Vink Products moderniseert snijproces
Vink Products in Katwijk heeft vier plasmasnijmachines vervangen door Ć©Ć©n lasersnijmachine met een automatisch beladingssysteem. Drie plasmatafels zijn al van de hand gedaan, Ć©Ć©n machine is voor de zekerheid nog even blijven staan. Maar de eerste maanden met het nieuwe snijproces zijn zo goed verlopen, dat de laatste plasmatafel binnenkort ook al weg zou kunnen. āWe hadden dit 10 jaar eerder moeten doenā, zegt algemeen directeur Rob van Duijn.
De Bystronic Bysprint fiber 4020 met een 6 kW laserbron brengt Vink Products veel voordelen in kwaliteit, efficiency en energieverbruik.
Vink Products is fabrikant van metalen luchtkanalen en luchttechnische componenten, zoals buitenluchtroosters en dakkappen. Deze worden allemaal in eigen huis geproduceerd. De rechthoekige, ronde en ovale luchtkanalen worden geproduceerd in verschillende metaalsoorten: gegalvaniseerd staal, aluminium, RVS en blank staal. Vink verwerkt dit materiaal in verschillende plaatdiktes variƫrend van 0,75 tot 5 mm.
A-merk lasersnijmachine
Het standaard utiliteit kanaalwerk werd altijd gesneden op de vier plasmatafels. Maar Vink maakt ook industriƫle luchtkanalen en het snijwerk daarvoor werd veelal uitbesteed. Met de groei van het bedrijf was het echter tijd voor een nieuwe ontwikkeling. Vink verwerkt eigenlijk alleen maar dunne plaat en dat maakte het investeren in een lasersnijmachine interessant. Voor Van Duijn stond vast dat dit een A-merk lasersnijmachine moest worden.
Daarbij stond hij voor de keuze tussen een jong gebruikte of een nieuwe machine. Hij kwam terecht bij Laser & Bending Machines in Zwijndecht. Dit bedrijf van eigenaar Nathan van der Hoeven, gespecialiseerd in gebruikte lasersnijmachines en kantbanken, kon Vink Products een Bystronic Bysprint fiber 4020 met een 6 kW laserbron leveren; slechts 2 jaar oud en met maar 5000 snijuren op de teller. āDat was heel interessant voor ons. De manier van denken, werken en begeleiden van Nathan gaf mij veel vertrouwenā, aldus Van Duijn, die graag nog een stap verder wilde gaan dan alleen een lasersnijmachine. Om de machine zo efficiĆ«nt mogelijk te gebruiken en veel materiaal te kunnen snijden, wilde hij hem voorzien van automatisering. Hiervoor heeft Bystronic gezorgd. Aan de jong gebruikte laser is een ByTrans Extended 4020 gekoppeld, een intelligente oplossing voor het beladen en ontladen van de machine.
Veel voordelen
Het hele snijsysteem is medio januari in gebruik genomen en het is een succes. āDeze investering brengt ons veel voordelen in kwaliteit, efficiency en energieverbruikā, zegt Van Duijn. Hij noemt allereerst de kwaliteitssprong voor de klant. Het lasersnijden levert een betere snijrand op dan met plasma en er zit geen plasma-aanslag meer op het plaatmateriaal. Dat is belangrijk, want ook in de luchtkanalen business nemen de kwaliteitseisen toe. De kanalen moeten er goed uit zien en probleemloos verder kunnen worden verwerkt.
Vink zelf heeft een efficiencyslag gemaakt. De vier plasmatafels hadden veel ruimte nodig en die kan nu anders worden benut omdat de laser minder plek inneemt. Ook is er een operationele kostenbesparing. EĆ©n operator doet nu het werk bij de laser in plaats van drie bij de plasmatafels. Snijwerk voor plaat uitbesteden hoeft niet meer en daarnaast is het onderhoud minder geworden. Niet alleen hoeven er geen vier plasmamachines meer onderhouden te worden, ook de vervuiling van de felsmachines die er naast stonden is verdwenen. En het plaatwerk kan nu beter worden gecodeerd, hetgeen voordelen biedt voor de traceerbaarheid en de vervolgbewerkingen.
Minder afval
Een fijne bijkomstigheid is ook ā zeker met de huidige materiaalprijzen – dat het afvalpercentage omlaag is gegaan. Vink snijdt een vijftigtal artikeltypen, allemaal in variĆ«rende afmetingen. Deze worden nu optimaal genest in de BySoft software van Bystronic. En tot slot is het energieverbruik omlaag gegaan. Alleen al het feit dat de ontstoffingsunits bij de plasmasnijmachines zijn verdwenen, scheelt enorm.
Al met al spreekt Rob van Duijn van een hele goede investering, waarmee Vink Products een grote stap in de automatisering van het snijproces heeft gezet. De volgende stap zal niet lang op zich laten wachten: een robot voor het uitsorteren van de gesneden onderdelen.