Vakmanschap of groene knop?

Als freelance productiespecialist krijg ik de ultieme vrijbrief om in de keuken te kijken van veel verschillende productiebedrijven. Wat mij opvalt is dat er tussen die verschillende bedrijven een typische tweedeling is. Aan de ene kant heb je de bedrijven waar vakmanschap gewaardeerd en aangemoedigd wordt en andere kant heb je bedrijven waar geprobeerd wordt vakmanschap juist te weren door processen volledig uit te kauwen, zodat iedereen op de groene knop kan drukken en alles precies gaat zoals gedacht. Er zijn processen die inderdaad zo kunnen werken, maar in de verspaning is dit toch echt niet altijd zo.

Jan Willem Mollema
Freelance Manufacturing Specialist

Er is een punt waarop de toleranties zo krap worden of dat materiaal zo lastig is, dat niet alles vooraf uitgedacht kan worden of dat het simpelweg niet waard is om alles uit te denken. En daarbij… Hoe interessant is het voor de operator om alleen nog maar op de groene knop te mogen drukken en bij elke afwijking naar een ingenieur te moeten kijken? Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid en dat lijkt me een belangrijk concept. Want wat als die operator niet meer na mag denken, met als gevolg dat diegene daarna ook niet meer na wil denken. Dan loopt er nog veel meer in de soep. Aan de andere kant is het ook niet wenselijk dat iemand twintig jaar junior is, totdat diegene alles eens heeft gezien. Dan slaat de noodzaak tot vakmanschap door. Het draait dus allemaal om een perfecte balans.

Door een productieproces te modulariseren kan de kennis in een team verspreid worden. De hoeveelheid mogelijke combinaties is dan enorm, maar de gestandaardiseerde bouwblokken komen telkens terug. Een concreet voorbeeld van zo’n module is bijvoorbeeld dat we bij mijn huidige opdrachtgever stoppen met het dicht aan de maat boren van gaten in glas. Er zijn honderden diamantboren op voorraad, allemaal met een verhaal. Het kost tijd om een boor te vinden, op te spannen en in te meten. De hoeveelheid werkstukken die bij ons kapot zijn gegaan omdat er iets fout ging door al die variabelen bij het boren… Dan maar iets langer bewerken. Daarom boren we nu alleen nog maar gaten van rond 2, 3 en 5 en slijpen die gaten daarna open naar de maat.

Soms is het beter lokaal een proces te suboptimaliseren om juist de hele keten ermee te helpen.

Indien u in de toekomst ook de print-editie van VerspaningsNieuws wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement. De volgende editie van VerspaningsNieuws verschijnt op 07 juni 2022 en zal grotendeels in het teken staan van de voorbeschouwing op de METAV en de TechniShow/ESEF.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Pilske vatte

02-12 Inmiddels was het bedrijf verhuisd naar de rand van een grote Brabantse stad en…

Columns

Passende jas

06-11 Patrick had een engineering-, productie- en montageonderneming voor specifieke installaties die werden toegepast in…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

14-10 Artificial Intelligence, ofwel AI, is all over the place. Zoals wij het zien: AI…

Columns

Zomervakantie

15-07 Voor veel ondernemers voelt het alsof er nooit een goed moment is om een…

Columns

De opvolger

17-06 Cor wilde graag op een zaterdagochtend afspreken. Op zich geen probleem maar bijzonder was…

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs