Video volstaat om cel van Trumpf te laten lichtbooglassen
Als het gaat om lastechniek, staat Trumpf vooral bekend om haar laserlassystemen. Maar op de huisshow Intech – die eind mei digitaal plaatsvond – heeft het Duitse technologiebedrijf voor de eerste keer een geautomatiseerd systeem voor lichtbooglassen gepresenteerd. De bediening van deze TruArc Weld 1000, die is uitgerust met een cobot, is volgens Trumpf zo eenvoudig dat de klant de ingebruikname van deze lascel met behulp van video-tutorials binnen enkele uren voor elkaar heeft.
De cel is uitgerust met een cobot. Nadat de bediener deze met de hand over een onderdeel heeft geleid, voert de cobot aansluitend de lasnaad automatisch uit. Daarbij werkt hij volgens Trumpf duidelijk efficiënter dan handmatig mogelijk zou zijn. Trumpf reageert met dit systeem op het toenemende tekort aan arbeidskrachten en maakt het eenvoudiger voor bedrijven om in te stappen in het geautomatiseerd lassen. De TruArc Weld 1000 voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, is CE-conform en werd extra door TÜV Oostenrijk getest.
Eenvoudige bediening
In tegenstelling tot de gebruikelijke industriële robots kan de bediener de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden. Trumpf heeft de cobot uitgerust met een bedieningspaneel waarmee de gebruiker punten onderweg en de begin- en eindpunten van de lasnaad opslaat en zo het programma maakt. De besturing van de cobot ontvangt bovendien sjablonen voor de lasprogramma’s en lasparameters, bijvoorbeeld voor verschillende plaatdikten. Samen met het bedieningspaneel aan de lastoorts vereenvoudigt dit de robotprogrammering aanzienlijk. Programmeren en lassen kunnen gebruikers met de TruArc Weld binnen enkele minuten. Voor de bediening is volgens Trumpf nauwelijks voorkennis nodig.
Veel onderdelen die gebruikers met de hand lassen, kunnen met de TruArc Weld 1000 automatisch worden bewerkt. Dankzij de tijdbesparende programmering loont dit zich al bij kleine seriegroottes en enkelstuks – ook als de delen slechts een korte lasnaad hebben. De TruArc Weld 1000 realiseert reproduceerbare rechte lijnen gelijkmatige lasnaden, vermijdt spetters en zorgt zo voor een hoge bewerkingskwaliteit.
Scheidingswand
Binnenin de TruArc Weld 1000 zit een scheidingswand, die omhoog en omlaag kan worden gedaan. Op deze manier kunnen gebruikers het werkbereik delen en ofwel één groot deel (één stations operatie) of meerdere kleine delen lassen (twee stations operatie) In de één stations operatie last de cobot bouwdelen met een formaat tot maximaal 2000x600x600 mm. Al naar gelang de afmeting zijn andere breedte en lengte verhoudingen mogelijk. In de twee stations operatie bewerkt de TruArc Weld 1000 kleinere bouwdelen met een formaat tot 600x600x600 mm. Om beide stations goed te bereiken pendelt de cobot langs een lineaire as tussen twee posities. Terwijl hij op een plek last, kan de bediener aan de andere kant een onderdeel instellen. Hiervoor kan het robotprogramma automatisch van het ene station op het andere worden overgedragen.
Video-tutorials
De ingebruikname van de lascel kan de klant met behulp van video-tutorials in enkele uren zelf regelen. Van de draadspoel tot de lasparameters is de installatie uitgerust met alle noodzakelijke features om met het lasproces te starten. Live aanwezig zijn bij een training is voor de machinebediener niet nodig. De video-tutorials bevatten alle informatie die nodig is om de lascel snel te leren programmeren en bedienen.