Veiligheid staat centraal in NTA ‘Hergebruik van constructiestaal’
Hergebruiken van constructiestaal leidt tot een veel betere milieuprestatie van een bouwwerk dan recyclen van constructiestaal. Het hergebruik van constructiestaal heeft zich, ook in Nederland, al bewezen bij verschillende projecten.
Maar hoe verzamel je de informatie die nodig is om iedereen ervan te overtuigen dat een bouwwerk met hergebruikt constructiestaal veilig is? Daar is nu een eenduidige afspraak over met de NTA 8713 ’Hergebruik van constructiestaal’.
Rijksvastgoedbedrijf en Bouwen met Staal hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een eerste stap te zetten naar een standaardmethodiek voor het hergebruiken van constructiestaal als constructiestaal. Zij hebben met diverse andere partijen uit de markt en onder begeleiding van NEN een Nederlands Technische Afspraak (NTA) ontwikkeld die grootschaliger hergebruik van constructiestaal ondersteunt.
Veiligheid
Vanzelfsprekend was veiligheid het leidende principe voor het opstellen van deze NTA. Vandaar dat de NTA past bij het Bouwbesluit en NEN-EN 1993 (Eurocode 3: Ontwerp en berekening van staalconstructies). NEN-EN 1993 en het Bouwbesluit geven eisen waarin uitgegaan wordt van nieuw constructiestaal. De NTA helpt bij het opstellen van een keuringsdocument waar de informatie in staat die nodig is om eerder gebruikt staal toe te passen. Deze methode maakt het mogelijk om aannemelijk te maken dat voldaan wordt aan de bouwregelgeving.