Uit welke grondstoffen bestaan zonnepanelen?

De toepassing van metaal is eindeloos. Het wordt in veel producten verwerkt. Zo ook in zonnepanelen.

Silicium is een donkergrijs metalloïde. Het wordt naast zonnepanelen voor nog veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de computerchips.

De meest voorkomende verschijning van het zonnepaneel is een metalen omlijsting waarin het zonnepaneel wordt geplaatst. Maar het paneel zelf bestaat ook voor een groot deel uit semi-metaal: silicium.

Metaal en silicium

De zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Dit materiaal bestaat uit twee lagen. Door het uv-licht wordt tussen die lagen elektrische spanning opgewekt. Omdat in het Engels deze systemen photovoltaic genoemd. Vandaar dat een zonnepanelensysteem ook wel wordt aangeduid met een PV-systeem.

Amorf silicium

Zonnepanelen zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Zo zijn er flexibele panelen. Deze dunne-filmzonnepanelen worden gemaakt met amorf silicium. Dan zitten er geen kristallen in, maar dan is er sprake van poeder. Daardoor zijn ze enorm buigzaam. Ze zijn goed toe te passen op bijvoorbeeld jachten, caravans of campers, omdat deze objecten een ronde vorm hebben. Ook op plekken waar zwak licht is, zijn deze panelen ideaal. Denk aan een dak op het oosten of westen. Wel hebben deze panelen een minder groot rendement.

Monokristallijn

Zonnepanelen van monokristallijn zijn duurder, maar hebben ook het hoogste rendement. Het bestaat, zoals de naam al zegt, uit één kristal. Deze panelen zijn egaal zwart, maar ze kunnen ook donkerblauw zijn. Dankzij het bestaan uit één kristal geven deze panelen minder reflectie en zorgen ze voor een meer egaal beeld ten opzichte van de polykristallijne panelen.

Polykristallijn

De polykristallijne panelen vallen eigenlijk qua eigenschappen tussen de monokristallijne en dunne-filmzonnepanelen in. Ze zijn duurder dan dunne-filmzonnepanelen, maar goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen. Daarnaast is het rendement hoger ten opzichte van de dunne-filmpanelen. Als er op een dak veel ruimte aanwezig is, is dit de beste oplossing.

Zonder frame

Wanneer zonnepanelen ook echt mooi moeten zijn en een architectonische bijdrage moeten leveren, wordt vaak gekozen voor zonnepanelen zonder frame. Denk eens aan de zonnepanelen die ook direct de dakbedekking zijn. Of de bijzondere manier waarop zonnepanelen zijn verwerkt in het dak van Utrecht Centraal.

Wat is silicium?

Silicium is een donkergrijs metalloïde. Het wordt naast zonnepanelen voor nog veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de computerchips. Silicon Valley, de hightech regio in Californië, is dan ook vernoemd naar deze grondstof. Deze kwamen vorig jaar wegens tekorten in het nieuws. Een van de redenen hiervan is dat Silicium een schaarse grondstof geworden. Hierdoor zal bijvoorbeeld de prijs van zonnepanelen ook niet veel meer gaan dalen. Silicium wordt ook gebruikt in staal, keramiek, glas, halfgeleiders en lasers.

Ook in de natuur

De aardkorst bestaat voor 25,7% uit silicium. Het is dan wel in verschillende verbindingen, zoals kwartsen, opalen, asbest, klei en mica. Ook in veel mineralen zit silicium. En zelfs in het voedsel dat wij eten, zoals in haver, granen, bananen en dadels. Het is een belangrijke stof voor het bindweefsel in ons lichaam, zoals de huid, het haar een de nagels maar ook de spieren. Metalen, maar ook half-metalen zijn geweldige grondstoffen die je je hele leven lang nodig zult hebben.

Meer informatie vind je op de website zonnepanelen-info.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs