Veilen overtollige machine creëert ruimte voor nieuwe investeringen
Eigenlijk staat er bij elk metaalbedrijf in ons land wel minstens één machine, die overtollig is en niet of nauwelijks meer wordt gebruikt. Dat is de ervaring van Martijn van Schie, accountmanager Metaalsector bij Troostwijk Veilingen in Amsterdam. Hij kan het weten want hij bezoekt wekelijks diverse metaalbedrijven. “Zonde, al die ongebruikte machines. Je kunt ze prima te gelde maken en daarmee ruimte creëren voor nieuwe investeringen.”
Ruimte creëren om bijvoorbeeld te automatiseren. Want dat gebeurt steeds meer in de metaalsector. “Door het tekort aan vakmensen gaan ondernemers nadenken”, zegt Van Schie. “Niet hoe ze er een mannetje bij kunnen zetten, maar wel hoe ze een mannetje kunnen besparen. Daardoor zie je steeds meer robots, laadunits en afvoerunits met stapelaars verschijnen, zodat minder handjes nodig zijn en machines 24 uur per dag kunnen draaien.”
Asset management
Deze ontwikkeling heeft twee kanten. Het betekent enerzijds dat er wordt geïnvesteerd in nieuwe machinesystemen, anderzijds dat machines die vaak nog prima functioneren overbodig worden. Gebruikelijk is dat die worden ingeruild, aan een handelaar worden aangeboden of ergens in een hoek blijven staan. Maar ook online veilen is een mogelijkheid. Veilen gebeurt niet alleen bij een faillissement, zoals vaak wordt gedacht. Deze manier van verkopen past bijvoorbeeld heel goed in asset management, dat er op is gericht de optimale prestatie te halen uit gebruiksmiddelen, de assets. Daarbij hoort ook het afscheid nemen van gebruiksmiddelen en de opbrengt daarvan gebruiken voor nieuwe investeringen. “Metaalondernemers staan niet altijd stil bij deze mogelijkheid, al wordt het wel steeds normaler om te kopen en verkopen op een veiling”, zegt Van Schie. “Maar als ik tijdens een bezoek de vraag stel: wat doe je met overtollige machines, dan zet ik ze altijd wel aan het denken.”
Alles heeft waarde
De markt is momenteel heel goed. Er is veel vraag naar metaalbewerkingsmachines, niet alleen in West-Europa maar over de hele wereld. En niet alleen jonge machines zijn gewild. Van Schie: “Bij Troostwijk hanteren we de slogan: Alles heeft waarde. Een lastrafo van 20 jaar oud kan interessant zijn voor een hobbyist en dat geldt ook voor gedateerd handgereedschap. Soms worden voor de raarste dingen onverwachte prijzen betaald.”
Maar doorgaans zijn het vooral de algemene machines die een aardig bedrag opleveren. Een vuistregel is: hoe algemener de machine, hoe groter de markt en hoe beter de prijs. CNC draaiautomaten, maar ook confessionele draaibanken liggen goed in de markt. “Een groene TOS machine gaat altijd verkocht worden”, weet Van Schie. “Scharen, kantbanken en afkortzagen doen het ook altijd goed, zeker als ze van een bekend merk zijn. De metaalsector koopt veel op merknaam, daar hebben de mensen vertrouwen in.”
Hoe specifieker de machine, hoe lastiger hij is te verkopen. Maar ook daarmee weet Troostwijk wel raad. Het veilinghuis beschikt over een bestand van 75.000 potentiële klanten over de hele wereld en eigen kantoren in zestien landen. Gemiddeld kijken kopers uit veertig landen mee op een veiling. “Bij specifieke machines zetten we daarbij gerichte marketing op om potentiële kopers te bereiken.”
Moderne CNC machines blijven vaak in Nederland, België en Duitsland. Hoe langer de machines zijn gebruikt, hoe verder ze weg gaan. “Onze ervaring is daarbij wel dat het buitenland graag Nederlandse machines koopt omdat ze hier over het algemeen goed worden onderhouden en omdat ze door wetgeving, onder andere op het gebied van veiligheid, aan hoge eisen voldoen. We kunnen daardoor bijna garanderen dat alles wat ter veiling wordt aangeboden ook weggaat.”
Wat levert een machine op?
Natuurlijk wil iedereen die overweegt een machine te laten veilen van tevoren graag weten wat deze gaat opleveren. Troostwijk kan daarvan een vrij goede inschatting maken op basis van de historische gegevens in haar database. “Maar we hebben ook vijf taxateurs waarvan twee specialisten op metaalgebied”, zegt Van Schie. “En uiteindelijk komen onze locatiespecialisten langs om de machine helemaal te beschrijven. Door onze ervaring kunnen we met een marge van 10 procent aangeven wat een machine gaat opbrengen.”
Niet mooier dan het is
Voor een bedrijf dat een grote partij machines en andere artikelen aanbiedt, kan een eigen veiling worden georganiseerd. Gaat het om slechts één of een paar machines, dan worden deze samengebracht in een thema-veiling speciaal gericht op de verkoop van metaalbewerkingsmachines aan een internationaal koperspubliek. Voor beide varianten geldt: de foto’s, omschrijvingen en startbedragen moeten goed zijn. Van Schie legt uit: “Negen van de tien bieders komen niet kijken maar gaan af op de omschrijvingen en de foto’s. We maken het daarom niet mooier dan het is. Van een deuk in de beplating maken we een foto, als er iets aan de machine mankeert beschrijven we dat. Een document over de onderhoudshistorie is ook altijd prettig. Zo hebben we veel vertrouwen in onze veilingen opgebouwd. Wie één keer een goede ervaring heeft gehad, biedt makkelijker op volgende veilingen.”
Reëel laag startbedrag
Het startbedrag moet volgens Van Schie ‘reëel laag’ zijn. “Mensen schrikken soms van ons voorstel voor het startbedrag. Stel dat we een machine taxeren op 7000 euro. Als je dan de startprijs op 6500 euro zet, hou je weinig ruimte over. Maar zet je lager in op bijvoorbeeld 1000 euro, dan krijg je veel meer volgers en bieders en bereik je een veel grotere markt. De kans dat je de beoogde opbrengst realiseert is dan veel groter.”