Vernieuwend podium oppervlaktetechnologie
“We hebben de oppervlaktetechnologie een vernieuwend podium gegeven waarbij de interactie met de totale keten van de maakindustrie van grote waarde is.” Dat is de eindconclusie die de Vereniging ION trekt na de Week van de Oppervlakte Technologie, met als belangrijkste componenten de vakbeurs Surface Campus en de ION Congres Campus in de Brabanthallen in Den Bosch.
Door gebruik te maken van themapleinen, kunst in de gangpaden en fraaie toepassingen van oppervlaktetechniek, was in een hal met daglicht een sfeervolle ontmoetingsplaats gecreëerd voor de aanwezigen. Door de aanwezige bedrijven en de vele presentaties, masterclasses en workshops was er veel kennis te halen en te delen.
Hoogtepunten in het congresprogramma bleken de presentaties van eindgebruikers zoals ASML, Sitech Services en FrieslandCampina. Ook de combinatie van actuele problemen en oplossingsrichtingen bleken goed te scoren, zoals het aanpakken van corrosie, hoe om te gaan met vervuiling in het substraat als gevolg van recycling, brandveiligheid, voedselveiligheid en coatingkwaliteit in relatie met niet-gevaarlijke stoffen. De masterclass ‘Focus op kleur’ van het Nederlands Kleurencentrum bleek meerdere dagen volgeboekt en de masterclass coatinginspectie van Smolders SSO en SCICON moest zelfs een grotere locatie betrekken.
Lage score
Toch waren er ook tegenvallers. De programmaonderdelen automatisering, robotisering en 3D (metaal) printing bleken tot ieders verrassing laag te scoren. Op verzoek van de standhouders van 2016 was er dit keer gekozen voor een avondopenstelling van de Surface Campus. Daar waren deze onderdelen in het congresprogramma geprogrammeerd. Er bleek weinig belangstelling voor deze avondopening en dus ook voor deze congresonderdelen. De innovatietour met het bevoegd gezag was inspirerend en gaf een aantal ondernemers de kans om direct met mensen van de overheid te spreken over hun visie op de branche en de rol van de overheid daarin. Door de keuze om het evenement niet samen te laten vallen met andere evenementen (in 2016 de Energiebeurs bijvoorbeeld), leek het rustiger dan de vorige editie. Het effect was daardoor wel, dat elke bezoeker een vakgenoot was. Het bezoek bestond vooral uit applicateurs en OEM’ers.
Stichting Innovat.ION van start
Vanuit Vereniging ION wordt de Stichting Innovat.ION opgericht. De bedoeling is dat dit een platform wordt waar innovaties voor de branche uitgevoerd kunnen worden in projecten met bedrijfsbijdragen en subsidies. Door deze specifieke inbedding kunnen projecten sneller tot wasdom komen. Iets waar de oppervlaktebehandelingsbranche volgens de branchevereniging grote behoefte aan heeft.
3D metaal printen
Hoewel de Stichting Innovat.ION pas op 1 januari aanstaande officieel van start gaat, is het eerste wapenfeit reeds voltrokken tijdens het congresblok 3D printing in de Week van de Oppervlakte Technologie met de ondertekening van een convenant door de drie kennispartners (NLR, TU Delft en Stichting Innovat.ION) samen met ongeveer 15 MKB-bedrijven. Doel van het project is bedrijven te ondersteunen door met hen metaal geprinte onderdelen op de markt te brengen. Dit betekent dat ook aspecten als business, het bedrijf en de mens in het AM-proces aan bod komen. In dit proces is het kiezen van de juiste coating erg belangrijk. De kennis van de werkgroep 3D Metal Printing van Vereniging ION zal daarom meegenomen worden. Ook zal het netwerk van FLAM3D betrokken worden.