerk. Daarnaast biedt STODT Toekomsttechiek advisering aan, op het snijvlak van techniek en organisatie.
ROC van Twente is dé onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente. Ruim 1800 medewerkers verzorgen beroepsopleidingen, trainingen en cursussen voor bijna 25.000 studenten en cursisten.
SMEOT (Stichting Metaal- en Elektro Opleidingen Twente) verzorgt praktijkopleidingen volgens BBL niveau 1 t/m 4 (BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg) voor bedrijven in de metaal- en elektrobranche. Het praktijkgerichte karakter staat centraal in de goedgeoutilleerde werkplaatsen. De theorielessen, die ook praktijkgericht zijn, worden verzorgd door eigen vakdocenten samen met docenten van het ROC van Twente, dé onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente.
REMO (Regionale Elektro en Metaal Opleidingen) West-Twente is een vereniging van bedrijven uit de omgeving Rijssen die jonge mensen willen opleiden in een van de beroepen in de metaal, mechatronica, elektrotechniek of installatietechniek. REMO West-Twente beschikt over een praktijkcentrum en stelt ‘leren door doen’ centraal.