Van Raam betrekt nieuwe fietsenfabriek
Direct na de kerstvakantie hebben de medewerkers van Van Raam hun intrek genomen in hun nieuwe fietsenfabriek in Varsseveld.
In de fabriek worden aangepaste en speciale fietsen geproduceerd met gebruik van vele moderne machines. In de productie komen stalen buizen binnen, die bewerkt worden en uiteindelijk aan elkaar worden gelast door de lasrobot, waardoor er een fietsframe ontstaat. Het was een hele klus om al deze machines te verhuizen naar het nieuwe pand. Medio december is allereerst de buislasersnijmachine overgegaan, die allerlei buisbewerkingen uitvoert op de buizen die uiteindelijk het fietsframe vormen.
Daarna kon men regelmatig auto’s volgepakt met verhuisdozen en computerschermen vanaf de Aaltenseweg richting de Guldenweg zien rijden. Vrijwel alle afdelingen zitten inmiddels in het nieuwe pand. Als laatste komt daar eind januari ook een gloednieuwe showroom gereed. De nieuwe fabriek heeft zich langzaam maar zeker weer gevuld met fietsen. In de montage staan weer allerlei gekleurde fietsframes te wachten totdat ze gemonteerd worden, de gekleurde driewielers met onderdelen rijden weer door de fabriek en het magazijn is alweer tot het dak gevuld. “Het lijkt alsof het nooit anders is geweest”, zegt Marjolein Boezel, Financieel/HRM directeur.
Slim en schoon
Van Raam heeft voor de bouw van de ruim 13.500 vierkante meter grote fietsenfabriek, die later dit jaar officieel zal worden geopend, een subsidie gekregen van de provincie Gelderland. Die wil bedrijven helpen om de stap naar Industrie 4.0 te maken. Bedrijven met nieuwbouwplannen konden gebruik maken van een tenderregeling om het bedrijf slimmer en schoner in te richten. Uit deze regeling heeft Van Raam 200.000 euro ontvangen. Dit geld is gebruikt voor de bouw van een slimme en schone fietsenfabriek, die zelf in zijn energie voorziet. Het gebouw is uitgerust met 1.600 zonnepanelen, aardwarmtepompen en een verticaal ventilatiesysteem. Essentieel is ook de toepassing van goede isolatie. In de fabriek zelf voorkomt robotisering productiefouten en houdt de voorraden op peil.