Verdient een metaalbedrijf straks ook aan data?
Steeds meer MKB’ers, ook in de metaal, verdienen aan en met data. Hoe? Dat komt aan bod op een bijeenkomst van Teqnow over data bij metaalbedrijven op 20 juni bij de Metaalunie in Nieuwegein. Naast aansprekende voorbeelden in de keten kunnen de deelnemers tevens in een workshop kennismaken met wat data voor hun onderneming kan betekenen.
Bedrijven zoals Google en Facebook hebben (big) data al jaren als verdienmodel. Steeds meer MKB’ers ontdekken dat ze hun data en gegevens kunnen gebruiken voor procesoptimalisatie om doelgerichter en efficiënter te werken of ze zetten data juist in voor de ontwikkeling van nieuwe diensten. Daarnaast zijn er veel ondernemers die aan de hand van data nieuwe klantgroepen aanboren of hun omzet en winst binnen het huidige klantenbestand juist kunnen vergroten.
Spiluren optimaliseren
Zo kan een verspaner eenvoudig de bezettingsgraad (spiluren) van zijn CNC-machines optimaliseren door data te analyseren. En een machinebouwer kan een (extra) verdienmodel ontwikkelen door data in te zetten om te voorspellen wanneer er onderhoud nodig is aan de machines bij zijn klant waardoor er geen uitval/stilstand optreedt. En de machinebouwer kan efficiënter met zijn servicemonteurs en -planning omgaan.
Maar wat is (Big) Data eigenlijk en waarom is het ook voor kleine en middelgrote metaalbedrijven interessant? Hoe kunt u dit het beste aanpakken? En welke hulpmiddelen, zoals dashboards, zijn er voor een ondernemer om data begrijpelijk en inzichtelijk te maken? Juist daarover gaat het op de bijeenkomst van Teqnow. Deze is interessant voor ieder metaalbedrijf dat op zoek is naar meer omzet, extra klanten, hogere winstbijdrage, betrouwbaardere kostprijscalculaties, besparingen in de productie of nieuwe business (verdien) modellen.
Waarde voor MKB
Op het programma staat onder meer een bijdrage van Renato Calzone van JADS. Hij behandelt de vraag: Wat is data en wat is de waarde voor het MKB? In ondernemingen is al heel veel data voorhanden zonder dat er wat mee gedaan wordt. Maar wat is data eigenlijk en hoe passen mainsuppliers zoals KMWE data toe in hun productieproces en hoe werken ze samen in de keten? Het JADS MKB Datalab maakt gebruik van data bereikbaar voor iedereen in het MKB. Onder andere met studenten voeren ze kortlopende projecten uit om organisaties te helpen waarde te halen uit hun data. Bram de Vrught van Qing laat met behulp van een aantal referentieprojecten zien, hoe data wordt gebruikt om kosten en risico’s te verlagen. Een van de tools die zij daarvoor gebruiken in simulatie. Hiermee kunnen diverse scenario’s volledig inzichtelijk en visueel worden gemaakt.
Semiotic Labs vertelt hoe machinebouwer Kaak Bakkerijmachines haar klanten de optie biedt om aan de hand van data uit slimme sensoren de stilstand van een bakkerijlijn drastisch te verminderen. In deze sessie komt aan bod hoe data wordt ingezet voor een optimale productie en het voorspellen van onderhoud. Tenslotte gaan de deelnemers in een hands-on workshop data visualisatie met behulp van Tableau (Rik van Schaik – The Information Lab) aan de slag met data. Hoe kan je data omzetten naar begrijpelijke visualisatie/informatie?