Ultimaker breidt uit met S3 en S5 Pro Bundle

Ultimaker lanceert de Ultimaker S3, de nieuwste toevoeging aan haar S-serie. De Ultimaker S3 is eenvoudig in gebruik te nemen en is geschikt voor het printen met composieten en past, door het compacte formaat, op elk bureau. De Ultimaker S3 is voorzien van de nieuwste technologieën en biedt disruptieve bedrijven een kostenefficiënte optie om te starten met in-house 3D-printen. Daarnaast introduceert het bedrijf de S5 Pro Bundle.

De nieuwe Ultimaker S3 is geïntegreerd met het open ecosysteem van Ultimaker. Doordat de aanvoerwielen vervaardigd zijn van gehard staal en de printer voorzien kan worden van een CC print core, kunnen gebruikers vrijwel elk filament van 2,85 mm printen. Dat geldt onder meer voor PLA, ABS, nylon, materialen van derden en composietmaterialen. Dit stelt gebruikers in staat om nieuwe producten te ontwerpen en testen, maar ook om modellen en onderdelen voor eindgebruik te produceren. Het bredere bereik van de printkop zorgt voor een optimale benutting van de printruimte.

Nauwkeurige printresultaten
De Ultimaker S3 is voorzien van een bekroonde touch interface en heeft vooraf gedefinieerde printinstellingen. Dit draagt bij aan nauwkeurige printresultaten. Een verhitte bouwplaat, geavanceerde actieve bed leveling, een steviger bouwplatform en nauwkeurige stuurprogramma’s zorgen voor goede printkwaliteit. Speciale flow sensoren meten de doorvoer van het filament en pauzeren een printtaak wanneer een filamentspoel in de Ultimaker S3 op raakt. Gebruikers kunnen zo direct materiaal bijvullen en de print kan worden afgemaakt. “Ik ben er trots op dat het ons is gelukt om alle nieuwe baanbrekende technologie op te nemen in een 3D-printer die de omvang heeft van onze desktop Ultimaker 3 printer”, zegt Paul Heiden, senior vice president Product Management bij Ultimaker. “De toegankelijke Ultimaker S3 is in staat om op betrouwbare wijze kleinere onderdelen en modellen te produceren. De prijs van het apparaat neemt de drempels weg voor MKB-organisaties die met 3D-printen aan de slag willen. Iedereen kan nu een beroep doen op het even flexibele als krachtige systeem voor 3D-printen van Ultimaker en gebruik maken van alle printmaterialen die beschikbaar zijn in de Marketplace in Ultimaker Cura. We zijn ervan overtuigd dat de keuze voor de Ultimaker S3 een no-brainer is als je op betaalbare wijze voor marktdisruptie wil zorgen. We kijken er enorm naar uit om van onze klanten te horen hoe zij profiteren van de nieuwe kansen die de Ultimaker S3 hen te bieden heeft.”

De Ultimaker S3 is eenvoudig in gebruik te nemen en is geschikt voor het printen met composieten en past, door het compacte formaat, op elk bureau

Introductie Ultimaker S5 Pro Bundle
Ultimaker is hard bezig geweest om de laatste obstakels weg te nemen voor bedrijven die met desktop 3D-printen van start willen gaan. De organisatie introduceerde namelijk ook de Ultimaker S5 Pro Bundle. Deze bundel omvat de bekroonde 3D-printer Ultimaker S5, de nieuwe Ultimaker S5 Air Manager en de Ultimaker S5 Material Station. Al deze producten integreren naadloos met elkaar. De unieke totaaloplossing is getest om 24/7 zonder toezicht te printen en verbetert de workflow en productiviteit van 3D-printen. Professionals besteden hierdoor minder tijd aan het beheren en monitoren van hun desktop 3D-printer en houden tijd over om te focussen op andere activiteiten. “De Ultimaker S5 Pro Bundle staat voor probleemloos 3D-printen”, aldus Heiden. “Ons doel is om 3D-printen eenvoudig, betrouwbaar en toegankelijk te maken en daarmee de wereldwijde transitie naar digitale distributie en lokale productie te versnellen. Veel professionals hebben ons verteld over hun behoefte aan droge materiaalopslag en slimmere materiaalverwerking om zo de risico’s van vocht, stof en menselijke fouten terug te dringen. De Ultimaker S5 Pro Bundle biedt een oplossing voor al deze behoeften. Hiermee brengen wij onze visie op de ultieme 3D-printervaring voor kantooromgevingen in de praktijk. Deze oplossing helpt gebruikers om de toepassingen van 3D-printen consistenter te maken en naar een hoger kwaliteitsniveau te brengen. Tegelijkertijd biedt deze oplossing meer flexibiliteit, efficiëntie en vertrouwen.” Hier wordt hierin bijgestaan door Hugo da Silva, vice president Additive Manufacturing bij DSM: “De integratie van de Ultimaker S5 Air Manager en de Ultimaker S5 Material Station met de succesvolle Ultimaker S5 is een belangrijke stap op de weg naar de introductie van additive manufacturing in productieomgevingen. Deze aanvullende functionaliteit maakt het mogelijk om nog consistenter en veiliger te printen met alle technische materialen die we bij DSM gebruiken. Dit maakt additive manufacturingtechnologie toegankelijk en toekomstbestending voor nog meer partijen.”

Hogere productiviteit en flexibiliteit
De Ultimaker S5 Pro Bundle optimaliseert professionele workflows met behulp van geautomatiseerd materiaalbeheer. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en meer flexibiliteit en stelt bedrijven in staat om met vertrouwen meer industriële toepassingen te ontsluiten. De Ultimaker S5 Air Manager voorziet de Ultimaker S5 van een kap die de lucht gefilterd uit de printer zuigt. Dit resulteert in een beter gecontroleerd milieu in de printer. De oplossing filtert tot wel 95 procent van alle ultrafijne deeltjes die tijdens het 3D-printen vrijkomen. Gebruikers printen hierdoor zorgeloos met een breder scala aan materialen. Het maakt hun werkomgeving ook veiliger, omdat er sprake is van een fysieke barrière die mensen ervan weerhoudt om hete of bewegende onderdelen aan te raken. Dit biedt professionals gemoedsrust tijdens het printen en minimaliseert de kans op productieonderbrekingen. “De Ultimaker S5 Pro Bundle is een uitstekende nieuwe oplossing die bijdraagt aan een betrouwbaardere productie van 3D-geprinte onderdelen”, aldus Thomas Collet, marketingdirecteur Customized Polymer Materials bij Lehmann & Voss & Co. “Onze 3D-printmaterialen zijn speciaal ontwikkeld voor industriële toepassingen. Een consistente kwaliteit van zowel materialen als printprocessen is dan ook van essentieel belang. Als materiaalproducent zijn wij bijzonder enthousiast over de Ultimaker S5 Material Station, die de omgevingsinvloeden op materialen reduceert.”

Met de Ultimaker S5 Material Station kunnen de filamentspoelen vanuit zes compartimenten geladen worden.

Meer kwaliteit en consistentie
De Ultimaker S5 Material Station verandert de manier van opslag en aanvoer van filament. Dit resulteert in een 24/7 productie workflow en een consistentere output. Met de Ultimaker S5 Material Station kunnen de filamentspoelen vanuit zes compartimenten geladen worden. Dankzij speciale slijtbestendige aanvoermechanismen kunnen ook glas- en koolstofvezelcomposieten geladen worden. Het is niet langer nodig om de 3D-printer continu te monitoren. Nieuwe spoelen met materiaal kunnen nu via de voorzijde van het apparaat worden geladen. Dit proces neemt slechts een paar seconden in beslag. Silicagel neemt het vocht op en wordt automatisch geregenereerd. Daarmee blijft de relatieve vochtigheidsgraad binnen de volledig afgesloten kamer onder de 40 procent, zelfs als er daarbuiten sprake is van een vochtigheidsgraad tot 70 procent. “Bij BASF ontwikkelen we technische materialen voor additive manufacturing voor industriële oplossingen”, zegt Roger Sijlbing, saleshoofd bij BASF 3D Printing Solutions. “Of je nu actief bent op de fabrieksvloer, in een R&D-laboratorium of op kantoor, een veilige omgeving is van levensbelang. De toegevoegde waarde van de Ultimaker S5 Pro Bundle zit in het vermogen om de omgevingscondities van het materiaal te beheren tijdens het printen. We hebben in de praktijk ervaren welke invloed de luchtstroom en de opname van vocht kunnen hebben op de mechanische eigenschappen van een 3D-geprint onderdeel. Deze nieuwe oplossingen zijn geweldige aanvullingen om industriële toepassingen met FFF printen mogelijk te maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs