Vervuiling door industrie kost Nederland 7 miljard per jaar

De uitstoot van schadelijke stoffen door de Nederlandse industrie veroorzaakt jaarlijks minstens 7 miljard euro aan maatschappelijke schade. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Natuur & Milieu.

Het onderzoek laat zien dat de meeste schade wordt veroorzaakt door een klein aantal bedrijven en sectoren. Zo’n 2% van de onderzochte bedrijven is verantwoordelijk voor maar liefst 75% van de totale schade.

Het bedrag van 7 miljard euro bestaat onder meer uit hogere zorgkosten, lagere landbouwopbrengsten en duurdere waterzuivering. Naast dat de industrie mensen ziek maakt, betalen Nederlanders dus ook nog eens de rekening. De vergunningverlening voor de bedrijven voldoet feitelijk niet om Nederlanders te beschermen.

Oproep

Natuur & Milieu heeft het rapport samen met KWF Kankerbestrijding, Longfonds, MVO Nederland, Gezondheidop1 en omwonendenorganisaties rondom Tata Steel en Chemelot overhandigd aan leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Ze roepen de overheid op om Nederlanders beter te beschermen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen door de industrie.

Voorzichtige inschatting

Productieprocessen van de industrie in Nederland stoten schadelijke stoffen uit die de lucht, ons water en de bodem vervuilen. Natuur & Milieu rekende het bedrag van 7 miljard euro uit met gegevens van de Emissieregistratie en het handboek milieuprijzen van CE Delft. Het gaat om koolstofdioxide, zwaveloxiden, stikstofoxiden, fijnstof en andere stoffen, die schadelijk zijn voor zowel de gezondheid van mensen als de biodiversiteit. De gevolgen variëren van long- en luchtwegklachten en longkanker tot ernstige vervuiling van water en verlies van soorten insecten en vogels. Dit verlies aan biodiversiteit verzwakt weer belangrijke ‘ecosysteemdiensten’ zoals bestuiving, waterzuivering en vruchtbare bodems, wat leidt tot extra uitgaven voor onder andere klimaatadaptatie en bodemsanering. Michelle Prins, programmaleider Industrie van Natuur & Milieu: “Deze hele inschatting is nog voorzichtig, de kennis over de schadelijkheid van stoffen is nog beperkt en bijvoorbeeld PFAS zijn niet meegenomen. Bovendien is een deel van de bedrijven niet volledig transparant over hun uitstoot. De werkelijke schade ligt naar verwachting hoger.”

Grote uitstoters

Het onderzoek laat zien dat de meeste schade wordt veroorzaakt door een klein aantal bedrijven en sectoren. Zo’n 2% van de onderzochte bedrijven is verantwoordelijk voor maar liefst 75% van de totale schade. Grote uitstoters zoals Tata Steel (€1,1 miljard aan schade) en de Shell-raffinaderij in Pernis (€729 miljoen) dragen daar in belangrijke mate bij. De chemische industrie, de aardolie-industrie en de basismetaalindustrie zijn de sectoren die de meeste schade veroorzaken aan de leefomgeving. Voor elke euro die zij verdienen, wordt voor 18 tot 37 cent aan schade veroorzaakt. Er is dus een relatief klein aantal bedrijven (en sectoren) dat een grote schadepost op de samenleving afwentelt.

Oproep aanscherping van beleid

Het huidige beleid houdt te weinig rekening met de maatschappelijke kosten van industriële uitstoot, concluderen de onderzoekers. Prins: “We hebben hoge kosten voor de gezondheidszorg, verlies van biodiversiteit en schade aan het milieu die voorkómen kunnen worden. Wij roepen samen met Longfonds, KWF Kankerbestrijding, Gezondheidop1, MVO Nederland en vele andere omwonendenorganisaties de rijksoverheid op tot het beter beschermen van Nederlanders. Door strenger te normeren en de vervuiler eerlijk te laten betalen, maar bovenal prioriteit te gaan geven aan gezondheid en natuur. Daarvoor moet de vervuiling gewoonweg ook omlaag. Dat vergt het lef om strenger te gaan vergunnen en monitoring te verbeteren.”

Lees hier het gehele rapport.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

De verrassende mogelijkheden van metaalpoeder als brandstof

27-02 Bij duurzame energie denkt men in de eerste plaats aan hernieuwbare energiebronnen zoals zonnekracht,…

Bedrijf en Economie

Mewa gaat consequent voor milieuvriendelijk ondernemen

11-06 Mewa heeft Wereldmilieudag (5 juni) aangegrepen om zijn bedrijfsfilosofie onder de aandacht te brengen.…

Toeleveren

Triple ISO voor Dinnissen

21-06 Dinnissen Process Technology, producent van systemen voor de handling en processing van stortgoed, heeft…

Toeleveren

Wereldmilieudag: Hoe herbruikbare poetsdoeken daaraan een bijdrage kunnen leveren

05-06 Op 5 juni 1972, de openingsdag van de eerste wereldmilieutop in Stockholm, werd de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs