Veilig en gezond werken in de metaalsector: 3 belangrijke certificaten
Werkgevers zijn verplicht hun medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Maar in de huidige tijd met oplopende kosten en een hoge werkdruk, kan het zijn dat hier minder aandacht aan wordt besteed. En juist in de metaalsector is dit zo belangrijk.
De sector behoort volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot een van de sectoren met de meeste bedrijfsongevallen. En die wil je juist voorkomen, om nog meer medewerkers te zien wegvallen. Preventie en adequaat handelen in geval van calamiteiten zijn dus key. Hieronder lees je meer over drie belangrijke certificaten op dit gebied.
De BHV cursus
In ons land moet er binnen bedrijven en organisaties altijd minimaal een BHV’er aanwezig zijn. Bij een BHV cursus (bijvoorbeeld aangeboden door BHVNederland) heeft deze persoon beginnende branden leren blussen, mensen uit een pand leren evacueren en medische hulp leren verlenen. Wil je als ondernemer met of leidinggevende binnen een metaalverwerkend bedrijf geen gedoe meer met de inroostering om altijd een BHV’er aanwezig te laten zijn? Laat dan alle medewerkers een BHV cursus volgen. Dit is in combinatie met enkele uren e-learning al mogelijk binnen slechts een eendaagse praktijkdag. Een BHV certificaat is een jaar geldig. Mensen dienen ieder jaar een BHV herhaling cursus te volgen. Er is ook nog een aparte cursus BHV Ploegleider voor mensen die leiding geven aan een BHV team.
Een VCA cursus
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Onderwerpen die bij een VCA cursus aan bod komen zijn brand- en explosiepreventie, gevaarlijke stoffen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij een individueel VCA certificaat bestaat de keuze uit een B VCA (VCA Basis) of VCA VOL (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). De cursussen vragen gemiddeld een tijdsinvestering van acht uur, en kunnen op diverse manieren gevolgd worden. Een VCA certificaat is tien jaar geldig. VCA is niet wettelijk verplicht, maar wel steeds meer opdrachtgevers stellen het als voorwaarde om in aanmerking van een project te kunnen komen. Bedrijven kunnen ook een VCA bedrijfscertificaat behalen.
Een EHBO cursus
Tot slot mag natuurlijk ook de ‘aloude’ EHBO cursus niet vergeten worden. Tot halverwege jaren ’90 van de vorige eeuw bestond de wettelijke verplichting tot de aanwezigheid van minimaal een EHBO’er in een bedrijfspand. Met de introductie van BHV is deze komen te vervallen. Maar juist in de metaalsector kan EHBO goed van pas komen. Iemand met een EHBO cursus heeft namelijk een diepgaandere en uitgebreidere kennis van de fysiologie en anatomie van het menselijk lichaam. Bovendien weet een EHBO’er hoe je iemand over korte afstand dient te vervoeren.
Een RI&E wijst uit welke certificaten nodig zijn
Ben je er niet zeker van welke certificaten goed van pas zouden komen om veilig en gezond werken te bevorderen? Laat dan (wederom) een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie uitvoeren. Het is sowieso goed om dit eens per drie jaar, of bij gewijzigde arbeidsomstandigheden te doen. Uit een RI&E blijkt welke risico’s er zijn, en welke cursussen kunnen helpen deze te beheersen.