Vakbonden roepen op tot metaalstaking op 29 mei
FNV Metaal en CNV Vakmensen roepen werknemers in de Metaal & Techniek (kleinmetaal) en Metalektro (grootmetaal) op om vrijdag 29 mei het werk neer te leggen. De staking begint vrijdagochtend 29 mei om 06.00 uur en duurt tot zaterdagochtend 30 mei 07.00 uur.
FNV en CNV houden donderdag (21 mei) poortacties bij Shell Pernis en Moerdijk om werknemers uit de metaalsectoren, werkzaam bij Shell, op te roepen de stakingsbijeenkomst in het Maasgebouw in Rotterdam op 29 mei bij te wonen. Het betreft een regionale stakingsbijeenkomst voor de regio Groot Rotterdam, Zeeland en West Brabant.
De werkgevers hebben eind vorige week de ultimatums van de bonden in zowel de grootmetaal als de kleinmetaal afgewezen. CNV Vakmensen bestuurder Loes Bezemer-Videler: “We komen in actie tegen de afbraakvoorstellen van de werkgevers. Wij willen een sector die investeert in zijn mensen; waarin werknemers respect krijgen voor hun vakmanschap en niet alleen worden gezien als kostenpost. Want werknemers zijn geen machines die je zomaar aan en uit kan zetten.”
Bezemer-Videler en haar collega Jan Meeder van FNV Metaal stellen dat de bonden bij beide cao’s de afgelopen onderhandelingen steeds opnieuw openingen hebben geboden. “Als reactie hebben de werkgevers tot tweemaal toe de deur in ons gezicht dichtgegooid. Zeer matige voorstellen en eenzijdige verslechteringen op het gebied van loon, ontziemaatregelen, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van mensen. Voor onze leden onacceptabel.”
Afgelopen dinsdag hebben FNV Metaal kaderleden van Prysmian Delft, FNsteel, Heerema en Enraf een cao-pamflet en speciaal vak-gereedschap aangeboden aan de FME achterban. FME organiseerde op het hoofdkantoor in Zoetermeer een speciale ledenbijeenkomst over de cao-ontwikkelingen. Op 26 mei houdt FME nog zo’n bijeenkomst.
Waar gaat het over?
Volgens de vakbonden zijn er bij beide cao’s diverse breekpunten.
Metalektro cao breekpunten
• Te laag loonbod; werkgevers bieden 1,5% loonsverhoging per jaar, en dan pas op 1 oktober 2015 en 1 oktober 2016. Wij vragen 3% met een minimum van € 900,- per jaar.
• Van werkgevers moet alles fl ex en soepel: “Komen en gaan wanneer de baas fl uit.”
• Werkgevers willen, zonder bemoeienis van vakbonden, op het bedrijf kunnen afwijken of zelfs afzien van je loonsverhoging.
• Werkgevers weigeren meer zeggenschap voor werknemers over roosters en vrije tijd, zodat bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek mogelijk is.
• Werkgevers willen alle regelingen voor werknemers van 55 jaar en ouder verslechteren. De leeftijdsgrens voor oa verplichting tot consignatie, werken in ploegen, overwerk en karweiwerk schuift op naar 57 jaar.
Metaal en Techniek cao breekpunten
• Te laag loonbod; werkgevers bieden omgerekend 1,12% loonsverhoging per jaar. Wij vragen 3% met een minimum van € 900,-.
• Seniorendagen verslechteren. Werkgevers willen de seniorendagen met 55 jaar laten ingaan, nu is dat 50 jaar. Ook willen ze het aantal dagen fl ink verlagen. Dit kan betekenen dat je in je werkzaam leven 38,5 vrije dagen misloopt!
• Werkgevers willen niets afspreken of verbeteren op het gebied van werktijd, zoals zeggenschap over ATV, roosters, reistijd bij karweiwerk en consignatie.
Breekpunten beide cao’s
• Geen reparatie WW. De WW wordt vanaf 2016 verlaagd van 38 naar 24 maanden en je bouwt langzamer WW-recht op. Dit kan alleen in de cao gerepareerd worden. Werkgevers weigeren dit.
• Jongeren horen te worden betaald op functie en ervaring, niet op leeftijd. Werkgevers weigeren verbeteringen of afschaffing van de jeugdloonschalen.
• Werkgevers weigeren het fiscale voordeel voor vakbondscontributie vast te leggen als onderdeel van de werkkostenregeling.
• Werknemers horen, zeker in deze tijd, zeggenschap te hebben over hun eigen ontwikkeling. Een persoonlijk opleidingsbudget wijzen werkgevers af.