Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC-verspanen
Iedereen die de praktijkruimte van Vakopleiding Techniek in Cuijk betreedt, loopt er gelijk tegenaan: tegen het 5-asssige bewerkingscentrum Doosan DVF5000, de compacte CNC-draaibank Doosan Lynx 2100LYA en de Dormac EasyLoader in combinatie met een Doosan cobot, die aan beide machines kan worden gekoppeld.
Het is niet voor niets dat deze nieuwe machines zo’n prominente plek hebben gekregen. Vakopleiding Techniek wil leerlingen, hun ouders, docenten van vooropleidingen en ondernemers en werknemers van bedrijven laten zien: hier leer je modern CNC-verspanen en dat is super interessant.
Al tientallen jaren zet Vakopleiding Techniek in de regio (Noordoost-Brabant en delen van Gelderland en Limburg) techniek op de kaart. Het opleidingsinstituut is ooit opgericht door enkele industriële kringen en biedt tegenwoordig zowel volledige mbo-opleidingen, praktijkgerichte cursussen als lascertificeringen aan. Deze worden allemaal gegeven door docenten die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven.
Instroom van talent
“We zijn een motor voor de instroom van talent en dat doen we voor de technische bedrijven hier in de regio”, zegt directeur Wouter van Raffen. En dat gaat goed. Het aantal studenten is de laatste jaren gegroeid van 70 naar 200. Er zijn vergevorderde plannen om nieuwbouw te realiseren naast het station in Cuijk. “Dan kunnen we doorgroeien naar 300, misschien wel 350 studenten.”
Vakopleiding Techniek groeit niet alleen in aantal, maar ook in niveau. Eerst werden vooral mbo-opleidingen op niveau 2 en 3 verzorgd, inmiddels kunnen in alle richtingen opleidingen op niveau 2, 3 en 4 worden gevolgd. Ook de opleiding Verspaningstechnoloog niveau 4 wordt in Cuijk aangeboden. Vooral daarom is er nu geïnvesteerd in het machinepark.
5-assig simultaan frezen
Allereerst is er een Doosan DVF5000 met Siemens besturing geplaatst. Dit is een 5-assige simultaan machine voor high speed frezen met een tafelgrootte van 500 mm en (standaard) een 12.000 toeren spil. De machine is uitgerust met een 15 inch touch screen kleurenscherm, Renishaw werkstukmeetsysteem, Schunk klem, netwerkaansluiting en Dormatec AF Aircleaner voor een schone en gezonde werkomgeving.
De tweede machine is een Doosan Lynx 2100LYA. Ook deze compacte CNC-draaibank heeft een Siemens besturing en een 15 inch touch screen. Verder beschikt de draaibank over aangedreven gereedschappen, Y-as, automatische toolsetter, koelwaterpistool, hoge druk pomp, netwerkaansluiting en Dormatec AF Aircleaner, ook weer voor de olienevel filtratie. Beide machines kunnen worden beladen en ontladen door de Doosan EasyLoader cobot met een bereik van 1700 mm en een hefgewicht van 6 kilo.
De machines en de cobot zijn geleverd door Dormac CNC Solutions. “We hebben allerlei machines de revue laten passeren, maar de Doosan machines spraken ons direct aan”, vertelt Van Raffen. “Het zijn hele degelijke machines. We kennen diverse bedrijven die er ook mee werken en zijn ook wezen kijken bij een bedrijf. Daar hoorden we dat de service bij de machines heel goed is. Dat is belangrijk voor ons. Ze draaien hier niet 24/7, maar als je vlak voor examens zit, moet alles tiptop in orde zijn.”
Dormac heeft meegedacht
Van Raffen benadrukt dat Dormac ‘gigantisch heeft meegedacht’ over de uitrusting van de machines. Vakopleiding Techniek wilde in ieder geval machine-onafhankelijke besturingen en ook kunnen ISO-programmeren. Over veel andere zaken heeft Dormac geadviseerd. Peter Storm, vertegenwoordiger bij Dormac: “We hebben bijvoorbeeld de dampafzuigers geadviseerd. Want je wilt niet dat er nevel in de machine hangt als de deur opengaat. Maar ook over het werktuigmeetsysteem en de klem hebben we meegedacht. Vakopleiding Techniek wilde bij deze investering ook een stuk automatisering meenemen. Daarom zijn alle voorzieningen getroffen waardoor de cobot verschillende werkstukken kan opnemen. Er staat nu een compleet geheel. Studenten kunnen hier alles leren wat ze in de moderne verspaningspraktijk nodig hebben.”
Hoger niveau
Wouter Van Raffen noemt de investering in de machines en de cobot essentieel. “We hadden hier conventionele machines en enkele ruim 20 jaar oude CNC-machines. Dat was bepaald niet aantrekkelijk. Maar bovendien: we konden maar 3-assig verspanen, terwijl onze studenten die een BBL-opleiding volgen bij hun werkgever aan 5-assers en draaimachines met aangedreven gereedschappen en een y-as staan te werken. Dan wil je als opleider ook dat soort machines hebben. Iemand die de opleiding Verspaningstechnoloog niveau 4 volgt, wil je niet alleen vertellen over 5-assig simultaan verspanen. Je wilt hem er ook mee laten werken. Hij moet een onderdeel dat hij in CADCAM heeft geprogrammeerd ook kunnen maken en testen.”
Voor Vakopleiding Techniek zijn de Doosan machines en cobot de grootste investering in het machinepark ooit. Van Raffen: “We zijn financieel gezond, hebben de mogelijkheden om deze investering te doen en ons bestuur staat er helemaal achter. Daarin zitten allemaal mensen uit het bedrijfsleven. Er zijn 67 bedrijven lid van onze stichting, daarnaast zijn er nog eens honderd bedrijven die onze cursussen benutten. Allemaal schreeuwen ze om vakmensen.”
Nog meer interesse wekken
Van Raffen hoopt dat de nieuwe machines nog meer interesse van jong technisch talent zullen wekken. Hij ziet dat nu al gebeuren. “Nieuwe leerlingen, vmbo-docenten, werknemers van bedrijven die een CADCAM-training komen volgen, zijn laaiend enthousiast over wat hier nu staat. We moeten dit verder bekend maken, laten zien dat modern CNC-verspanen superinteressant is en dat mensen die daarin goed worden opgeleid een uitstekend toekomstperspectief hebben.
Want er is steeds meer behoefte aan vakmensen die weten hoe ze moeten automatiseren en kunnen denken in processen. Dat kunnen ze hier leren en onze nieuwe machines en de cobot helpen daarbij enorm. Wij vertellen onze studenten niet alleen over flexibele productieautomatisering, maar laten ze het ook echt doen. Ze moeten bijvoorbeeld nadenken over een gripper die een werkstuk kan oppakken en dit ook maken.”
Van Raffen kan nu al genieten van een toekomstbeeld dat waarschijnlijk niet eens meer zo ver weg is: een student Verspaningstechnologie niveau 4, die voor zijn laatste opdracht een compleet CADCAM-programma maakt voor 5-assig simultaan frezen in één vloeiend geautomatiseerd proces. Waarbij de cobot het ruwe materiaal in draaibank plaatst, het na de bewerking uitneemt en in de freesbank zet, daarna opnieuw uitpakt en aflegt op een meetmachine die het product meet. “Dat is modern verspanen. Wij hebben nu alle mogelijkheden om de mensen daarvoor op te leiden.”