VHB tape verbindt praktisch onzichtbaar en duurzaam
Dun plaatmateriaal, glas met staal of RVS, kunststof met aluminium, het kan een uitdaging zijn om een mooie en duurzame verbinding te maken tussen verschillende materialen. Wie kent niet het kromtrekken of corroderen van dun plaatmateriaal door bouten. Kitten wordt veel gebruikt bij glas maar kan lastig zijn om dit goed en snel te verwerken. Niet elk materiaal is geschikt voor een lasverbinding en als het zichtwerk is vraagt het vaak nog nawerk om een las netjes weg te slijpen.
Volgens Fokke Bronsema, directeur van Metaaltechniek Handelsonderneming in Amersfoort, kan het maken van een VHB tape verbinding de oplossing zijn. VHB (Very High Bonded) is een dubbelzijdig tape van 3M. Het kan in kritische omstandigheden worden gebruikt met grote temperatuurschommelingen, vochtige omgeving et cetera. Door de hittebestendigheid kan het zelfs voor een poedercoat-proces aangebracht worden. “Ik ben echt onder de indruk van dit product”, zegt Bronsema. “Er zijn zoveel mogelijkheden dat we vaak een technisch specialist meenemen van 3M om onze klanten goed te adviseren. Dan weten we zeker dat ook op de lange termijn de verbinding in stand blijft.”
Een liftbouwer die veel zichtwerk doet met dunne platen, gebruikte tot nu toe kit. Bij de verwerking gaf dit altijd veel druk, omdat er in korte tijd veel verlijmd moest worden. Met een tapeverbinding kon in rustige uren al veel voorwerk worden gedaan. Als nu de te verlijmen onderdelen binnen komen, is het een kwestie van het schutvel van de tape verwijderen, plaat er op, aandrukken en klaar. De productiviteit neemt toe en de stress neemt af.
Eigenschappen VHB tape
De VHB tape is opgebouwd uit 100% acrylaatlijm met een gesloten celstructuur. Oppervlakteruwheid en – toleranties worden gecompenseerd doordat de lijm in het oppervlak loopt. De tape geeft een zeer hoge onmiddellijke hechting en na de voorgeschreven wachttijd uitstekende hechtingseigenschappen met een hoge trek- en afschuifsterkte. De tape is kortstondig bestand tegen hoge temperaturen tot wel 230o. Dit betekent dat materialen al gehecht kunnen voordat ze gepoedercoat of gelakt worden. De tape verbindt materialen met een hoge oppervlakte-energie aan materialen met een lage oppervlakte-energie. Verder heeft VHB een isolerende en vochtwerende werking en dempt trillingen.
Voordelen
Door deze eigenschappen heeft verbinden met VHB tape een aantal voordelen. De verbinding blijft onzichtbaar in tegenstelling tot schroeven of klinknagels. Daarnaast reduceert de verbinding puntbelasting, de krachten worden gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan er vaak met dunner plaatmateriaal gewerkt worden (gewichtsvermindering). Ook vindt er geen thermische kromtrekking plaats. Verschillende warmte-uitzettingscoëfficiënten kunnen gecompenseerd worden (bijvoorbeeld kunststof en metaal). Er zijn geen gaten voor bevestiging nodig, de oppervlaktebescherming wordt niet beschadigd.
Verwerking VHB tape
Voor het gebruik van VHB tape wordt eerst het oppervlak gereinigd met daarvoor geschikte reinigingsmiddelen. Na het aanbrengen van tape worden de delen aangedrukt. 50% van de eindkleefkracht is na 20 minuten bereikt. De eindkleefkracht wordt na 72 uur bereikt. Eventueel kan warmte dit proces versnellen tot één uur wachttijd bij 65o.
Vrijheid in design
“Een andere manier van verbinden begint vaak al aan de tekentafel”, zegt Bronsema. “VHB geeft vaak veel ontwerpvrijheid aan engineers en industrieel designers. Overleg eens met hen welke mogelijkheden er ontstaan met een andersoortige verbinding. Vraag verder altijd advies over welke tape geschikt is voor je applicatie. Er spelen veel factoren een rol.”