Uitstekende stemming op Euroblech
De internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover heeft vorige week 56.301 bezoekers getrokken. Onder de bezoekers waren veel Nederlandse plaatbewerkers.
De Euroblech trok minder bezoekers dan de vorige keer in 2016, toen nog ruim 60.000 bezoekers mochten worden begroet. Niettemin spreekt de beursorganisatie van ‘een duurzaam bezoekersaantal’. “Dat is natuurlijk mede te danken aan de ‘boomende’ branche”, aldus beursdirecteur Evelyn Warwick.
De stemming onder zowel de 1507 exposanten als de bezoekers was uitstekend. Veel exposanten hadden flink uitgepakt. Zoals elk jaar waren er op de stands weer veel live demonstraties te zien. Die stonden dit keer vooral in het teken van de digitalisering; software, automatisering, robots, intuïtieve bedieningen en intelligente web-based oplossingen om de productiviteit, kwaliteit en flexibiliteit in de plaatwerkproductie op te voeren, voerden de boventoon. “Men kon de technologische vooruitgang die zich de afgelopen twee jaar in de plaatbewerking heeft voltrokken zeer goed herkennen”, aldus Warwick. “Veel exposanten toonden hoe de industrie zich op de digitalisering heeft voorbereid en hoe deze nieuwe technologieën zich in de productie laten omzetten.”
Machine is commodity
Natuurlijk waren er in Hannover ook weer heel veel interessante en verder doorontwikkelde machines te zien. Zo wist de Poolse machinefabrikant Eagle de aandacht op zich te vestigen met een fiberlasersnijmachine met een laserbron van maar liefst 15 kW. Toch durven steeds meer machinefabrikanten hardop te zeggen dat machines steeds meer verworden tot commodities; je maakt het verschil niet meer met een hogere snijsnelheid of een zwaarder tonnage. “De lasersnijmachine zelf is een commodity”, zei topman Ezio Basso van Prima Power. “Met meer dan zestig concurrenten is dit een harde markt. Dus moeten we ons onderscheiden op andere gebieden.” Prima Power deed dat bijvoorbeeld met het uitsorteersysteem LST, dat is uitgerust met een gripper die de plaatuitslagen al vastpakt voordat het snijproces is afgerond.
Boren en tappen voor het snijden
De echte productiviteitswinst valt volgens veel fabrikanten te behalen in de processen rondom de bewerkingmachines. Bystronic demonstreerde bijvoorbeeld een compleet geautomatiseerd systeem rondom de lasersnijmachine; niet alleen met voorzieningen voor het be- en ontladen van de machine en het uitsorteren van de gesneden delen, maar ook met een markeer-unit, die de onderdelen al markeert voordat ze worden gesneden. Ook toonde Bystronic in deze lijn een prototype van een machine waarop onderdelen voor het snijden al worden geboord en/of getapt. Zo krijgen improductieve tijden toch een zinvolle invulling en worden de procestijden verder verkort. De volgende Euroblech – editie 26 – is in 2020. Dan vindt de beurs plaats van 27 tot en met 30 oktober, wederom in het beurscomplex van Hannover. Binnenkort in MetaalNieuws en PlaatBewerkingsNieuws veel meer nieuws over de Euroblech.