Verkoopprijzen stijgen flink
De NEVI PMI is in maart gedaald van 58.3 naar 57.8. Dit wijst nog steeds op een sterke groei. De grondstofprijzen stegen flink, wat leidde tot de grootste stijging van de verkoopprijzen sinds juni 2011.
Het aantal nieuwe orders steeg in de grootste mate sinds december 2013. Naar aanleiding hiervan werd de productieomvang fors uitgebreid. Ook de personeelsbestanden werden uitgebreid. Desondanks steeg de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk. De toegenomen druk op de leveranciers droeg bij aan de grootste verlenging van de levertijden sinds mei 2011.
De productiebedrijven breidden hun inkoopactiviteiten uit om aan de grotere productievereisten te kunnen voldoen. De voorraad ingekochte materialen steeg voor de zevende maand op rij, de langste periode van groei in bijna zes jaar. Het optimisme van de respondenten over de vooruitzichten voor groei was het grootst sinds juli 2012 toen de vraag hierover voor het eerst werd gesteld.
Indekken tegen prijsstijgingen
Ondanks sterke prijsinflatie groeit de Nederlandse industrie gewoon door. Dat is volgens Arjan van Weele, NEVI-hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, de conclusie die op grond van de jongste cijfers kan worden getrokken. “Prijzen van grondstoffen, halffabricaten en componenten stegen sterk als gevolg van beperkte capaciteit om te leveren door leveranciers. Daarnaast kochten inkopers extra in om zich tegen komende prijsstijgingen in te dekken. Dat werkte ook inkoopprijsverhogend. Een en ander vertaalde zich natuurlijk in hogere verkoopprijzen, alhoewel de stijging van de verkoopprijzen geen gelijke tred hield met die van de inkoopprijzen.”
Toegenomen ordervolume
Op dit moment leiden deze hogere prijzen nog niet tot een vermindering van de marktvraag. De markt trekt zich er weinig van aan. Het ordervolume nam verder toe, zowel vanuit het binnenland (59.2) als vanuit het buitenland (57.0). Hogere verkoopomzet vertaalde zich in een productie index van 58.8. Daarmee registreert deze nu al bijna vier jaar op rij een toename van de productievolumes.
De werkgelegenheidsindex kwam uit op 56.1, hetgeen erop wijst dat de arbeidsmarkt voor vakmensen sterk aan het aantrekken is. “De roep om geschoold en ervaren personeel is inmiddels goed te horen.”, aldus Van Weele.