Vekashape lanceert VShaper 3D printers

Het nieuwe bedrijf Vekashape brengt de VShaper 3D printers van de Poolse fabrikant Verashape op de markt in de Benelux. Dit zijn 3D printers op basis van filamenten. Bijzonder is dat ze zijn ontwikkeld vanuit een CNC-achtergrond. Dat betekent dat ze een monoblock constructie hebben en uitgerust zijn met lineaire geleidingen.

De Poolse fabrikant is een machinebouwer die alles zelf bouwt; het design, de ontwikkeling van elektronica, mechanica en software gebeurt allemaal onder één dak. De 3D printerdivisie van het bedrijf is nu twee jaar oud. In het eerste jaar zijn zo’n 270 printers verkocht, vooral in Polen maar ook in Duitsland en de Verenigde Staten. Inmiddels is Verashape gestart met het opzetten van een wereldwijd dealernetwerk. Vekashape in Spijkenisse, dat de Benelux voor zijn rekening neemt, is de eerste dealer.

Complete markt
De VShaper 3D printers zijn geschikt voor industrieel gebruik. “Maar wij richten ons op de complete markt”, zegt Honorata Verbunt, oprichter van Vekashape: “Naast de industrie kunnen we ook consumenten en kunstenaars bedienen.”

Het assortiment bestaat uit verschillende soorten printers. De VShaper Go is de consumentenprinter. Hiermee kan betrouwbaar PLA worden geprint. De VShaper One Single heeft één spuitnozzle en is geschikt voor het printen van generieke materialen. De V-Shaper One Double, is dezelfde printer, maar dan uitgerust met dubbele spuitkop. Hiermee kunnen dus twee materialen en/of twee verschillende kleuren tegelijk worden geprint. De V-Shaper One Pro is speciaal ontwikkeld voor het printen van Peek en de VShaper Custom wordt op klantspecificatie gebouwd.

Peek printen
De spuitnozzles op de VShaper printers hebben standaard een diameter van 0,4 mm, maar 0,2 mm is ook mogelijk. Daarbij verloopt de doorvoer van het filament  probleemloos. De spuitkop van de One Pro heeft een gepatenteerde RVS binnenhuls. Hierdoor kan worden geprint met een temperatuur van  450°C. Hierdoor is het mogelijk om heel nauwkeurig het lastige materiaal Peek te printen. Deze printer is speciaal ontwikkeld voor gebruikers die componenten willen printen met uitstekende mechanische en thermische eigenschappen. Hij wordt met name gebruikt in de medische, automotive en aerospace industrie, De monolitische constructie en gesloten kamer met continu verwarmde werkruimte zorgen voor een complete controle over het proces.

CADCAM software
De printers worden geleverd met standaard printsoftware, maar CADCAM software kan (later) worden bijgekocht. Dan is er ook de  mogelijkheid om laagdiktes met behulp van de software variabel te maken, zodat een dunne laag wordt geprint op plekken waar het kan en een dikkere laag op plekken waar het moet. Hiermee is dus winst te behalen in tijd en materiaalgebruik en dat scheelt in de kosten. Met CADCAM software is het ook mogelijk om bijvoorbeeld schroefdraad te printen.

De VShaper printers hebben een aantrekkelijk prijsniveau. Offertes kunnen online worden aangevraagd in de webshop van Vekashape.  “Ook gaan we trainingen/workshops geven voor mensen die de technologie willen leren. Wellicht dat we daarvoor partners in de arm nemen. Hoewel 3D printen geen rocketscience is, moet je er wel even een gevoel bij krijgen en de juiste instellingen onder de knie krijgen. Daarvoor leveren we ook Nederlandstalige handleidingen.” Vekashape gaat ook filamenten verkopen en wil met leveranciers daarvan meedenken bij ontwikkeling nieuwe soorten filamenten.

3D printen in opmars
Honorata Verbunt ziet haar nieuwe bedrijf als een prachtige uitdaging. 3D print technologie vormt immers steeds vaker een integraal onderdeel van het machinepark van productiebedrijven. Het Deense Borg Automotive, dat een productiebedrijf en distributiecentrum in Polen heeft, werkt bijvoorbeeld al met VShaper printers. Borg is vooral actief in de auto aftermarket. De herproductie van dynamo’s, starters, A/C compressoren en remklauwen voor alle populaire automerken behoren tot het domein van het bedrijf. De 3D printers worden ingezet voor het produceren van componenten gemaakt van synthetische materialen die niet langer gekocht kunnen worden.

Een andere gebruiker is industrieel ontwerper Pracownia do Rzeczy, die 3D printers gebruikt om ongebruikelijk ideeën om te zetten in werkelijke fysieke objecten. De presentatie van 3D geprinte prototypes in ABS of PLA  aan klanten is inmiddels vast onderdeel van de werkzaamheden. “Zulke ontwikkelingen zien we ook in de Benelux steeds meer”, aldus Honorata Verbunt.

Op METAVAK zal een VShaper 3D printer worden gedemonstreerd op de stand van Tungaloy Benelux (stand 154). De printer zal daar freesbody’s produceren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lumixz trekt aandacht met buislasers

14-10 Lumixz is een nieuwe machineleverancier op de markt. Het bedrijf presenteerde zich afgelopen voorjaar…

MetavakNieuws

METAVAK en Welding Week Nederland zeer succesvol

07-10 ‘Wij hebben drie fantastische inspirerende beursdagen beleefd met de sector’, zegt Bas van Gent…

MetavakNieuws

Slijpen zonder compromissen

26-09 Productiviteit verhogen en daarbij tijd en geld besparen. Allemaal geen probleem met de nieuwe…

MetavakNieuws

Toekomstbestendig zetprofielen produceren

26-09 De geïnstalleerde machines bieden tal van voordelen. De Variobend dubbelbuiger (6 meter) kan volautomatisch…

Bedrijf en Economie

Full-service dienstverlening kenmerkt Surplex

26-09 “Ik leg onze werkwijze graag nog eens uit”, zegt Ben Heijkoop. Hij is begin…

Plaatbewerking

Geha vervult lang gekoesterde wens

25-09 Geha is een van Europa’s grootste toeleveranciers op het gebied van industriële luchtkoeling. Het…

Verbinden

Laskar Puntlastechniek presenteert innovatieve punt- en stiftlasoplossingen

25-09 Tevens introduceert het bedrijf een micro puntlasmachine, uitermate geschikt als uitzonderlijke precisie en controle…

Automatisering

Twee of drie keer data inkloppen hoeft niet meer

25-09 Nieuwe integratiemogelijkheden De wensen en eisen van bedrijven in de plaatbewerking om met steeds…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs