Verspanen vanuit een economisch perspectief
Het is mogelijk om een verspanend proces vanuit verschillende perspectieven aan te vliegen. Naast een technisch perspectief kan een verspanend proces ook vanuit een economische perspectief worden benaderd.
Een verspanend proces is vanuit zowel een technisch als een economisch perspectief te benaderen. (foto’s: Seco)
Tijdens het social media live event ‘Machining economics’ presenteerde Patrick De Vos van Seco vijf stappen waarmee de basis gelegd kan worden voor een geoptimaliseerd economisch verspanend proces.
Vandaag de dag is het voornaamste doel van de maakindustrie om producten sneller maar tegen minimale kosten te vervaardigen, en dat zonder de kwaliteit van het product op te offeren. Maakbedrijven streven over het algemeen vaak meteen naar een hogere productiviteit door de snijsnelheid en de voeding te verhogen. Dit lijkt in eerste instantie een productieve zet, maar het kan echter leiden tot een kortere levensduur van het snijgereedschap door snellere slijtage. Bijgevolg moet het snijgereedschap vaker worden vervangen, wat uiteindelijk leidt tot meer stilstandtijd. De kosten van het gereedschap zijn ook niet te verwaarlozen. Daarom is het abrupt verhogen van snijsnelheid en voedingssnelheid geen haalbare oplossing, maar is weloverwogen optimalisatie noodzakelijk.
Doelstelling definiëren
“Machining Economics gaat over het optimaliseren van het globale resultaat van een bewerkingsproces, waarbij een maximale betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van het bewerkingsproces (de technologische dimensie), met behoud van de hoogst mogelijke productiviteit en de laagst mogelijke productiekosten (de economische dimensie) centraal staat”, zegt De Vos tijdens het social media live event. Op technologisch niveau gaat het bijvoorbeeld om het bereiken van een maximale standtijd, een maximaal aantal werkstukken per snijkant, repeteerbare cyclustijden, minimale gereedschapskosten, maximale gereedschapsprestaties, minimale omsteltijden en lage gereedschapskosten.
Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine VerspaningsNieuws.
Het team van VerspaningsNieuws gaat vanaf nu weer met frisse moed aan de slag om al het moois uit de maakindustrie in beeld te brengen. Heeft u iets interessants te melden of wilt u VerspaningsNieuws een kijkje laten nemen in uw verspanende bedrijf? Neem dan contact met ons op.
Samen brengen we de maakindustrie onder de aandacht! Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor het komende jaar 2023? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.