Volledig 3D gebogen: Leap into the deep

‘Leap into the deep’ is een volledig 3D gebogen kunstwerk dat onlangs is onthuld op het terrein van de Technische Universiteit in Eindhoven. Bij het maken hiervan heeft beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers intensief samengewerkt met buigspecialist Kersten Europe.

Het kunstwerk ‘Leap into the deep’ staat letterlijk voor een sprong in het diepe. Een draaikolk; een swirl; de spiraalbeweging van water naar een bepaald punt. Het staat symbool voor de naam van het nabijgelegen gebouw, ‘Flux’. Dit is een nieuw gebouw, waarin de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering van de Technische Universiteit  Eindhoven zijn gehuisvest.

Maakbaar ontwerp
Met een schaalmodel onder de arm kwam beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers in contact met Kersten Europe. Een intensieve samenwerking was het gevolg. “Tijs vertelde ons over zijn ontwerp”, verklaart Bart Simonse, commercieel directeur bij Kersten Europe, “En met onze kennis over de buigtechnologie zijn we samen tot een maakbaar ontwerp gekomen zónder enig afbreuk te doen aan de visie van de kunstenaar”. Kersten Europe heeft vervolgens het volledige projectmanagement uit handen genomen, van engineering tot en met plaatsing op locatie. Zodoende waren de lijnen kort en had de kunstenaar slechts één aanspreekpunt.

Vier wanddiktes
“Leap into the deep is vervaardigd uit stalen buizen S355 met diameter Ø193,7 mm”, licht Simonse toe. “Uit constructief oogpunt zijn er vier verschillende wanddiktes gebruikt. Dikwandige buizen voor extra stevigheid aan het onderste gedeelte en dunnere buizen bovenaan om gewicht te besparen. “We hebben de buizen volledig 3D gebogen in diverse radii. Onze snij-robot heeft deze op maat gesneden en deels voorzien van een 3D-contour. Vervolgens zijn de lasnaden vlakgeslepen.”

Voor de oppervlaktebehandelingen en de montage op locatie heeft Kersten Europe de samenwerking gezocht met partners. Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf heeft de oppervlakte gestraald, geschoopeerd en voorzien van een epoxy primer en poedercoating. Vervolgens heeft Reijrink Staalconstructie het kunstwerk on-site op de voet gemonteerd en op vier knooppunten aaneengelast. Ter plaatste is het laswerk vlakgeslepen en bijgewerkt zodat de verschillende delen naadloos in elkaar overgaan.

Het resultaat is een bijzonder 3D gebogen object met een afmeting van 7,2 meter breed bij 7,2 meter hoog. Vanaf een bepaald zichtpunt lijkt het kunstwerk mee te bewegen met de vorm van de raampartij van het Flux-gebouw.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

KS Service Center ontvangt eerste 120 ton duurzaam staal

30-10 Het duurzame staal is geleverd door ArcelorMittal en wordt door KS Service Center verder…

Materialen

CO2-arm staal sijpelt door de keten

14-04 Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare –…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs