VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur
Bystronic heeft bij VMT in Culemborg een ByCut Smart lasersnijmachine geïnstalleerd. Het is de eerste machine van dit nieuwe model – de opvolger van de BySmart Fiber – die Bystronic in Nederland heeft geleverd.
Anne-Roos Woolderink van Bystronic en VMT-eigenaar Kees Verschoor bij de nieuwe ByCut Smart lasersnijmachine. “Ik wil om de 5 jaar weer de nieuwste technologie hebben”, zegt Verschoor.
Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar Kees Verschoor is een trouwe Bystronic-klant. Jaren geleden was VMT ook het tweede metaalbedrijf in Nederland dat de allereerste fiberlaser van de Zwitserse machinefabrikant in gebruik nam.
Nieuwste technologie
De belangrijkste reden voor de komst van de nieuwste vlakbedlaser is vernieuwing. “Ik wil om de 5 jaar weer de nieuwste technologie hebben”, zegt Verschoor. “Op zo’n nieuw model zitten altijd evoluties ten opzichte van voorgaande modellen.”
Anne-Roos Woolderink van Bystronic Benelux zegt dat de verbetering bij de ByCut Smart vooral zit in tools die de betrouwbaarheid en de continuïteit van het (geautomatiseerde) snijproces vergroten. Zoals de Nozzle Control Tool (NTC) en KerfScan. Dit is een intelligent functiepakket dat de procesbetrouwbaarheid verhoogt bij manarme of manloze bediening. Het bewaakt het proces, lost problemen (bijvoorbeeld na een botsing met een gekanteld snijdeel) zelf op en zorgt ervoor dat het snijproces wordt voorgezet zonder dat menselijk ingrijpen nodig is.
Meer snijcapaciteit
Naast vernieuwing betekent de nieuwe laser voor VMT ook een stukje capaciteitsuitbreiding. “De snelheid van leveren is steeds belangrijker geworden”, zegt Verschoor. “We zien dat vooral onze grote klanten steeds strakker plannen. Je moet daarom een soort overcapaciteit hebben om de snelheid die ze verlangen te kunnen garanderen en bij een calamiteit niet gelijk vast te lopen.”
Tot slot heeft Verschoor bij zijn investeringsbeslissing gezocht naar een stukje balans met de machines die VMT al in gebruik had in relatie tot wat er mee wordt gesneden. “80 procent is dun materiaal. Met de lasers die we nu hebben staan, kunnen we dat uitstekend aan.”
VMT heeft nu in totaal drie Bystronic lasersnijmachines. De nieuwe ByCut Smart heeft 6 kW vermogen en een werkbereik van 3×1,5 meter. Hij is geplaatst aan de bestaande Bystronic automatisering voor laden en lossen en heeft daar de plaats ingenomen van de ByAutonom, die nu een plek elders in het pand heeft gekregen. Dit is een CO2-laser die VMT er voorlopig nog wel even bijhoudt. De andere laser is een ByStar 3015, een 8 kW fiberlaser, die is gekoppeld aan een automatisch platenmagazijn met zo’n 100 posities.
Veel bewerkingen in eigen huis
De vlakbedlasers zijn zeker niet de enige machines in de omvangrijke productieruimte. VMT is een compleet metaalbewerkingsbedrijf dat alle soorten bewerkingen in eigen huis heeft. Vlakbij de lasers staan meerdere kantbanken. Daarnaast is er ook een afdeling CNC-draaien en -frezen, en een flinke lasafdeling inclusief robotlassen en een in eigen beheer ontwikkelde cabine voor handlaserlassen. Ook zijn er drie assemblagelijnen voor verschillende producten. Verder beschikt VMT over eigen poedercoatfaciliteiten.
Toeleverancier en eigen producten
Met al deze bewerkingen in eigen huis is VMT zowel toeleverancier als producent van eigen producten. De eigen producten worden vermarkt door verschillende bedrijven die onder VMT Companies vallen. Zo is er Mr. Fill met slimme afvaloplossingen, Van Doorn Lighting verlichtingsarmaturen, Boere breedbandschuurmachines, ROEF bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen en Astra beveiligingscomponenten. Een ander onderdeel is Vietnam Programming, een bedrijf met inmiddels 12 medewerkers in Vietnam, die engineeren en programmeren.
Daarnaast werkt VMT als toeleverancier voor klanten in diverse sectoren zoals de productie van bouw- en grondverzetmachines, machinebouw, koelmeubelindustrie, brandweerindustrie, interne logistiek, systeembouw et cetera.
Innovatieve oplossingen
De combinatie van eigen producten en toelevering werkt volgens Verschoor heel goed. Zijn bedrijf kan op beide vlakken als een one-stop-shop fungeren. “We ontwerpen en ontwikkelen innovatieve oplossingen, zoals combinaties met kunststoffen, elektronica en techniek. We kunnen producten helemaal afmaken tot en met de sticker erop en het vervoer naar de klant.”
Met dit brede pallet aan mogelijkheden richt VMT zich vooral op klanten aan wie het veel toegevoegde waarde kan leveren. Hierin gaat het bedrijf echt heel ver.
Zo heeft VMT bijvoorbeeld een klant die fietsdragers verkoopt. Verkoop en marketing is het enige wat die klant doet. “De rest doen wij”, zegt Verschoor. “We boeken de orders in, vullen de benodigde veiligheidsbladen in, maken alle onderdelen, assembleren de drager, pakken hem in en zetten hem in de vrachtwagen voor het vervoer naar de eindklant. Ondertussen ontwikkelen we ook nog door om het product beter te maken of goedkoper te kunnen produceren.”
Smarticate app
Alles bij elkaar gaan er zoveel verschillende materialen, onderdelen en producten door de productie, dat efficiency en het houden van overzicht best wel een issue is. Om dat te realiseren is de productie in drieën gesplitst: er is een deel voor enkele productie, een hele lijn voor de machinebouw waar alle bewerkte en ingekochte componenten samenkomen, en de zogeheten dunne lijn voor materiaal tot 2 mm dik.
Daarbij heeft VMT de interne digitalisering uitstekend voor elkaar, vooral door eigen ontwikkelingen. De medewerkers van VMT, met Kees Verschoor zelf voorop, zijn niet bang om zelf een stukje software te ontwikkelen. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is de Smarticate app. Hier is vele jaren aan ontwikkeld en het heeft veel van de medewerkers gevraagd. Maar het resultaat is er naar. Deze app zorgt voor totale digitalisering tussen ERP en de machines.
Alle medewerkers hebben een tablet waarop de app draait. Deze geeft hen alle informatie die ze nodig hebben. Hierdoor is VMT volledig papierloos. De kracht is dat de app is ontwikkeld vanuit de praktijk. Hij is echt gemaakt voor de mensen op de werkvloer. Alles waar de mensen tegenaan liepen, zit verwerkt in die app. Met een druk op de knop hebben ze alle informatie. Het voordeel voor de mensen op kantoor is dat ze per direct en op ieder moment kunnen zien wat de status is van de mensen en de machines. Het management ziet binnen 5 minuten wat de financiële gevolgen van alles zijn. “Zonder deze app zou overzicht op de hele fabriek onmogelijk zijn”, aldus Verschoor.
De app is nu een panklaar concept, dat zo te gebruiken is in de logistiek, door bedrijven met eigen producten en toeleveranciers. Smarticate is nu totaal los gekoppeld van VMT en opereert nu volledig zelfstandig. Het kan gekoppeld worden aan de meeste ERP-systemen en is vanaf nu beschikbaar.