Vlaanderen heeft tien nieuwe Fabrieken van de Toekomst
Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk hebben nog eens tien Vlaamse bedrijven de titel ‘Factory of the Future’ ontvangen.
Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ze gaan ook doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers. Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. “Met het actieprogramma Made Different bereiden we nu al sinds 2012 de maakindustrie voor op de Industrie 4.0”, zegt Herman Derache, Managing director Sirris en Hoofd Innovatie bij Agoria.
Het gaat om BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (HalIe), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele). “Deze productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, die de prijzen uitreikte in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti en Flanders’ FOOD.
Meer dan zeshonderd Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie met begeleiding van de partners van het Made Different programma. Om nog meer bedrijven aan te moedigen krijgen de beste leerlingen van de klas de titel Fabriek van de Toekomst. De dertig Factories of the Future investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 850 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 15 procent. “Dat is het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan, wel integendeel”, zegt Derache.