Van Kerkhof versterkt snijcapaciteit met 30kW laser
Van Kerkhof Metaalbewerking in Oss heeft een nieuwe lasersnijmachine in gebruik genomen van het merk Eagle. Uit de reeks machines van Eagle is de keuze gevallen op de iNspire met een vermogen van maar liefst 30 kW en een snijbereik van 4×2 meter om de markt nog beter te kunnen bedienen op het gebied van plaatmateriaal. Met deze investering versterkt Van Kerkhof vooral zijn capaciteit voor het snijden van producten met een dikte van 15 t/m 30mm maar dikker is ook mogelijk. Bij het dunnere plaatmateriaal komen de voordelen van de krachtige bron naar voren op het gebied van zeer hoge snelheden.
De Eagle iNspire met een vermogen van maar liefst 30 kW en een snijbereik van 4×2 meter stelt Leon van Kerkhof (links) en Pieter Fleuren en hun medewerkers in staat om de markt nog beter te bedienen op het gebied van plaatmateriaal.
Eigenlijk had Leon van Kerkhof, die het bedrijf samen met mede-eigenaar Pieter Fleuren runt, er de klok op gelijk kunnen zetten. Enkele jaren geleden heeft hij geïnvesteerd in een grote buislaser. Met deze machine (met een snijcapaciteit tot ø355 mm en 120 kg materiaalgewicht per meter) snijdt Van Kerkhof zowel eenvoudige als complexe vormen in grootformaat buis-, koker- en diverse profielen. Het succes van deze machine had als bijkomend effect dat steeds meer klanten vroegen of ze ook hun dikkere plaatmateriaal konden onderbrengen bij Van Kerkhof. Het is een trend die al een aantal jaren gaande is in de markt: klanten leggen al hun materiaal bij voorkeur neer bij één leverancier.
Dikke plaatdelen
Van Kerkhof had twee 4.4 kW vlakbedlasers, maar sneed de dikke plaatdelen met de plasma/autogeen. Daar wilde het bedrijf voor zover dat mogelijk is vanaf. Want de plasma haalt bij lange na niet de nauwkeurigheden die de klanten wensen en vaak zijn nog nabewerkingen noodzakelijk zoals het boren van gaten. Daar komt bij dat diverse producten met de plasma niet te realiseren zijn.
Dus is er nu een nieuwe vlakbedlaser aangeschaft. Deze investering past in de ontwikkeling van Van Kerkhof: het lasersnijden van profiel en plaat heeft duidelijk de overhand gekregen boven het las- en kantwerk, al worden deze bewerkingen ook nog steeds aangeboden.
De Bystronic Bystar vlakbedlaser die al enige jaren meedraait heeft voor de komst van de Eagle een grote revisie ondergaan. De andere laser is vervangen door de Eagle waarmee producten kunnen worden lasergesneden welke voorheen niet mogelijk waren. Met name door gebruik van het koelende stikstof snijgas kan het aantal snijbewegingen per oppervlak ongekend worden verhoogd zonder afbreuk te doen aan de snijkwaliteit. Het is mogelijk met hoge snelheid en nauwkeurigheid plaatmateriaal tot 30mm dik stikstof te snijden. Met behulp van het zuurstof snijgas zijn zelfs diktes tot 60mm mogelijk. De gereviseerde machine is handig om erbij te hebben voor de spoedjes en kleinere snijplannen. Daarnaast hoeft de nieuwe machine niet zo vaak te worden omgesteld.
Lage productiekosten
Na een bezoek aan de Eagle fabriek in Polen is de beslissing genomen om de iNspire machine te kopen. De eenvoud, snelheid en capaciteit van deze machine sprak Van Kerkhof erg aan. De iNspire is een lasersnijmachine, die is ontworpen om aan de hoogste verwachtingen van de huidige en toekomstige markt te voldoen. Hij biedt een hoge werkefficiëntie, volledige procesautomatisering en lage productiekosten. Met een composiet machineframe, koolstofvezel portaal, lineaire motoren op alle assen, fiberlaserbron, geavanceerde snijkop en snelle palletwisselaar is een efficiënte en dynamische machine ontwikkeld die stilstand tot een minimum beperkt.
Snelle verplaatsingen
De keuze is gevallen op de krachtigste variant van 30 KW omdat hiermee met zeer hoge snijsnelheden ook dikke materialen kunnen worden verwerkt. De machine heeft een positioneringssnelheid van 350m/min, een maximale snijsnelheid van 150m/min en een acceleratie van 6G. De lineaire motoren zorgen voor een hoge acceleratie, vertraging en een hoge dynamische nauwkeurigheid. “Vooral in de ijlgang verplaatsingen zit in ongekende tijdwinst, die je vaak niet in de gaten hebt”, zegt Leon van Kerkhof.
Automatische belader/ontlader
De kracht van Van Kerkhof ligt bij de kleinere aantallen, in de enkelstuks en de kleine series. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden voor grotere series maar hier ligt niet de focus op. “We snijden op één machine wel tien verschillende typen plaat per dag en vaak nog meer”. Dat betekent dat efficiënt beladen en ontladen belangrijk is. Eagle biedt hiervoor een eigen automatisering aan, maar die vindt Van Kerkhof niet voldoende toegankelijk. Daarom is in eigen beheer een automatische belader/ontlader ontwikkeld, die beladen/ontladen kan worden met de heftruck maar ook met de grote bovenloopkranen en een kleinere portaalkraan boven de machine.
Het magazijn in de belader/ontlader biedt ruimte om pakketten plaat te laden die vervolgens volledig automatisch geladen, gesneden en ontladen kunnen worden. Tegelijkertijd blijft de machine goed toegankelijk om enkelstuks (rest)platen te laden/ontladen. Het ontwerp voor dit systeem is klaar, alle componenten zijn in huis. Van Kerkhof verwacht deze automatisering in de loop van het eerste kwartaal 2023 operationeel te hebben.
Met smart gewacht
Van Kerkhof Metaalbewerking produceert producten voor diverse markten. De belangstelling is groot om producten te laten produceren op de nieuwe machine. Enkele klanten hebben er zelfs met smart op gewacht. Zo is er een klant die bepaalde onderdelen eerder liet snijden met de plasma, maar daarmee is gestopt omdat dit niet nauwkeurig genoeg was. Sindsdien liet hij ze frezen met hoge kosten tot gevolg. Nu gaat hij ze laten snijden op de nieuwe hoogvermogen fiberlaser van Van Kerkhof waardoor de kosten weer gereduceerd zijn maar de gestelde eisen binnen de toleranties blijven.
Verdere ontwikkelingen
Van Kerkhof Metaalbewerking investeert niet alleen in het machinepark maar ook in de huisvesting. Afgelopen zomer is een nieuw kantoor- en productieruimte in gebruik genomen, waarmee het bedrijf tevens een nieuwe entree heeft gekregen. Ook is geïnvesteerd in verduurzaming door middel van meer dan 1500 zonnepanelen.
De uitbreiding van de kantoorruimte was hard nodig, want Van Kerkhof telt inmiddels twintig medewerkers, waarvan er acht op kantoor werken. Die hebben nu allemaal een uitstekende werkplek gekregen. Tegelijk is met de situering van de nieuwbouw ook een logistieke verbeterslag gemaakt. “We hadden in de oude situatie geen zicht meer op wat er allemaal in en uit ging”, zegt Leon van Kerkhof. “Met het nieuw kantoor aan de straatzijde van het pand, waar ook de leveranciers en klanten zich melden, hebben we daar nu een veel beter zicht op gekregen.”