Ultimaker maakt nieuwe toepassingen voor 3D-printen mogelijk

Ultimaker, specialist in desktop 3D-printen, kondigt de beschikbaarheid van de eerste materiaalprofielen in Ultimaker Cura 3.6 aan. Het bedrijf organiseerde samen met toonaangevende materiaalbedrijven BASF, Clariant, DSM en DuPont tijdens Formnext een persconferentie. Hier werd Ultimaker Cura 3.6 gelanceerd en werden de eerste resultaten van de open materiaalalliantie van Ultimaker voor de verdere ontwikkeling van professioneel desktop 3D-printen gedeeld.

De nieuwste versie van de gratis printvoorbereidingssoftware Ultimaker Cura 3.6 biedt een Marketplace waar gebruikers eenvoudig printprofielen kunnen downloaden die zorgen voor hoogwaardige 3D-printresultaten. Deze materiaalprofielen zijn volledig geoptimaliseerd voor Ultimaker 3D-printers. Eindgebruikers hoeven voor het printen de parameters niet meer handmatig in te stellen. Recente hardware-introducties van Ultimaker, zoals de Ultimaker S5, in combinatie met de nieuwe print core CC Red 0.6, maken het mogelijk om te printen met composiet en abrasieve materialen.

Materiaalprofielen
Door de ontwikkelingen zijn nu materiaalprofielen van BASF, Clariant, DSM, DuPont en Owens Corning beschikbaar in Ultimaker Cura 3.6. De beschikbare materiaalprofielen zijn:

  • BASF: PP GF30 is geschikt voor onderdelen die gebruikt worden in omgevingen waar chemische bestendigheid vereist is, zoals leidingen of automotive-toepassingen onder de motorkap. PET CF is een eenvoudig te verwerken materiaal, versterkt door koolstofvezel. Het is geschikt voor lichte, sterke en stijve onderdelen die stootvastheid vereisen, zoals drones.
  • Clariant: Vlam vertragend PA6/66 met Exolit en vlam vertragend PA6/66 met 20 procent glasvezels met Exolit zijn beide geschikt voor de productie van onderdelen zoals schakelapparatuur, behuizingen voor elektrische componenten, elektronica en auto-onderdelen die vlam vertragende en goede mechanische eigenschappen vereisen. PET-G is een taai, chemisch bestendig polyester met een verbeterde hittebestendigheid dat effectief print.
  • DSM: Novamid ID1030 CF1030 CF10, PA6/66 versterkt met koolstofvezels, creëert sterkere, hardere en stijvere geprinte onderdelen, vergelijkbaar met de eenvoud en printsnelheid van niet-versterkte kunststoffen. Arnitel ID2060 HT, een hoogwaardige TPC dat langdurig hittebestendig is en chemische weerstand biedt. Arnitel ID2045 is een zeer flexibele TPC, is geschikt voor vele toepassingen, van mid-zolen in schoenen tot elektronica.
  • DuPont: Zytel 3D1000FL is een niet versterkte polyamide die nauwelijks krimpt. Hytrel 3D41000FL is een polyester elastomeer met shore D60-hardheid in zowel de x-, y- en z-richting. Beide materialen zijn geschikt voor industriële toepassingen, auto- en consumentenproducten.
  • Owens Corning: Polypropyleen versterkt met glasvezel (XSTRAND GF-30 PP) en polyamide 6 (XSTRAND GF-30 PA6) zijn geschikt voor toepassingen die krachtige en duurzame onderdelen vereisen en moeten werken onder zware omstandigheden en extreme temperaturen, zowel binnen als buiten.

Topje van de ijsberg
Ultimaker is in 2011 opgericht en in de loop der jaren uitgegroeid tot een specialist op het gebied van het creëren van krachtige, professionele en toegankelijke desktop 3D-printers. Ultimaker heeft kantoren in Nederland, New York en Boston en productiefaciliteiten in Europa en de VS. Het team bestaat uit meer dan 350 werknemers. “Dit is slechts het topje van de ijsberg”, zegt Paul Heiden, Senior Vice President Product Management bij Ultimaker. “Sinds de start van onze open materiaalalliantie dit voorjaar hebben meer dan 60 bedrijven interesse getoond om nieuwe en bestaande materialen geschikt te maken voor Ultimaker 3D-printers. Professionals die op zoek zijn naar composieten, vlam vertragende, ESD of transparante materialen kunnen nu de juiste printprofielen kiezen uit een ontwikkelende Marketplace van materialen. Zij profiteren daarbij van een complete oplossing waarbij hardware, software en de materialen volledig op elkaar zijn afgestemd. Deze integratie maakt betrouwbare printresultaten mogelijk. Dit helpt om nieuwe 3D-printtoepassingen mogelijk te maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D-print gemeenschap maakt zich op voor Formnext 2024

02-11 “De sterke registratiecijfers voor Formnext weerspiegelen de relevantie van Additive Manufacturing voor de gehele…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

3D

Relevantie AM-processen blijft toenemen

15-11 Onder de metatrend van duurzaamheid benadrukten de 859 exposanten het hogere volwassenheidsniveau van hun…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs