Verduurzaming staalproductie ligt op koers

De duurtest van de HIsarna-installatie bij Tata Steel toont aan dat deze technologie ertoe kan leiden dat de CO2-uitstoot van het staalproductieproces fors kan worden gereduceerd.

Tijdens de huidige testcampagne zijn onder meer proeven gedaan met het inzetten van staalschroot en biomassa. Daarmee blijkt een CO2-reductie haalbaar van meer dan 50% ten opzichte van het maken van staal via de hoogovenroute. De HIsarna-installatie is inmiddels officieel een permanent onderdeel geworden van de productieketen op de site van Tata Steel in IJmuiden. De fabriek heeft een bezetting van 80 personen, waarvan 60 in vijfploegendienst.

Duurzaam in alle opzichten
“De tussentijdse resultaten van de duurproef met HIsarna laten zien dat we met deze bij Tata Steel bedachte technologie een significante bijdrage kunnen leveren aan het structureel verder verduurzamen van de wereldwijde staalproductie”, aldus Hans Fischer, Chief Executive Officer en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Met het ontwikkelen van deze technologie geven we concreet invulling aan onze ambitie om hét staalbedrijf te worden dat duurzaam is in alle opzichten.”

Verwachtingen overtroffen
“Toen we de HIsarna-technologie bedachten gingen we er vanuit dat we de CO2-uitstoot en het energieverbruik met minimaal 20% konden reduceren”, aldus Koen Meijer, projectleider van HIsarna. “Die 20% haal je doordat je in tegenstelling tot in een hoogoven in de HIsarnareactor ijzererts en poederkolen rechtstreeks in kunt inzetten, zonder voorbewerking van de grondstoffen in aparte kooks-, sinter- of pelletfabrieken. Dat we inmiddels een goed draaiende installatie hebben en een CO2-reductie van meer dan 50% hebben weten te realiseren, overtreft al onze verwachtingen.” Tijdens de duurtest is ook het record verbroken van de langste aaneengesloten productierun: er is 8 dagen en 8 uur ononderbroken vloeibaar ruwijzer gemaakt. De processtabiliteit is sterk verbeterd en er is nu meer kennis opgebouwd over de optimale inrichting en beheersing van het productieproces.

Hoger recyclingspercentage
In het afgelopen half jaar zijn proeven gedaan met het inzetten van staalschroot in de HIsarna-reactor. Daarmee is aangetoond dat je tot 53% schroot kunt inzetten. Dat betekent dat je met deze technologie veel minder grondstoffen hoeft in te zetten dan in het hoogovenproces. Door in het proces van ruwijzer maken nu ook schroot in te zetten, verhoog je het recyclingspercentage van het maken van staal. In de Staalfabriek wordt vervolgens ook nog eens 10-20% schroot ingezet bij het omzetten van vloeibaar ruwijzer in staal, dat als product oneindig recyclebaar is zonder verlies van kwaliteit.

Volgende stappen
De volgende stappen in het testen van de HIsarna-installatie bestaan onder meer uit het bepalen van de ideale grondstoffenmix, het onderzoeken van de opties om staalslak te recyclen, het testen van het gebruik van CO2 als gas om grondstoffen te injecteren, het onderzoeken van de terugwinning van zink en het bestuderen van de mogelijkheden voor het afvangen en opslaan / toepassen van CO2. Inmiddels is ook begonnen met het ontwerpen van een HIsarna-installatie op industriële schaal. Die zou over zeven jaar in gebruik kunnen worden genomen. Als de testen met die installatie ook succesvol verlopen, breekt het moment aan dat de HIsarna-technologie commercieel beschikbaar kan worden gemaakt. De ontwikkeling van HIsarna wordt mede mogelijk gemaakt door Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, EU Horizon 2020 subsidie en subsidie van de EIT RawMaterials (European Institute for Innovation and Technology).

Jubileumboek over 100 jaar staal in de IJmond
Op 20 september vierde het staalbedrijf in IJmuiden zijn 100-jarig bestaan. Op die dag verscheen ook het boek ‘Door Staal Gedreven – Van Hoogovens tot Tata Steel 1918 – 2018’. Het boek laat zien hoe de Nederlandse productiesite van Tata Steel zich sinds de oprichting in 1918 onder sterk wisselende economische, politieke en maatschappelijke omstandigheden een toppositie heeft weten te verwerven en te behouden. Het boek beschrijft tevens de invloed van het bedrijf op zijn omgeving. Speciaal voor deze uitgave is nieuw historisch en planologisch wetenschappelijk onderzoek verricht. Het boek biedt ook inzicht in de relatie tussen de uitbreiding van het bedrijf en de ontwikkeling van zijn omgeving. De auteurs van het boek zijn Dr. Joost Dankers, Dr. Bram Bouwens, Dr. Jaap Verheul, Prof. Dr. Keety Sluijterman, Dr. Reinout Rutte en Dr. Yvonne van Mill.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

MetaalNieuws thema: Materialen

19-01 Wilt u uw noviteiten presenteren in deze speciale editie met een oplage van bijna…

Materialen

Klimaatneutrale productie stalen panelen

16-10 De locatie in Geldermalsen is onderdeel van de downstream-activiteiten van Tata Steel Nederland. Eerder…

Plaatbewerking

Lijn van 20 miljoen

07-10 Dit is de grootste investering ooit voor Feijen, waarmee 20 miljoen euro is gemoeid.…

Bedrijf en Economie

Tata Steel voltooit windscherm van geperforeerd staal

02-10 Gemaakt van geperforeerd staal, zorgen de gaten in het windscherm ervoor dat de wind…

Toeleveren

Metalen ‘warmtewingevel’ draagt bij aan duurzaam bouwen

23-09 De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en…

Materialen

Proefplatenstation Tata Steel versnelt ontwikkeling nieuwe staalsoorten

01-07 De uitbreiding is de meest recente in een serie investeringen en versterkt de positie…

Materialen

Danieli en Tenova gaan basic engineering doen voor Groen Staal-plan Tata Steel

27-05 Danieli is een wereldwijde leverancier van technologie voor de ijzerproductie. Tenova is een pionier…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs