Van visie naar actie
Acht toeleveranciers in de plaatbewerking hebben onlangs met goed gevolg een Masterclass Technology Roadmapping afgerond. Ze beschikken nu over actuele kennis en handvatten om de visie die ze hebben op zaken als Industrie 4.0, digitalisering en automatisering in hun bedrijf daadwerkelijk te gaan realiseren. Docent Koos Slagter is ervan overtuigd dat hierdoor de innovatiesnelheid in de bedrijven – en in het verlengde daarvan in de sector – wordt vergroot.
Het bewijs van deelname aan de Masterclass Technology Roadmapping voor Henk Landeweerd van MWA.
V.l.n.r. Edwin Dekker (NEVAT), Henk Landeweerd (MWA), Koos Slagter (Saxion Hogeschool) en Henri Kooiker (Halloy).
De Masterclass Technology Roadmapping is de eerste zichtbare activiteit van het Expertisecentrum Metal Processing, een gezamenlijk initiatief van NEVAT, de branchevereniging van ambitieuze toeleveranciers, Saxion Hogeschool en Henri Kooiker van Halloy. Zij willen met dit centrum een brug slaan tussen kennisinstellingen en MKB-ondernemers, met als uiteindelijk doel het concurrentieniveau van de metaalbewerkende sector in Nederland op een hoog niveau te houden. Diverse andere partijen zoals FPT-VIMAG (de branchevereniging van productietechnologie en -automatisering), Staalfederatie, GMV (de vereniging voor machinebouwers in de agri- en foodindustrie) en softwareleverancier ECI zijn al aangehaakt bij het initiatief.
Metaalsector is sexy voor studenten
Het Expertisecentrum richt zich op kennisontwikkeling, kennisdeling, onderwijsactiviteiten en het doen van onderzoek samen met bedrijven in de maakindustrie. Digitalisering is hierbij een sleutelwoord. Het centrum is profijtelijk voor zowel de ondernemers in het MKB-metaal als voor de docenten en studenten. De docenten en studenten beschikken over veel kennis die de ondernemers naar de volgende fase kunnen helpen. “Voor studenten is de metaalsector heel sexy”, zegt Henri Kooiker. “Want de metaal is niet meer alleen het oude slijpen en lassen. Het gaat er in deze sector nu vooral om hoe je die processen slim, digitaal en meer geautomatiseerd oppakt. En juist dat spreekt studenten sterk aan.”
Koos Slagter, docent en onderzoeker aan Saxion Hogeschool, beaamt dat: “Voor studenten is de metaalsector heel interessant en omgekeerd geldt hetzelfde. Zij hebben kennis van innoveren en optimaliseren, die voor metaalbedrijven waardevol is. Wij merken in de projecten die onze studenten Technische Bedrijfskunde uitvoeren bij deze bedrijven hoe goed dat werkt.”
Glazen bol concreet maken
De actuele kennis die bij een kennisinstelling als Saxion op de plank ligt, is meer dan welkom bij de toeleveranciers die lid zijn van NEVAT. Branchemanager Edwin Dekker: “Onze leden zijn allemaal uitstekend in staat een goede visie en missie voor hun bedrijf te formuleren. Ze weten precies waar ze naar toe willen. Maar enige hulp om die glazen bol wat concreter maken, kunnen ze goed gebruiken.”
Koos Slagter vult aan: “Niet de visie zelf, maar de weg naar het realiseren daarvan is vaak de bottleneck. Veel ondernemers kunnen grote stappen zetten met Industrie 4.0, digitalisering en automatisering. Maar hoe pak je dat aan? Een Technology Roadmap kan daarbij helpen. Als je die hebt kun je heel snel activiteiten benoemen en projecten opzetten die bijdragen aan het realiseren van je visie. Het is ook een prima discussiestuk binnen je bedrijf.”
Lees hieronder het hele artikel in onze online editie van PlaatBewerkingsNieuws.
Indien u in de toekomst ook de print-editie van PlaatBewerkingsNieuws wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement. De volgende editie van PlaatBewerkingsNieuws verschijnt op 02 augustus 2022 en zal grotendeels in het teken staan van de voorbeschouwing op de TechniShow/ESEF.