Umati-hackathon versnelt intelligente koppeling machines en software
Tijdens een hackaton bij machinebouwer Grob hebben ruim dertig digitaliseringsexperts van tien werktuigbouwkundige en startende bedrijven onlangs samen gewerkt aan de ontwikkeling van een ongehinderde gegevensuitwisseling tussen machine- en softwaresystemen.
Tijdens de hackaton bij machinebouwer Grob werkten experts uit de branche samen aan toekomstige IIoT-oplossingen.
Dat gebeurde onder het motto ‘IoTize the Industry’. Bij de hackathon waren het umati-connectiviteitsinitiatief van mechanische en installatietechniek, de Siemens IoT-as-a-Service-oplossing MindSphere en de IIoT-gemeenschap Digital Industries World betrokken.
Creatieve geesten
Voor Alexander Broos, hoofd onderzoek en technologie bij de VDW (de branchevereniging van de Duitse werktuigmachinebouw) en umati projectmanager, was het evenement een groot succes: “Het was geweldig om zoveel creatieve geesten samen te zien komen op één plek en aan het werk te zien samen op specifieke uitdagingen te zien. Om machines intelligent aan elkaar te koppelen, moeten we eerst mensen bij elkaar brengen.”
Echte gegevens uitwisselen
In vijf teams konden de deelnemers van elkaar leren en ideeën uitwisselen. De focus lag op het uitwisselen van echte gegevens zoals GPS of trillingsgegevens van machines die via OPC UA met de umati demonstrator zijn verbonden, tussen systemen, bijvoorbeeld via MindSphere. Het doel was om uit deze gegevens een eerste toegevoegde waarde te genereren, bijvoorbeeld om de beschikbaarheid of bezettingsgraad in de productie te optimaliseren.
Eerste prototypetoepassingen
Uiteindelijk was er een grote verscheidenheid aan verschillende oplossingen. Een van de belangrijkste lessen was het besef dat samenwerking tussen bedrijven in het voordeel is van alle betrokkenen. Bovendien was er binnen de twee dagen een zeer steile leercurve bij de deelnemers, waardoor de tijd productiever en efficiënter kon worden gebruikt dan normaal. De opmerkelijke prestatie van iedereen moet worden benadrukt, omdat ze uiteindelijk de eerste prototypetoepassingen praktisch vanuit niets hebben gegenereerd, waaronder toegang op afstand tot machinestatuslampjes, GPS-tracking en de multi-sensorevaluatie van trillingen. En last but not least konden de organisatoren het evenement ook gebruiken als een sterk gebruikersfeedbackkanaal voor de gebruikte technologieën.
Ook hackathon op EMO Hannover
Over het algemeen was de feedback aan de organisatoren positief: dit geldt zowel voor de inhoudelijke mogelijkheden als voor het organisatorische kader. “De hackathon was een waardevol en goed gepland evenement in combinatie met sterk en effectief teamwerk. We zijn blij dat we erbij konden zijn. We kunnen elk ander bedrijf van harte aanbevelen om gebruik te maken van dergelijke mogelijkheden voor uitwisseling en netwerken”, benadrukt deelnemer Donatus Weber, directeur Digital Services bij Kampf Schneid- und Wickeltechnik.
umati en Digital Industries World zijn van plan om dit op te pakken en het komende jaar verschillende hackathons op verschillende locaties te houden, waaronder in september volgend jaar op de EMO Hannover 2023.
Wat is umati?
umati (Universal Machine Technology Interface), ondersteund door de VDW en VDMA, is de internationale gemeenschap voor de verspreiding en implementatie van OPC UA-standaarden in de machine- en installatietechniek. umati streeft naar het uniform implementeren van verschillende OPC UA-specificaties, zodat de fabrikanten van machines, componenten en software hun klanten en gebruikers in staat kunnen stellen echte plug-and-play in de machinebouw te gebruiken. Samen bevorderen fabrikanten en gebruikers het gebruik van open interfaces in de productieomgeving. Dit maakt het gemakkelijker voor machines en systemen om met elkaar te communiceren of te worden geïntegreerd in klant- en gebruikersspecifieke IT-ecosystemen – eenvoudig, naadloos en veilig.