Van Lierop, specialist in plaat- en lasconstructies, verbindt in alle opzichten
Als specialist in plaat- en lasconstructies is Van Lierop in Heeze uitstekend in staat complexe producten in één keer goed te maken. De afgelopen tijd is er flink geïnvesteerd in het machinepark, automatisering én een nieuw organisatiemodel om deze producten ook heel snel te kunnen maken en de klanten daarbij volledig te bedienen.
“Je moet blijven vernieuwen en verbeteren”, zegt directeur/eigenaar Hans van Lierop. “Dat is cruciaal. We hebben dat altijd gedaan en daardoor bestaat ons familiebedrijf nu al meer dan 60 jaar.” De trigger die hem dreef tot de jongste vernieuwingsslag was de vraag: hoe kan het dat een order waar 40 tot 50 uur werk in zit, ons 6 weken levertijd kost? “Vervolgens zijn we gaan nadenken wat we konden doen om de levertijd te verkorten en er voor te zorgen dat onze klanten de snelheid en het gemak van onze dienstverlening ervaren. Want dat is toch waar het tegenwoordig in de wereld om draait.”
Gespecialiseerde klantenteams
Het veranderingsproces dat hiermee in gang werd gezet heeft er toe geleid dat de dertig medewerkers van Van Lierop, allemaal ervaren vakmensen en engineers, nu zijn verdeeld in drie gespecialiseerde klantenteams die werken volgens de QRM-theorie. Alles is erop gericht om de orders betrouwbaar en met een goede kwaliteit zo snel mogelijk door de productie te krijgen.
Zo is de productieruimte ook in drie afdelingen ingericht. De afdeling vooraan in de fabriek is het domein van het team dat de onderdelen maakt voor de twee andere teams, maar ook los plaatwerk levert aan derden. Hier staan onder meer twee lasersnijmachines, waaronder een eind vorig jaar geïnstalleerde, gloednieuwe 8 kW fiberlaser van Trumpf voor de volautomatische plaatverwerking tot 4×2 meter. Tevens staan hier meerdere kantbanken tot 4 meter zetlengte, waaronder een LVD ToolCell met automatische gereedschapswisselaar, voor complex plaatwerk in kleine series. Deze afdeling werkt volledig papierloos. De medewerkers kunnen alle informatie die ze nodig hebben tevoorschijn halen op beeldschermen.
Van proto naar serie
Direct daarachter bevindt zich de afdeling die focust op prototypebouw en kleine series. Hier bevinden zich de lasplekken voor de productie van lassamenstellingen. Van Lierop beschikt over samenstellers en lassers (MIG, MAG en TIG), die zijn gecertificeerd conform de NEN-EN 3834-2. De productie van prototypes en kleine series vraagt een andere aanpak en een ander kennisniveau dan die van grotere series en repeterende producten. Hiervoor is het derde team opgezet, dat focust op robotisering en kostenefficiënt produceren. Op deze afdeling staan dan ook meerdere lasrobots met een maximaal werkbereik van 4x2x2 meter. Lasintensieve delen worden ook in kleine series (vanaf 10 stuks) gerobotiseerd gelast. Van Lierop beschikt hier tevens over een eigen mallenbouw.
De meeste orders lopen over twee of drie teams. “Het is het samenspel tussen deze teams dat ons uniek maakt”, aldus Van Lierop. “Daarbij beschikken we over goede automatisering om 3D modellen van klanten volautomatisch uit elkaar te trekken, mono delen te genereren die kunnen worden vervaardigd en vervolgens samengesteld tot één product.”
Klanten ondersteunen
Alle teams hebben een value engineer die met de klanten meedenkt en hen in een vroeg stadium ondersteunt in ontwikkel- en maakprocessen. Van Lierop beschikt over zoveel maakkennis dat het uitstekend kan adviseren hoe producten goedkoper kunnen worden geproduceerd zonder aan kwaliteit of functionaliteit in te boeten.
Om de klanten nog meer te begeleiden is inmiddels ook een vierde team opgezet. Dit bekommert zich om logistieke concepten, maar ook om alternatieven voor bestaande productietechnieken. Zoals lijmen. “Aluminium lijmen is bijvoorbeeld erg in opkomst”, weet Van Lierop. “Als er een alternatief is voor lassen, dat in het belang is van de klant, zullen we daar zeker induiken. De beste las is immers geen las. Samen met de klant kijken we hoe we het laswerk eventueel kunnen vervangen door slimme constructies en slimme verbindingen.”
Verbinden in metaal
Verbinden is en blijft het sleutelwoord bij Van Lierop. ‘Verbinden in metaal’ is dan ook de pay-off in de nieuwe huisstijl die per 1 maart wordt geïntroduceerd met onder meer een volledig nieuwe website. “Verbinden in metaal geldt voor onze klanten, onze medewerkers en de producten die we maken”, besluit Hans van Lierop. “Daar zijn we al heel lang heel goed in en daarin willen we nog beter worden.”